Geros žinios naujų kvartalų gyventojams ir sodininkams: pasakė, kurios vietovės pasirinktos nuotekų sistemų įrengimui

Viešųjų investicijų plėtros agentūra baigė paraiškų vertinimą pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ 05.3.2-VIPA-T-024 priemonę „Nuotekų surinkimo tinklų plėtra“ (toliau – priemonė) ir Vandentvarkos fondą (toliau – fondas).

Viešųjų investicijų plėtros agentūra baigė paraiškų vertinimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Viešųjų investicijų plėtros agentūra baigė paraiškų vertinimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 11:21 AM

Lietuvos vandentiekio įmonės nuo 2019 metų buvo kviečiamos teikti paraiškas dėl finansavimo gavimo. 2021 metų sausio 1 d. trečią kartą buvo paskelbtas kvietimas teikti paraiškas iki balandžio 1 d. Kvietimas sulaukė didelio dėmesio – paraiškų buvo gauta daugiau nei buvo suplanuota lėšų.

Priemonei ir fondui iš Sanglaudos fondo lėšų bendrai buvo numatyta virš 52,50 mln. Eur. Šiomis lėšomis teikiamas finansavimas centralizuotųjų c nuotekų išleidimo tinklų tiesimui, geriamojo vandens tinklų įrengimui, nuotekų surinkimo tinklų rekonstrukcijai.

Vandentvarkos projektai finansuojami derinant du finansavimo šaltinius – subsidiją iš priemonės ir paskolą iš fondo pagal nustatytas proporcijas.

Daugiausia dėmesio – naujiems kvartalams bei sodininkų bendrijoms

Skirtu finansavimu prie centralizuotų nuotekų tinklų bus prijungta apie 14 tūkst. gyventojų ir apie 9 tūkst. gyventojų – prie vandentiekio tinklų. Visi projektai turės būti įgyvendinti iki 2023 metų rugsėjo 30 dienos.

Investicijoms tikslingai buvo parinktos vietovės, kuriose yra virš 2 tūkst. gyventojų, kad būtų kuo greičiau ištaisyti Europos Komisijos nustatyti pažeidimai dėl nuotekų tinklų trūkumo Lietuvoje ir kuo daugiau gyventojų būtų suteikta galimybė naudotis vandentiekio ir nuotekų sistemomis.

Didžiausius projektus, siekiančius po kelis milijonus eurų, įgyvendina didieji Lietuvos miestai. Juose daugiausia dėmesio skiriama kylantiems naujiems kvartalams bei sodininkų bendrijoms. Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projektas iš viso bus įgyvendintas 36 skirtingose Lietuvos vietovėse.

Pirmieji Lietuvoje Vandentvarkos fondo projektą „Nuotekų surinkimo tinklų plėtra Plungės mieste“ jau įgyvendino įmonė „Plungės vandenys“. Vandentiekiu ir nuotekų tinklais Plungėje galės naudotis dar 130 gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.