Rinkti Metų renovacijos projektą kviečiama visa Lietuva

Lietuvoje bus renkamas Metų renovacijos projektas – šalies gyventojai kviečiami susipažinti, įvertinti ir išrinkti geriausius daugiabučių, kurių renovacija buvo atlikta ne anksčiau kaip 2020 m., atnaujinimo projektus. Rinkimus inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), koordinuojanti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą Lietuvoje.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 8:00 AM

APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas teigia, kad šiais rinkimais siekiama dar geriau ir plačiau informuoti visuomenę apie renovacijos teikiamus privalumus ir naujausias daugiabučių modernizavimo tendencijas.

„Daugiabučių modernizacijos nauda įvairiapusė: ji padeda taupyti pinigus, gamtos išteklius ir kurti švaresnę aplinką kiekvienam iš mūsų. Būtent tai stengiamės nuolat priminti Lietuvos gyventojams, o Metų renovacijos projekto rinkimai yra puiki proga tai iliustruoti realiais pavyzdžiais, kuriais jau džiaugiasi daugiabučių gyventojai. Taip pat rinkimų laimėtojai mums atskleidžia, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia, – energijos taupymą, inovatyvių šaltinių diegimą, kvartalinę renovaciją ar kita“, – pasakoja V.Vrubliauskas.

Kitas rinkimų tikslas – at- kreipti visuomenės dėmesį į senų, energiškai neefektyvių daugiabučių atnaujinimo svarbą. Praėjusių metų pabaigoje atliktas visuomenės tyrimas parodė, kad net 83 proc. respondentų pritartų savo gyvenamojo daugiabučio modernizavimui ir, esant palankioms aplinkybėms, būtų linkę dalyvauti savo gyvenamojo pastato renovacijos procesuose.

„Susidomėjimas daugiabučių atnaujinimu tęsiasi, ypač po šios žiemos, – šildymo kainoms pasiekus neregėtas aukštumas gyventojai ieško naujų būdų, kaip ateityje galėtų sutaupyti. Būtent gyvenamojo namo atnaujinimas yra vienas efektyviausių sprendimų šiai problemai spręsti“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Renovacijos žemėlapis Lietuvoje – itin platus

Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais projektais visuomenė galės nuo kovo 17 d. „Facebook“ paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ ir naujienų portale, kuriame balandžio mėnesį vyks atviras balsavimas.

„Šio projekto tikslas – parodyti kuo platesnį Lietuvos daugiabučių modernizacijos „žemėlapį“ – neapsiriboti tik didmiesčiais, kuriuose yra daugiausia renovuotinų daugiabučių, pristatyti ir regionuose įgyvendintus projektus. Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Taip pat stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris yra pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius“, – teigia V.Vrubliauskas.

Į ką atkreipti dėmesį balsuojant?

APVA Pastatų energinio taupumo departamentas skatina su kiekvienu projektu susipažinti išsamiai ir įvertinti, kokią naudą gavo kiekvieno daugiabučio gyventojai, ir tada atiduoti savo balsą.

„Savo favorito siūlome nerinkti tik pagal nuotraukas ar mažiausias sąskaitas – modernizacija turi ne vieną privalumą, o dalis jų dažnai lieka pamiršti. Įtraukite į savo vertinimą ir tokius kriterijus kaip energinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, draugiškumas aplinkai, bendruomeniškumas ir bendras gatvės, rajono ar net miesto vaizdas. Visi šie kriterijai ilgalaikėje perspektyvoje reikšmingai prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo“, – pasakoja V.Vrubliauskas.

Atviro balsavimo naujienų portale metu bus atrinkti trys daugiausia skaitytojų balsų surinkę projektai, jiems bus įteikti APVA įsteigti apdovanojimai. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Nuo 2013 metų, kai į daugiabučių renovacijos procesus įsi- traukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta 3119 daugiabučių, per 1200 jų šiuo metu yra modernizuojama. (Užs. Nr. 22B222-4) 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.