Prabangiausi Rusijos oligarchų namai Jungtinėje Karalystėje virto į juos pačius nukreiptais ginklais

Rusijos oligarchams priklausantys prabangūs namai tapo svarbiu ginklu Jungtinės Karalystės Vyriausybei skelbiant sankcijas su Kremliumi susijusiems asmenims.

„Whitehall Court“ – pastatas, iš kurio atsiveria vaizdas į Gynybos ministeriją ir kuris yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Dauningo gatvės 10.<br>123 rf nuotr.
„Whitehall Court“ – pastatas, iš kurio atsiveria vaizdas į Gynybos ministeriją ir kuris yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Dauningo gatvės 10.<br>123 rf nuotr.
Prašmatniose Belgravijos rajono gatvėse yra daug elegantiškų miesto būstų, užsienio ambasadų ir prabangių viešbučių.<br>Herry Lawford / archdaily.com
Prašmatniose Belgravijos rajono gatvėse yra daug elegantiškų miesto būstų, užsienio ambasadų ir prabangių viešbučių.<br>Herry Lawford / archdaily.com
„Hanover Lodge“ – maždaug 1827 metais pastatytas ir kone brangiausiu šalyje laikomas namas, kurį suprojektavo garsus architektas Johnas Nashas, ir iš kurio atsiveria vaizdas į Regento parką (Regent's Park).<br>www.en.wikipedia.org.nuotr.
„Hanover Lodge“ – maždaug 1827 metais pastatytas ir kone brangiausiu šalyje laikomas namas, kurį suprojektavo garsus architektas Johnas Nashas, ir iš kurio atsiveria vaizdas į Regento parką (Regent's Park).<br>www.en.wikipedia.org.nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 9:49 PM

Neseniai paviešinta informacija, kad 2016–2021 m. korupcija kaltinami arba Kremliui artimi Rusijos oligarchai Jungtinėje Karalystėje įsigijo nekilnojamojo turto už daugiau nei 1,5 mlrd. svarų.

Didžioji dauguma būstų įsigyti Londone: už 428 mln. svarų Vestminsteryje, 283 mln. svarų – Kensingtone ir Čelsyje bei 165 mln. svarų Londono Kamdeno rajone (Camden Town).

Galiausiai buvo paviešintas vilų ir dvarų, kurie priklauso rusų oligarchams, sąrašas – jį pavyko sudaryti remiantis viešai prieinama informacija, rašoma www.mirror.co.uk.

„Hanover Lodge“ – maždaug 1827 metais pastatytas ir kone brangiausiu šalyje laikomas namas, kurį suprojektavo garsus architektas Johnas Nashas, ir iš kurio atsiveria vaizdas į Regento parką (Regent's Park), jis rusų milijardieriui Andrejui Gončarenkai 2012 metais buvo parduotas už 120 mln. svarų.

Tačiau tai toli gražu ne vieninteliai jo namai Londone.

Tarsi neužtektų prabangios vilos greta Regento parko (Regent's Park), vienos gražiausių žaliųjų erdvių Londono centre, A. Gončarenko taip pat nusipirko namą 102 „Eaton Square“ (prašmatniame Belgravijos rajone).

Kaip skelbiama, name jis norėjo įrengti plaukimo baseiną ir laisvalaikio centrą, bet tam reikėjo brangiai kainuojančios renovacijos.

Prestižiniame Šiaurės Londono Haigeito (Highgate) rajone stovi Rusijos verslo magnatui ir oligarchui Ališeriui Usmanovui priklausantis didžiulis namas „Beechwood House“. Jis 1840 m. iškilo buvusių Fitzroy rūmų teritorijoje, pastato autorius – architektas George'as Basevis namą suprojektavo savo broliui.

Netrukus po to, kai A. Usmanovas nusipirko „Beechwood House“, prasidėjo turtuolio nesutarimai su kaimynais dėl planuoto priestato su „romėniškųjų pirčių“ stiliaus baseinu.

Dar vienas – milžiniškas Viktorijos laikų namas „Athlone House“, kurį 2016 m. už 65 mln. svarų sterlingų nusipirko Rusijos oligarchas Michailas Fridmanas. Namas pastatytas apie 1872 m.

Hampstead rajone, Londone, pateksite į Andrejaus Jakunino pagrindinę rezidenciją. A. Jakuninas 2010-ųjų viduryje tapo Didžiosios Britanijos piliečiu.

2016 m. laikraštis „Sunday Times“ atskleidė, kad A. Jakuninas turi dar vieną nekilnojamojo turto objektą Šiaurės Londone – 35 mln. svarų sterlingų vertės dvarą Sent Džons Vude (St John's Wood).

Informacija apie 8 miegamųjų namą paaiškėjo Žemės registro tarnybai paskelbus 40 000 lengvatinio apmokestinimo bendrovių, kurioms priklauso beveik 100 000 nekilnojamojo turto objektų Jungtinėje Karalystėje, sąrašą.

Kensingtono rūmų sodai – daugiau žinomas neoficialiu „milijonierių gatvės“ pavadinimu. Namų kainos čia vidutiniškai siekia apie 30 mln. svarų.

Vakarų Londono gatvė, kurioje įsikūrusi ir Rusijos ambasada, yra vienas iš daugelio Londono adresų, kuris priklauso Romanui Abramovičiui.

Rusijos milijardierius šį turtą nusipirko 2011 m. Po penkerių metų jis gavo leidimą imtis 28 mln. svarų vertės renovacijos, kurios metu buvo įrengtas baseinas ir poilsio zona.

Netoli futbolo stadiono „Stamford Bridge“ – stikliniai „Chelsea Waterfront“ bokštai, kuriuose R. Abramovičius įsigijo trijų aukštų penthauzą.

Pastatas dar nebaigtas statyti, tačiau jau dabar yra vienas iš paklausiausių daugiabučių namų.

Dar vienas žinomas R. Abramovičiaus nekilnojamasis turtas Vakarų Londone yra namas išskirtinėje Cheyne Walk gatvėje, o vienas iš jo kaimynų – seras Mickas Jaggeris.

Vietos gyventojai sukilo, kai tik įsigijęs namą oligarchas paskelbė apie planus jį renovuoti. Dvejus metus trukusi kova baigėsi tuo, kad R. Abramovičius gavo leidimą, kokio ir pageidavo – dviejų aukštų priestatui.

„Whitehall Court“ – pastatas, iš kurio atsiveria vaizdas į Gynybos ministeriją ir kuris yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Dauningo gatvės 10. Iš šio didingo pastato atsiveria vaizdas į Temzės upę, o jo mansarda priklauso oligarchui Igoriui Šuvalovui.

Per 150 metų trukusią istoriją žymiajame pastate gyveno keletas garsių žmonių: buvęs ministras pirmininkas Williamas Gladstone'as ir viena garsiausių airių dramaturgų George'as Bernardas Shaw.

Pastaraisiais metais Belgravija buvo praminta „oligarchų kvartalu“, nes čia daug nekilnojamojo turto priklauso turtingiems žmonėms iš buvusios Sovietų Sąjungos. Pačioje rajono širdyje yra „Belgrave Square 5“, priklausanti milijardieniui ir oligarchui Olegui Deripaskai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.