Kėdainiai atnaujins daugiabučius ir išvardijo, kas gali tikėtis juose apsigyventi

Prispaudus koronavirusui, susizgribta, kad reikia gerinti higienines bei gyvenimo sąlygas Kėdainių Šėtos bei Vilainių Melioratorių gatvių bendrabučiuose, kur gyvena socialiai remtini asmenys. Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.

Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.<br>A.Surkevičiaus nuotr.
Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.<br>A.Surkevičiaus nuotr.
Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.<br>A.Surkevičiaus nuotr.
Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.<br>A.Surkevičiaus nuotr.
Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.<br>A.Surkevičiaus nuotr.
Per pastaruosius metus į šiuos bendrabučius savivaldybė investavo daugiau kaip 90 tūkst. eurų.<br>A.Surkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Kasparavičė, rinkosaikste.lt

Feb 25, 2022, 3:41 PM

Įrengė dušus ir tualetus, suremontavo kelis kambarius

Šėtos gatvės bendrabutyje atnaujintos bendro naudojimo patalpos, įrengti dušai ir tualetai visuose bendrabučio aukštuose.

Dušų remontas ir įrengimas savivaldybei atsiėjo per 36 tūkst. 455 eurus.

Be to, Šėtos g. 91-ojo bendrabučio 3 aukšte suremontuoti 6 kambariai daugiau kaip už 22 tūkst. 872 eurus.

Vilainiuose, Melioratorių g. 2 bendrabutyje, taip pat įrengtos dušų patalpos, pakeistas nuotekų stovas. Visiems šiems darbams atlikti išleisti daugiau kaip 24 tūkst. 700 eurų.

Šiame bendrabutyje pakeisti ir langai.

Be to, savivaldybė už remonto darbus apmokėjo ir bendrijoms. Joms sumokėjo kaupiamųjų lėšų dalį už socialinio būsto gyventojus.

Papildomai savivaldybė skyrė pinigų suremontuoti ir 3 nuomininkų suniokotiems socialiniams būstams.

Gyvena ir vieniši, ir šeimos

„Šėtos gatvės 91-ajame name savivaldybei priklauso 103 bendrabučio kambariai. Iš jų apgyvendintas yra 81 kambarys.

Bendrabučiuose sutvarkyti ir tualetai.

Bendrabučio kambariuose daugiausia gyvena vieniši asmenys, tėvai, kurie augina vieną ar daugiau vaikų, be tėvų globos likę asmenys, neįgalieji.

Vyriausiam bendrabučio gyventojui – 79-eri, o jauniausiam – 18 metų.

16 kambarių priklauso Kėdainių bendruomenės socialiniam centrui, nakvynės namams“, – „Rinkos aikštei“ pasakojo Kėdainių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė.

Planuoja skirti 200 tūkst. eurų

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius sako, kad socialinių būstų problemos sprendimui vienintelis finansavimo šaltinis yra savivaldybės biudžeto lėšos.

„Šiemet planuojame investuoti 200 tūkst. eurų į socialinių būstų remontą ir butų pirkimą, kuriuos galėtume skirti kaip socialinius būstus.

Šią sumą numatėme rajono strateginiame plane. Viliamės, kad tvirtinant strateginį planą rajono taryboje, pinigai socialiniam būstui nebus sumažinti, tačiau tai priklausys tik nuo politikų valios.

Jei pinigai bus skirti, be būstų įsigijimo, sutvarkysime 3 butus Melioratorių gatvės 2-ajame name, Šėtos gatvės 91-ojo namo 4 ir 5 aukšte esančias patalpas, atliksime kitus darbus pagal poreikį.

Gaila, tačiau Europos Sąjungos pinigais pasinaudoti sprendžiant socialinių būstų problemą nėra jokių galimybių – tokie projektai nėra finansuojami.

Jei tik būtų skelbiamos finansavimo galimybės, neabejotinai jomis pasinaudotume, o kol kas turime verstis tik su savo ištekliais.“

Tinkamų kambarių dar turi

Savivaldybės bendrabutyje būstą gali gauti tiek šeimos, tiek vieniši asmenys nuo 18 metų, kurie neturi jokio kito jiems priklausančio būsto, bet turi pajamų.

Į būstą gali pretenduoti asmenys, kuriems nustatytas neįgalumo lygis, kurie pripažinti nedarbingais ar tik iš dalies darbingais, kurie yra sulaukę senatvės pensijos amžiaus, taip pat pilnamečiai našlaičiai ar asmenys, likę be tėvų globos, bei grįžusieji iš įkalinimo įstaigos.

Į tokius būstus gali pretenduoti ir šeimos, kuriose yra neįgalus, nedarbingas ar tik iš dalies darbingas asmuo, šeimos, kuriose gyvena senatvės pensijos sulaukęs žmogus, auga vienas ar daugiau nepilnamečių vaikų, kai abu sutuoktiniai yra neįgalūs ar pripažinti tik iš dalies darbingais ir nėra kartu gyvenančių darbingų šeimos narių, kai motina ar tėvas vieni augina vieną ar daugiau nepilnamečių vaikų.

