Žinomi statytojai nukirto 3 medžius, o savo žalių pažadų netesėjo: Vilnius už tai pinigus tikisi išsiieškoti teisme

Vilniaus savivaldybė šią savaitę kreipsis į Vilniaus miesto apylinkės teismą siekdama, kad nekilnojamojo turto plėtotojas „Rewo“ būtų įpareigotas atlyginti nuostolius, kuriuos miestas ir bendruomenė patyrė dėl šios bendrovės neteisėtai nukirstų brandžių medžių. Po įžūlaus medžių pašalinimo be leidimo su įmone buvo pradėtas dialogas.

Vilniaus savivaldybė šią savaitę kreipsis į Vilniaus miesto apylinkės teismą siekdama, kad nekilnojamojo turto plėtotojas „Rewo“ būtų įpareigotas atlyginti nuostolius, kuriuos miestas ir bendruomenė patyrė dėl šios bendrovės neteisėtai nukirstų brandžių medžių.<br>S. Žiūros nuotr.
Vilniaus savivaldybė šią savaitę kreipsis į Vilniaus miesto apylinkės teismą siekdama, kad nekilnojamojo turto plėtotojas „Rewo“ būtų įpareigotas atlyginti nuostolius, kuriuos miestas ir bendruomenė patyrė dėl šios bendrovės neteisėtai nukirstų brandžių medžių.<br>S. Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 12:59 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 4:30 PM

Iš pradžių įmonė žadėjo atlyginti žalą svaresniu nei baudos dydis finansiniu indėliu ir papildomais želdinimo darbais, tačiau vėliau dialogas nutrūko ir iki šiol jokių susitarimų nepasiekta.

Bendrovė „Rewo“, T. Ševčenkos gatvėje vystanti projektą „Skvero namai“, greta esančiame valstybiniame sklype savavališkai, neturėdama leidimo, nukirto tris brandžius medžius: tuopą, beržą ir kaštoną.

Pagal šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybėje galiojančius naujų medžių sodinimo, priežiūros ir susijusių darbų įkainius, bendrovei, neteisėtai nukirtusiai medžius, atlyginti žalą Vilniaus savivaldybei kainuotų 117 359 Eur (51 cm skersmens paprastasis kaštonas – 31 591 Eur, 97 cm skersmens balzaminė tuopa – 59 915 Eur, 42 cm skersmens karpotasis beržas – 25 942 Eur).

Aplinkos apsaugos departamentas portalui lrytas.lt patvirtino, jog pareigūnai įmonei skyrė 30 eurų administracinę nuobaudą ir 2004 eurus už aplinkai padarytą žalą. 

„Nežinau, ką galvojo įmonė iškirsdama medžius netgi ne savo sklype, bet jai tai nesibaigs gerai. Jei įmonei brangi jos reputacija, tai ji turės ne tik sumokėti solidžią baudą, kurios dydį dar skaičiuojame, bet ir savo nuožiūra papildomai pasodinti bent 1000 medžių Vilniuje“, sausio pradžioje socialiniame tinkle rašė sostinės meras.

Bendrovė „Rewo“ vadovas Edvinas Malevskis kilus skandalui tuomet komentavo, jog medžių augimvietė atsidūrė statybų viduryje, tarp „Skvero namų“ ir automobilių stovėjimo aikštelės, kurią bendrovė įsipareigojo įrengti greta esančių daugiabučių gyventojams.

Kilus dvejonių dėl trijų medžių – tuopos, kaštono ir beržo, kai jie ėmė svirti žemyn, metų pradžioje įmonė atliko papildomą arboristinį jų vertinimą.

2022 m. sausio 6 d. gautas atestuoto arboristo perspėjimas, kad, pradėjus statyboms reikalingus grunto kasimo darbus, pablogėjo prie sankasos esančių medžių stabilumas. Jis informavo, kad gruntas yra nestabilus, didžiąją jo dalį sudaro smėlis. „Gruntui stipriai pakenkė ir gausūs krituliai, lietus.

Tęsiant tolesnius kasimo darbus tuopos, kaštono ir beržo stabilumas gali būti kritinis, sustiprėjus šiaurinių krypčių vėjui medžiai gali išvirsti, o arboristinėmis priemonėmis padidinti medžių stabilumą galimybių nėra“, – buvo rašoma arboristo vertinime.

Šie medžiai, anot įmonės vadovo, bet kuriuo metu galėjo užvirsti ant gretimų namų, gyventojų statomų automobilių, žmonių arba į statybvietę. Jie ėmė grėsti vietos gyventojų ir namų saugumui. Sprendimas juos pašalinti buvo priimtas atsižvelgus į realią, eksperto įvertintą situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.