Klaipėdiečiai suplūdo į rekonstruotą Dangės skverą, tačiau dėl šios vietos jie turi nemažai priekaištų

Klaipėdiečiai masiškai plūsta į pagaliau atidarytą po rekonstrukcijos Dangės skverą. Dauguma džiaugiasi gražiai atnaujinta erdve, tačiau kartu kelia klausimus dėl jos saugumo, ypač vakarais, kai skveras paskęsta tamsoje.

Klaipėdiečiai masiškai plūsta į pagaliau atidarytą po rekonstrukcijos Dangės skverą.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Klaipėdiečiai masiškai plūsta į pagaliau atidarytą po rekonstrukcijos Dangės skverą.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Petronytė, jurga@ve.lt

Mar 21, 2022, 9:41 AM

„Kodėl negali įjungti apšvietimo, jeigu jau žmones įleidžia. Būtų ir jaukiau, ir saugiau“, – stebėjosi jaunos panelės prie skvero, panorusios pasivaikščioti vakare.

Jaučiasi nesaugūs

„Saugumo skvere trūksta. Anądien manęs vos nenutrenkė pro šalį didžiausiu greičiu lekiantis dviratininkas. Į tą zoną, kurioje kasdien būriuojasi paaugliai su dviračiais, riedlentėmis ir riedučiais, geriau net kojos nekelti. O jeigu nutiks kokia nelaimė – kas atsakys?

Skvero rekonstrukcija nors ir baigta, bet objektas oficialiai dar „nepriduotas“, dar ne viskas jame veikia. O jau atsiranda chuliganų, kurie šiukšlina ir bando niokoti ką tik sutvarkytą erdvę“, – pasakojo skvere apsilankęs Džiugas.

„Su mažais vaikais čia nesijaučiame saugiai. Jeigu jie užbėga už čiuožynių, tai turime bėgti iš paskos, nes nematome. Labai jau sugrūstos paauglių, kurie važinėja su riedlentėmis, riedučiais, ir vaikų zonos. Upės atitvarai šalia vaikų žaidimų aikštelės, manytume, per menki. Žodžiu, vaikus šioje aikštelėje labai akylai reikia saugoti“, – tvirtino skevere sutiktos mamos Laura ir Ernesta.

Apeliuoja į sąmoningumą

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintaras Dovidaitis patvirtino, kad Danės upės krantinių rekonstrukcijos ir prieigų (Danės skvero su fontanais) sutvarkymo projektas yra baigtas šių metų vasario 28 d., tačiau oficialiai skveras dar neatiduotas naudoti.

„Rangovas perdavė objektą Savivaldybei, tačiau jo „pridavimo„ procedūra dar nebaigta. Nuimti skverą juosusias tvoras ir įleisti žmones buvo nuspręsta todėl, kad miestiečiai vis tiek tvorų nepaisė, veržėsi ir pro jas. Skveras – ne pastatas, kurį galima užrakinti ir žmonių neįleisti. Čia atvira, vieša erdvė“, – aiškino G. Dovidaitis.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, skveras, nors ir „nepriduotas“, bet visiškai saugus.

„Jame nėra jokių pavojingų dėl neužbaigtumo įrenginių, kurie keltų pavojų lankytojų saugumui. Žinoma, kad skvere, kaip ir bet kurioje kitoje vietoje, gali nutikti nelaimė dėl neatsargumo. Tai žmonių sąmoningumo ir elgesio klausimas“, – mano G. Dovidaitis.

Anot pašnekovo, Danės upės krantinių rekonstrukcijos ir prieigų (Danės skvero su fontanais) sutvarkymo projektą perduoti tikimasi jau šį mėnesį. „Tada, kai objektas bus priduotas, bus įjungtas ir apšvietimas, ir kiti dalykai užbaigti. Apsaugos kameros skvere jau įjungtos“, – patikino G. Dovidaitis.

Rekonstravo trejus metus

Trejus metus trukusio projekto metu buvo rekonstruota Dangės upės krantinė nuo Biržos tilto iki planuojamos Bastionų gatvės.

Įrengtos terasos pasisėdėjimui prie upės, atnaujinti pėsčiųjų takai palei krantinę ir Dangės skvere, atnaujinti inžineriniai tinklai, įrengta vaikų žaidimo aikštelė, veloparkas, suoliukai, gultai, šiukšliadėžės, gėlių vazonai, informaciniai ženklai, Klaipėdos šimtmetį nuo 1918 m. įprasminanti laiko juosta.

Atnaujintos erdvės puošmena – šiuolaikiškas muzikinis fontanas su projekcinėmis vaizdų instaliacijomis.

Tvarkant Dangės skverą buvo sutvarkyti želdynai, atnaujintos vejos.

Projekto vertė 10,7 mln. Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.