Bendrabutis suteikiamas ir tokioms šeimoms, kurios teismo sprendimu yra iškeldintos iš nuomoto savivaldybės ar nuosavybės teise priklausančio buto, kai tokioje šeimoje yra nepilnamečių vaikų, neįgaliųjų, nedarbingų ar tik iš dalies darbingų asmenų, taip pat asmenų, sulaukusių pensinio amžiaus.

Bendrabutyje priglaudžiamos ir tokius pat kriterijus atitinkančios šeimos, kurios laikinai negali naudotis savo gyvenamosiomis patalpomis dėl stichinių nelaimių ar gaisro padarytos žalos jų būstui bei kitais išimtiniais atvejais.

Laisvi – tik 7 būstai

Šiuo metu Kėdainių rajone būsto laukia 119 asmenų ar šeimų, o savivaldybė realiai joms neturi ko pasiūlyti. Laisvi yra tik 7 būstai.

J. Blinstrubaitė sako, kad laukiantiems socialinių būstų yra siūlomi bendrabučio kambariai, bet dauguma asmenų atsisako ir nesutinka juose apsigyventi.

Jai antrina ir rajono savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vedėja Audronė Naujalienė: „Socialinio būsto fonde šiuo metu iš viso yra 272 būstui, o apgyvendinti iš jų – 265.

Likę laisvi septyni socialiniai būstai yra tinkamos būklės, žmonės juose galėtų gyventi, bet jie yra nepaklausūs, nes yra Šėtos gatvėje.

Laukiantiems socialinių būstų išsiuntėme rašytinius pasiūlymus juos išsinuomoti, bet nuomininkų kol kas neatsiranda.“

Laukia maždaug po 2 metus

Kėdainiuose socialinio būsto žmonėms tenka laukti maždaug po 2 metus, bet konkretus laukimo laikas priklauso nuo laukiančiųjų poreikio, kokio būsto jie nori, kurioje gatvėje, kuriame aukšte, kokius kitus reikalavimus tokiam būstui kelia.

„Greičiau nei tikisi socialinį būstą gauna tie, kurie sutinka eiti gyventi į tokį būstą, kurio atsisakė prieš juos eilėje esantys asmenys ar šeimos dėl įvairių priežasčių: netinka gatvė, aukštas, būsto būklė ar net kaimynai“, – sako J. Blinstrubaitė.

Teikia ir finansinę paskatą, kompensuoja ir dalį kredito, ir dalį nuomos išlaidų

Pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms yra teikiama finansinė paskata. Į ją gali pretenduoti šeimos, kuriose abu sutuoktiniai arba vienas vaiką ar vaikus auginantis tėvas ar mama nėra vyresni nei 36 metų ir yra deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba yra įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą.

Per praėjusius metus Kėdainių rajono savivaldybė sulaukė 129 jaunų šeimų prašymų suteikti finansinę paskaitą pirmajam būstui įsigyti. Finansinė paskata suteikta 44 šeimoms.

Taip pat šeimos gali kreiptis dėl valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito. Tokiu iš dalies kompensuojamu kreditu per praėjusius metus pasinaudojo vos 1 kėdainiečių šeima.

Kai kurios sunkiai besiverčiančios šeimos gali sulaukti ir kitokios pagalbos – būsto nuomos kompensacijos.

Tokios rūšies paramą gaunančios šeimos neišbraukiamos iš eilės socialiniam būstui gauti, jos eilėje lieka pagal prašymo padavimo datą.

Nuomos išlaidų kompensacijos dydis asmenims ar šeimoms priklauso nuo šeimos narių skaičiaus ir nuomojamo būsto naudingojo ploto, faktiškai tenkančio vienam asmeniui ar šeimos nariui, tačiau negali viršyti nuomos mokesčio.

Būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos lengvata iki šiol pasinaudojo 2 šeimos.

Kas gali pretenduoti į savivaldybės socialinį būstą?

Asmenys be šeimos, kurių deklaruotos pajamos per metus ne didesnės nei 5 160 eurų, o turto vertė ne didesnė nei 7 224 eurai.

Dviejų arba trijų asmenų šeimos, kurių deklaruotos metinės pajamos neviršija 10 320 eurų, o turtas – 14 448 eurų.

Keturių asmenų ar didesnės šeimos, kurių vienam asmeniui per metus tenkančios deklaruotos pajamos sudaro 2 967 eurus, o turtas vienam asmeniui – 7 224 eurus.

Asmenys ar šeimos, kurios neturi kito būsto ar kurių būstas yra nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų arba nuosavybės teise turimo būsto naudingas plotas, tenkantis vienam asmeniui ar šeimos nariui, yra mažesnis kaip 10 arba 14 kvadratinių metrų, jeigu šeimoje yra neįgalusis arba asmuo, sergantis sunkia lėtinės ligos forma.

Teisę į socialinio būsto nuomos sąlygų pagerinimą turi asmenys ir šeimos, gyvenantys savivaldybės išnuomotame socialiniame būste, jeigu jiems išnuomoto socialinio būsto naudingas plotas, tenkantis vienam šeimos nariui, yra mažesnis kaip 10 kv. metrų arba kitais įstatymo nustatytais atvejais, arba jeigu asmuo ar šeimos narys tampa neįgaliuoju ir dėl judėjimo ar apsitarnavimo funkcijų sutrikimų jam turi būti nuomojamas specialiai pritaikytas socialinis būstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.