Nereikia ir karo: baltarusiui priklausęs bendrabutis Anykščių rajone vėjuotą dieną tiesiog sugriuvo

Beveik keturis dešimtmečius pačiame Troškūnų miestelio (Anykščių r.) centre stūksantis apleistas ir niokojamas buvusios profesinės mokyklos bendrabutis nebeatlaikė vėjo gūsių ir pradėjo griūti.

Šeimininką turintis, tačiau neprižiūrimas buvęs mokyklos bendrabutis Troškūnų miestelyje ėmė griūti prieš savaitę.<br>S.Obelevičiaus nuotr.
Šeimininką turintis, tačiau neprižiūrimas buvęs mokyklos bendrabutis Troškūnų miestelyje ėmė griūti prieš savaitę.<br>S.Obelevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 6:15 AM

Triaukštis mūras Troškūnuose iškilo, kai 1960-aisiais iš Panevėžio buvo perkelta žemės ūkio mechanizavimo mokykla.

Būsimi traktorininkai, vairuotojai bei šaltkalviai šiame bendrabutyje gyveno iki 1985 metų, kol mokykla buvo iškelta į Anykščius.

Bendrabutis ėmė nykti ir irti, iš apleisto pastato buvo laupomos plytos, medinės konstrukcijos.

Nelaimės pavyko išvengti

Buvęs bendrabutis tapo Troškūnų seniūnijos ir Anykščių rajono savivaldybės galvos skausmu, besitęsiančiu 37 metus.

Rajono meras Sigutis Obelevičius socialiniuose tinkluose paviešino apgriuvusio pastato nuotrauką ir pakomentavo: „Čia – ne Donbasas, o šiandien įvykusi laiminga nelaimė Troškūnuose. Laiminga, nes išvengta aukų.

Sugriuvo kažkada privatizuotas sovietinių laikų profesinės mokyklos bendrabutis. Tokių pastatų Lietuvoje ir Anykščiuose dar ne vienas. Jie turi savininkus, kurie gyvena užsieniuose ir yra nepasiekiami.

Manau, kad vienintelis kelias sprendžiant šią įsisenėjusią problemą – įstatymas, leidžiantis savivaldai tokius pastatus paimti visuomenės poreikiams, antraip nelaimių neišvengsime.“

Savininko niekas nematė

Troškūnų seniūnas Rimantas Sereičikas „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad prieš savaitę, penktadienį, kai griuvo dalis pastato, miestelio centre nebuvo girdėti didelio trenksmo.

„Buvo labai vėjuota diena. Matyt, ta dalis pastato susmuko, ir tiek. Prieš savaitę jau kelintą kartą užkalinėjome durų ir langų angas. Matėme, kad paaugliai landžioja, mėto plytas. Susikvietėme vaikus ir jų tėvus, prigrūmojome, kad vieni nelandžiotų, o kiti prižiūrėtų vaikus, nes labai pavojinga“, – sakė R.Sereičikas.

Seniūnas apie pastatą sakė žinantis tik tiek, kad jis yra priskirtas neprižiūrimų kategorijai.

„Tokiu atveju savininkui yra nustatomas didesnis turto mokestis, bet kas iš to, jeigu savininko niekas neranda, – gaudyk vėją laukuose.

Nežinau, kas yra šio pastato savininkas. Kiek girdėjau, jis gyvena užsienyje.

Lietuvoje yra keista sistema: seniūnija neturi teisės žinoti, nei kas apsigyveno, nei kas kokį pastatą nusipirko, jei pats žmogus neateina į seniūniją“, – sakė R.Sereičikas.

Reikia teismo įsikišimo

Anykščių rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų ir turto skyriaus vedėja Vilma Vilkickaitė teigė, kad buvęs bendrabutis daug metų ėjo iš rankų į rankas.

„Turime paskutinio savininko vardą ir pavardę. Spėjame, kad jis yra Baltarusijos pilietis, bet mums nėra žinoma jo gyvenamoji vieta, bandysime ieškoti.

Šiomis dienomis kartu su savivaldybės specialistais spręsime, ką daryti. Į privačią nuosavybę negalime kištis, nebent tvorą pastatytume. Tik kažin ar tai gelbėtų“, – sakė V.Vilkickaitė.

Pavojų keliančius pastatus, jei jų savininkų nepavyksta surasti, galima nugriauti tik tada, kai teismas tuos statinius pripažįsta bešeimininkiais.

Spėjama, kad apleistą bendrabutį Troškūnuose įsigijęs Baltarusijos pilietis nė neketino jo tvarkyti ar plėtoti kokią nors veiklą Troškūnų miestelyje.

Prieš kelerius metus baltarusiai įvairiuose Lietuvos rajonuose aktyviai pirko menkavertį nekilnojamąjį turtą siekdami geresnėmis sąlygomis gauti vizas.

Pagal įstatymą trečiųjų šalių piliečiams, turintiems nekilnojamojo turto Lietuvoje, suteikiama ilgiau galiojanti Šengeno viza.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.