Nors poliklinikos priestato projekto konkurse išrinktas nugalėtojas, Vilniaus savivaldybė viską apvertė aukštyn kojomis

Nors statinio projekto konkurse išrinktas nugalėtojas, savivaldybė netikėtai nusprendė, kad kaina bus per didelė ir geriau medikams paieškoti kitų patalpų.

Pirmosios vietos laimėtoju buvo pripažintas Audriaus Ambraso architektų biuro pasiūlymas.
Pirmosios vietos laimėtoju buvo pripažintas Audriaus Ambraso architektų biuro pasiūlymas.
Centro poliklinikos Senamiesčio filialas persikels į Kauno gatvę.
Centro poliklinikos Senamiesčio filialas persikels į Kauno gatvę.
Centro poliklinikos Senamiesčio filialas persikels į Kauno gatvę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Centro poliklinikos Senamiesčio filialas persikels į Kauno gatvę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 2:25 PM, atnaujinta Mar 28, 2022, 2:26 PM

Nutrauktas Centro poliklinikos priestato Pylimo gatvėje konkursas sukėlė nemažai galvos skausmo.

Šiame priestate buvo planuojama įkurti poliklinikos Senamiesčio filialo medikus, kurie dabar dirba itin prastomis sąlygomis. Juos iškrausčius į pastatytą priestatą ketinta Senamiesčio filialo pastatą parduoti.

Žlugus šiems sumanymams Senamiesčio filialo medikus nuspręsta iškraustyti į buvusias savivaldybės Socialinės paramos centro patalpas Kauno gatvėje.

Nurodė vienintelę išeitį

Lietuvos architektų sąjungos rengtas Centro poliklinikos diagnostikos centro priestato Pylimo gatvėje projekto konkursas baigėsi praėjusių metų rudenį.

Pirmosios vietos laimėtoju buvo pripažintas Audriaus Ambraso architektų biuro pasiūlymas. Antrąją vietą užėmė mažoji bendrija „IMM architektai“, kiti keturi konkurse dalyvavę projektai buvo atmesti.

Tačiau po pusmečio viskas apvirto aukštyn kojomis.

Vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis neseniai pareiškė, kad konkurso antrosios vietos laimėtojas neatitinka projektui keliamų reikalavimų, o su pirmosios vietos laimėtoju tęsti derybų ir sudaryti sutarties esą negalima.

M.Pakalnio žodžiais, kliūtis – beveik dvigubai pakeltos techninio projekto parengimo kainos.

Vyriausiojo architekto nuomone, vienintelė išeitis – nutraukti projekto įgyvendinimą ir parengti argumentuotą raštą Viešųjų pirkimų tarnybai.

Dairosi ir į kitą filialą

Nutraukus projekto įgyvendinimą savivaldybei teks atidėti planus parduoti poliklinikos Senamiesčio filialo pastatą, esantį Pylimo gatvėje, netoli Halės turgavietės.

Todėl dabar nelieka nieko kita kaip tik perkelti Senamiesčio filialą į Kauno gatvę. Juolab kad savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėja Vilma Lajauskaitė informavo, kad iš šio pastato jau išsikraustė Socialinės paramos centras. Jame tebedirba tik savivaldybės Socialinių išmokų skyrius.

Tačiau kiek kainuos patalpų pritaikymo gydymo paslaugų veiklai techninis projektas, neaišku. Tai įpareigota atlikti bendrovė Vilniaus vystymo kompanija.

Kad savivaldybė puoselėja planus perkelti Senamiesčio filialą į Kauno gatvę, liudija ir mero pavaduotojos Editos Tamošiūnaitės prašymas Centro poliklinikos direktoriui Kęstučiui Štarui pateikti vizualizaciją, planuojamą patalpų plotą.

Vis dėlto ji užsiminė, kad Senamiesčio filialui patalpų gali būti ieškoma ir prie Centro poliklinikos Vytenio filialo.

Išvadino siloso bokštais

Lietuvos architektų sąjungos skelbtas Centro poliklinikos diagnostikos centro priestato Pylimo gatvėje konkursas sulaukė daug diskusijų.

Pavyzdžiui, vienas projektas išvadintas siloso bokštais. Kritikos strėlės laidytos dėl to, kad šalia planuoto priestato yra Senamiestis, o visi architektai siūlo griozdiškus statinius.

M.Pakalnis neslėpė, kad konkurse buvo laukta daugiau projektų. Kad jų buvo tik šeši, galbūt lėmė sudėtinga būsimo priestato vieta. Besileidžianti nuo kalno K.Kalinausko gatvė turi savo užstatymo principus.

M.Pakalnio žodžiais, toje vietoje buvo nelengva įkomponuoti funkcionalų pastatą, rasti gerą urbanistinį sprendimą.

Priestatą sukritikavo ir ekspertų taryba

Centro poliklinikos priestatas jau anksčiau yra neįtikęs ne tik visuomenei, bet ir pačiai architektų bendruomenei.

2019 metais pirmą kartą priestato vaizdai buvo pristatyti Vilniaus architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai, kuri jį ir svarstė.

Visi ekspertai konstatavo, kad neišspręstas sklypo užstatymas gatvių ir sankryžos atžvilgiu. Taip pat buvo suabejota dėl mastelio konteksto atžvilgiu ir neįprasminto užstatymo tipo.

Po to nuspręsta surengti architektūros konkursą, bet jis buvo nutrauktas.

Savivaldybės taryba prieš ketverius metus pritarė naujo Centro poliklinikos priestato statybai. Vilniečių nepasitenkinimas buvo kilęs ir dėl to, kad statant priestatą būtų tekę paaukoti muzikanto Franko Zappos skverą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.