Netikėkite aklai: nebaigtas statyti daugiabutis – ne tik daug problemų, bet ir didžiulė rizika

Planuojantiems pirkti butą naujai statomame daugiabučiame gyvenamajame name (nebaigta statyba) reikėtų žinoti, kad tokiame bute galima gyventi tik tuomet, kai daugiabučio namo statytojas yra įvykdęs daugiabučio gyvenamojo namo statybos užbaigimo procedūras ir statinys įregistruotas Nekilnojamojo turto registre (NTR).

Planuojantiems pirkti butą naujai statomame daugiabučiame gyvenamajame name (nebaigta statyba) reikėtų žinoti, kad tokiame bute galima gyventi tik tuomet, kai daugiabučio namo statytojas yra įvykdęs daugiabučio gyvenamojo namo statybos užbaigimo procedūras.<br> VTPSI nuotr.
Planuojantiems pirkti butą naujai statomame daugiabučiame gyvenamajame name (nebaigta statyba) reikėtų žinoti, kad tokiame bute galima gyventi tik tuomet, kai daugiabučio namo statytojas yra įvykdęs daugiabučio gyvenamojo namo statybos užbaigimo procedūras.<br> VTPSI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Feb 28, 2022, 7:50 AM

Vadovaujantis Statybos įstatymo nuostatomis, statybos užbaigimo procedūras nustatyta tvarka privalo organizuoti statytojas (užsakovas).

Daugiabučio namo statyba užbaigiama sudarytai kompetentingai komisijai surašius statybos užbaigimo aktą. Gavus šį aktą, statinį ir daiktines teises į jį privaloma įregistruoti NTR ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo akto gavimo dienos. Norint įregistruoti baigtą statyti statinį, NTR turi būti pateiktas atitinkamas prašymas kartu su statinio kadastro duomenų byla ir statybos užbaigimo aktu.

Pažymėtina, kad buto baigtumas nustatomas pagal viso pastato baigtumą. Daugiabučio gyvenamojo namo statybos užbaigimo aktas yra pagrindas įregistruoti NTR daugiabučio gyvenamojo namo 100 proc. baigtumą ir jame esančių butų visišką, t. y. taip pat 100 proc., baigtumą.

Kaip turi būti atliekamos statybos užbaigimo procedūros ir kokie dokumentai turi būti pateikti sudarytai kompetentingai komisijai, nurodyta statybos techniniame reglamente STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“.

Statybos inspekcija pabrėžia, kad naują ypatingąjį ar neypatingąjį daugiabutį gyvenamąjį namą galima naudoti tik atlikus statybos užbaigimo procedūras ir įregistravus jį NTR. Tokia nuostata įtvirtinta Statybos įstatymo 47 straipsnio 2 dalyje.

Taigi Statybos įstatymas nenumato galimybių gyventi neužbaigtos statybos daugiabučiuose pastatuose. Neužbaigtame statyti daugiabutyje galima vykdyti statybos darbus, tačiau gyventi ar vykdyti kitokią veiklą yra draudžiama. Gyventojai, nuspręsdami gyventi neužbaigtos statybos būste, turi suprasti, kad nesilaikydami teisės aktų reikalavimų rizikuoja savo ir savo šeimos narių gyvybe ir sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą