Už kone 11 mln. rekonstruotame skvere suoliukai su užrašais šokiravo klaipėdiečius

Tokios grubios ir neįtikėtinai absurdiškos klaidos tvarkant viešąsias erdves Klaipėdoje, ko gero, dar nėra buvę per visą nepriklausomybės istoriją.

Net ir pasirašius rekonstrukcijos ir tvarkybos sutartį už beveik 11 mln. eurų nesugebama darbų atlikti preciziškai: Danės skvero suoliukas su nesąmoningu įrašu (2022 m. sausis).<br>„Facebook“ nuotr.
Net ir pasirašius rekonstrukcijos ir tvarkybos sutartį už beveik 11 mln. eurų nesugebama darbų atlikti preciziškai: Danės skvero suoliukas su nesąmoningu įrašu (2022 m. sausis).<br>„Facebook“ nuotr.
Paaiškėjo, kad skvero tvarkytojai tiesiog nupjovė dalį suoliuko su absurdišku įrašu apie nepriklausomybę „1990-2018“. Liko tik skaičius 1.<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Paaiškėjo, kad skvero tvarkytojai tiesiog nupjovė dalį suoliuko su absurdišku įrašu apie nepriklausomybę „1990-2018“. Liko tik skaičius 1.<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Tą skandalingojo suoliuko dalį, kurioje yra įrašas apie nepriklausomybę, buvo galima išvysti labai trumpai.<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Tą skandalingojo suoliuko dalį, kurioje yra įrašas apie nepriklausomybę, buvo galima išvysti labai trumpai.<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Į Danės skverą jau savaitę įleidžiami pasivaikščioti žmonės, bet skandalingasis suoliukas – uždengtas ir aptvertas (kovo 18 d.).<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Į Danės skverą jau savaitę įleidžiami pasivaikščioti žmonės, bet skandalingasis suoliukas – uždengtas ir aptvertas (kovo 18 d.).<br>„Vakarų ekspreso“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Denisas Nikitenka, VE

Mar 22, 2022, 2:24 PM

Už 10,7 mln. eurų prestižinėje uostamiesčio vietoje, šalia Biržos tilto, esantį Danės skverą nuo 2019 m. rekonstravusi, Rietave registruota UAB „Plungės lagūna“, sugebėjo pastatyti juodo granito suoliuką su užrašu, privertusiu pliaukštelėti sau per žandą idant įsitikintų, ar nesivaidena, ne vieną praeivį.

Istorinių įvykių alėjoje stovi suoliukai, skirti svarbiausioms Lietuvos istorijos datoms. Visi – blizgantys juodu granitu. Išskyrus vieną. Arčiausiai vaikų žaidimų erdvės esančio atbrailoje aukso raidėmis puikavosi įrašas „NEPRIKLAUSOMYBĖ INDEPENDENCE 1990-2018“. Tokį vaizdą, negalėdami patikėti savo akimis, žmonės fiksavo nuo šių metų sausio mėnesio.

Absurdo atsikratė

Kovo 5-ąją visuomenei atvėrus iki tol buvusį tvoromis užbarikaduotą skverą su Dangės krantinėmis į jį plūstelėjo minios žmonių. Parkelio centrinė promenada tapo savotiška istorinių įvykių alėja. Einant nuo prieštaringai miestiečių vertinamo paminklo „Arka“ pirmiausia pasitinka stilizuotas, bangą vaizduojantis granito suoliukas su pritvirtintomis raidėmis „NEPRIKLAUSOMYBĖ INDEPENDENCE 1918/1923-1939“. Žingsniuojant toliau į rytus – dar vienas su įrašu „KARAS WAR 1939-1955“. Trečiasis skirtas pokariui, o raidės skelbia „SOVIETINIS LAIKOTARPIS 1945-1990“.

Tačiau ketvirtasis suoliukas tapo tikru skandalu. Penktadienį, kovo 18-ąją po skverą vaikštinėjusi klaipėdietė Vėtra pastebėjo, kad jis atidengtas tik iš dalies: šviečia raidės „NEPRIKLAUSOMYBĖ INDEPENDENCE“, o likusi suoliuko dalis uždengta juodo polietileno plėve.

„Fotografavau skverą ties tuo uždengtu suoliuku. Prie manęs priėjo darbų vadovu prisistatęs vyriškis. Aš jo paklausiau, kodėl juodo granito, banguota bei poilsiui skirta mažosios architektūros detalė yra su įrašu „sovietinis laikotarpis 1945-1990“.

Kodėl ne „sovietinės okupacijos laikotarpis“ arba „sovietinė okupacija“? Suirzęs žmogus visas pretenzijas peradresavo projekto užsakovei, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai“, – „Vakarų ekspresui“ istorija pasidalijo klaipėdietė Vėtra.

Po šio pokalbio statybininkai akimirksniu vėl aklinai uždengė plėve suoliuką ir iš visų pusių apstatė jį tvoromis.

„Gal supyko, kad fotografavau būtent tą suoliuką? Matyt, žinojo priežastį, dėl to skubiai ir paslėpė, aptvėrė iš promenados pusės, kad daugiau niekas nelįstų“, – svarstė klaipėdietė.

Kitas skvero lankytojas Vytautas pastebėjo, kad uždengtasis suoliukas – trumpesnis nei kiti jo analogai. Paaiškėjo, kodėl?

„Aš jau buvau socialiniame tinkle matęs tą nesąmonę su „1990-2018“. Smalsu pasidarė, ar ištaisė klaidą? Žiūriu, tas suoliukas – uždengtas. Atsargiai pro tvoros plyšį įkišau ranką ir pakėliau polietileno plėvelę toje vietoje, kurioje buvo gėdingas įrašas.

