Politikai bursis prie Lietuvos rusų dramos teatro: čia bus sprendžiamas opus klausimas

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį domėsis Lietuvos rusų dramos teatro pastato būkle.

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį domėsis Lietuvos rusų dramos teatro pastato būkle.
Seimo Kultūros komitetas trečiadienį domėsis Lietuvos rusų dramos teatro pastato būkle.
Seimo Kultūros komitetas trečiadienį domėsis Lietuvos rusų dramos teatro pastato būkle.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo Kultūros komitetas trečiadienį domėsis Lietuvos rusų dramos teatro pastato būkle.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Jačauskas, BNS

Apr 6, 2022, 11:12 AM, atnaujinta Apr 6, 2022, 12:16 PM

Komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis BNS sakė, kad prastėjant pastato būklei teatras jau dešimtmetį nesulaukia reikiamo finansavimo.

„Norime išsiaiškinti vietoje, pamatyti realius poreikius, pasiklausti“, – teigė V. Juozapaitis.

Išvažiuojamajame komiteto posėdyje planuoja dalyvauti ir kultūros ministras Simonas Kairys.

Teatro vadovė Olga Polevikova BNS sakė, kad kultūros paveldu pripažintas teatro pastatas šalia sostinės senamiesčio rekonstrukcijos laukti nebegali.

„Aš tikiuosi, kad ir Kultūros ministerija, ir Kultūros komitetas surėmę pečius ras kažkokį sprendimą: galbūt suskirstys procesą į etapus. Kaip sunku bebūtų šiandieninėje realybėje, pastatui reikia dėmesio čia ir dabar“, – BNS sakė ji.

Procesai dėl teatro rekonstrukcijos stringa jau dešimtmetį. 2013-iaisiais buvo parengtas dviejų teatrui priklausančių pastatų J. Basanavičiaus g. 13 ir Mindaugo g. 8 techninis projektas, juo siekta atkurti senojo pastato pradinį, architektų sumanytą, teatro išplanavimą ir interjerą bei naujai įrengti šalia esantį pastatą, kuriame buvo suplanuota moderni nauja daugiafunkcinė salė.

Tuometinei teatro vadovybei nutarus teatro rekonstrukciją pradėti nuo naujesnio pastato, 2017–2019 metais surengti du viešieji konkursai rangovo darbams pirkti, tačiau dėl teisinių aplinkybių ir užsitęsusio bylinėjimosi su potencialiais rangovais įsigyti paslaugų nepavyko.

2020-aisiais ministerijai nusprendus pirmiau finansuoti pagrindinio pastato tvarkymą, teatras teigė parengęs naujus dokumentus, tačiau 2021-aisiais Vyriausybė nusprendė nebeskirti 14 mln. eurų finansavimo teatro rekonstrukcijai. Kultūros ministras Simonas Kairys BNS tuomet teigė, jog nebūtų spėjęs laiku įgyvendinti suplanuotų darbų ir panaudoti ES lėšų.

Siūlymas Lietuvos rusų dramos teatrą pertvarkyti į tautinių mažumų teatrą bus svarstomas su ekspertais, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

„Kaip viskas rutuliojasi, visi faktai tuos pasiūlymus, kurie dabar viešojoje erdvėje sklando, daro tikrai svarstytinus. Artimiausiu metu esame numatę kelti šį klausimą ir patariamajai Profesionaliojo scenos meno tarybai“, – žurnalistams trečiadienį sakė jis.

Pasak ministro, būtina suprasti, kad vien iškabos ar pavadinimo pakeitimas nieko nelems, o svarbu, kokia būtų tokio teatro vizija ir turinys, kaip jie derėtų tarpusavyje.

Anot S. Kairio, tai svarstyti reikia svarstyti pakankamai jautriai, nes kalbama ne apie Rusijos, o Lietuvos rusų dramos teatrą, kuriame „veikia ir kuria mūsų piliečiai“.

„Turime vertinti visus niuansus, įvertinti visus argumentus, priimti geriausius sprendimus ir tikrai ne iš politinių kabinetų, o dirbant kartu su ekspertais. Manau, tikrai yra racijos apie tai diskutuoti, bet nenorėčiau, kad sprendimas būtų padiktuota politinės pusės. Reikia gerbti kultūros įstaigas ir kartu ieškoti sprendimų“, – sakė jis.

Raginimus uždaryti dabartinį Lietuvos rusų dramos teatrą, o vietoje jo steigti naują, visas Lietuvos tautines mažumas kviečiančią įstaigą, išsakė režisierius Gintaras Varnas.

G. Varnas sako šią idėją siūlęs dar prieš kelerius metus ir tampa vėl aktuali stebint Rusijos karo Ukrainoje žiaurumus. Režisierius pabrėžė, kad siūlymas nėra susijęs su dabartinio Rusų dramos teatro veikla ir čia kuriančiais ar dirbančiais žmonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.