Žiūriu – liko pritvirtintas tik skaičius 1, o likusi suoliuko dalis – nupjauta, pašalinta. Štai, kaip jie bando spręsti problemą. Matyt, pagamins trūkstamą dalį be klaidos ir pritvirtins. Tik niekaip nesuprantu vieno: skverą atidarė kovo 5-ąją, o absurdiškas užrašas buvo pastebėtas dar žiemą.

Tai negi jie per tiek laiko nesugebėjo sutvarkyti, ištaisyti grubią klaidą ir erdvę miestiečiams atverti tvarkingą?“ – stebėjosi jis.

Išties šių metų sausio viduryje daryta nuotrauka su „1990-2018“ įrašu iki šiol sklando internetinėje erdvėje, ja ir dabar noriai socialiniuose tinkluose dalijasi žmonės.

„Tai mūsų nepriklausomybė numirė dar 2018 m? O kas tada įvyko?“ – nesuprato klaipėdietė.

Kitas žmogus šmaikštavo, kad reikia skelbti aliarmą, nes Klaipėdos kraštas paslapčia vėl buvo okupuotas 2018 m. ir apie tai pranešama nelemtame suoliuko įraše.

Defektų – ne vienas

„Vakarų ekspresui“ susisiekus su Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus patarėju Romualdu Stasiuliu šis prisipažino, kad apie nesuvokiamą datų kombinaciją ant granitinio suoliuko žino.

„Klaida buvo pastebėta gal prieš mėnesį. Duotas nurodymas ją ištaisyti. Turi būti ištrinta ta „2018“ data. Kalbėjomės su rangovais iš bendrovės „Plungės lagūna“: broko yra padaryta ir daugiau, taip pat ir skelbiant tam tikrą kitą informaciją.

Surašytas defektų aktas. Kažkokį stulpą neseniai išsivežė nupoliruoti. Na, ne rangovai ar statybininkai sugalvojo Lietuvos nepriklausomybei dedikuotame suoliuke iškalti „1990-2018“. Įrašai buvo derinami su istorikais, jų komisija“, – teigė valdininkas.

Galima tik teoriškai bandyti pasamprotauti, kam ir kodėl šovė į galvą greta iki kaulų smegenų kiekvienam lietuviui žinomos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990-ųjų datos įrašyti dar ir visiškai nieko bendro su jokiu mūsų šalies istoriniu įvykiu nesusijusius 2018 m. Painiava?

Gal kažkur turėjo būti įrašyta rekonstrukcijos pradžios data, sutampanti su 2018 m. (nors realiai darbai prasidėjo 2019-aisiais).

„Danės skveras dar nėra pripažintas tinkamu naudoti, komisija dar parašų nesudėjo. Visi netikslumai, neatitikimai, statybinis brokas turi būti ištaisyti iki kovo pabaigos. Fiksuoti ir naujai nutiesto grindinio defektai, bet gal jie susiję su tuo, kad darbai vyko žiemą“, – informavo jis.

Pabrango dvigubai

Pagal Klaipėdos savivaldybės pasirašytą sutartį su darbus atlikusia bendrove „Plungės lagūna“ pradžioje buvo numatyta rekonstrukciją baigti iki 2021 metų liepos, tačiau sutartis buvo pratęsta.

Projektas „Danės upės krantinių rekonstrukcija ir prieigų (Danės skveras su fontanais) sutvarkymas“ Klaipėdos politikams pateiktas dar 2016 m. Tada balsuota už projektą, kurio vertė buvo 4,3 mln. eurų ir kuris turėjo būti baigtas iki 2020 metų. Netrukus vertė pakilo iki 4,7 mln. eurų.

2018 metais atnaujinus projektą sąmatinė vertė pakilo iki 5,9 mln. eurų. 2019 m. pavasarį, pristačius atnaujintą strateginį veiklos planą, Klaipėdos miesto biudžete buvo numatyta 6,1 mln. eurų. Galiausiai pasirinkus brangesnį projekto variantą Danės skvero ir krantinių rekonstrukcija atsies apie 11 mln. eurų.

Kaltų nėra

Pirmadienį, kovo 21-ąją „Vakarų ekspresui“ susisiekus su UAB „Plungės lagūna“ atstovais ir paprašius vadovų komentaro, kaip galėjo atsitikti, kad šalia Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo datos 1990-ųjų ant suoliuko per brūkšnelį atsirado data 2018, raštu atsiųstas atsakymas buvo lakoniškas.

„Toks užrašas buvo numatytas užsakovo (Klaipėdos miesto savivaldybė – aut. past.) pateiktame projekte, pagal kurį atlikome darbus“, – raštu atsakė minėtos bendrovės sekretorė-koordinatorė Reda Mažeikienė.

Ji patikino, kad šiuo metu užsakovas yra pateikęs pakoreguotą projektinį sprendinį, dėl ko dalis suoliuko yra demontuota.

„Artimiausiu metu planuojame pastatyti sutvarkytą akmeninį segmentą ir atlikti kitus su tuo susijusius darbus. Atkreipiame dėmesį, kad visi darbai yra vykdomi pagal užsakovo pateiktą techninį darbo projektą. Dėl detalesnių komentarų prašome kreiptis į užsakovą – Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją“, – pasiūlė R. Mažeikienė.

Savo ruožtu Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus patarėjas Romualdas Stasiulis dar praėjusį penktadienį „Vakarų ekspresui“ teigė, jog suoliukų „įrašai buvo derinami su istorikais, jų komisija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.