Investicija į NT: vienas sostinės rajonas atgimimo dar tik laukia

Pasiruošus investuoti, dažnas pasirenka savo lėšas skirti nekilnojamo turto įsigijimui: skirtingai nei investuojant į akcijų biržas, investuoti į NT dėl pakankamai nesudėtingo proceso gali dauguma – tam nereikalingas didelis finansinis raštingumas. Vis dėlto, renkantis NT, kuris būtų tinkamas investavimui, svarbu atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir į rinkos tendencijas. Kokie būstai kuriuose Vilniaus mikrorajonuose šiuo metu yra patys paklausiausi tarp investuotojų? Tomas Rusakas, NT brokeris ir Rusakas.lt įkūrėjas, dalijasi savo įžvalgomis.

Kitas rajonas, kurio laukia „atgimimas“ – Naujininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kitas rajonas, kurio laukia „atgimimas“ – Naujininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 12:41 PM

Kurie Vilniaus rajonai populiariausi tarp investuotojų?

Pasak Tomo, nors centriniuose rajonuose įsigyti būstą tiek sau, tiek investicijai, norėtų dauguma, itin aukštos NT kainos atbaido daugelį. Tačiau, pasak eksperto, verta atkreipti dėmesį į visai šalia esančius rajonus.

„Naujamiesčio ribos, Markučiai, Naujininkai – tai nauji traukos taškai tiek NT vystytojams, tiek pirkėjams: šie rajonai dar gali pasiūlyti objektų, kurių kaina yra „įkandama“, o pačių rajonų potencialas ir spartus augimas, modernėjimas taip pat leidžia teigti, kad pamažu jie tampa centrinės Vilniaus dalies tęsiniu,“ teigia p. Rusakas.

Pasak NT brokerio, žvelgiant toliau nuo centro, penkių rajonų „sumuštinis“, kuriame rasime Justiniškes, Pilaitę, Fabijoniškes, Pašilaičius ir Šeškinę, toliau išlaiko populiarumą tarp investuotojų, nenorinčių mokėti „centro“ kainų – visuose šiuose rajonuose ir pirkimo kaina, ir reikalingos investicijos bei numatoma grąža yra labai panašios, o rajonų patrauklumas, ypač šeimų tarpe, nenublanks dar daug metų.

„Retai nutinka taip, kad vienas rajonas, sulaukęs itin daug investuotojų dėmesio vienu metu, greitai „nublanksta“, praranda susidomėjimą. Žinoma, jis gali kristi keičiantis kainoms – įprasta, kad NT investuotai perka projekto pradžioje, o projektams sulaukus tam tikro žinomumo, jais susidomi ir pirkėjai, ieškantys NT savo reikmėms. Tad labiau kinta ne susidomėjimas, o pats pirkėjo profilis“, teigia ekspertas.

Populiariausi išlieka mažo ir vidutinio dydžio butai

Ir dėl adekvačios kainos, ir dėl reikalingų investicijų bei likvidumo, jau daug metų nekintanti tendencija – investuotojai mieliausiai renkasi mažus ir vidutinio dydžio, vieno-dviejų kambarių butus, nes pirkėjų ratas tokiam NT išlieka platus, be to, toks būstas populiarus ir taip ieškančių būsto nuomai.

Vis dėlto, pasak Tomo, stebimas ir didesnis susidomėjimas didesniais butais, skirtais investicijai. „Pastaruoju metu kiek dažniau pastebime, kad investuojama į didesnės kvadratūros NT bei negailima investicijų jų įrengimui – vyrauja tendencija, kad įrengimas turi atspindėti ir būsto lokaciją.

Kadangi šios dienos rinkoje yra stebimas NT objektų trūkumas, ir brangesnis būstas randa savo pirkėją – tai iš dalies diktuojama stygiaus. Be to, vis dažniau investuojama ir į didesnius objektus, kuriuose yra galimybė erdvę perplanuoti ir perdalinti, taip sukuriant daugiau atskirų objektų“.

Pasak NT eksperto, mažiausiai susidomėjimo sulaukia itin nestandartiniai būstai bei didelės erdvės, neturinčios potencialo būti perplanuotomis ir perdalintomis.

Į ką kreipti dėmesį ieškant NT investicijai?

Pasak Tomo, ieškant NT investavimui, dėmesys kreipiamas ten pat, kur ir ieškant būsto pirkimui: svarbi vieta, kaina, būsto būklė – ir laikas.

„Jei asmuo jau įžengęs į investavimo į NT pasaulį, tikėtina, kad lėšų objektui jau turės – tai padeda ne tik greičiau nusipirkti, bet ir sutvarkyti bei realizuoti NT. Tačiau tik pradedantiems svarbu įsivertinti, kiek laiko pareikalaus NT paruošimas realizavimui – pageidautina, kad šis laikas būtų trumpesnis, nes, ko gero, mažai kas nori laikyti savo investicijas „įšaldytas“.

Be to, pasak eksperto, dar prieš įsigyjant NT investicijai, svarbu apgalvoti, kaip būstas atrodys – ir kas bus jo pirkėjas. Būtent vizija bei pirkėjo portreto įsivaizdavimas leidžia daryti prielaidą, ar investicija į NT turės grąžą, t. y. ar numatomas pirkėjas (ar nuomotojas) bus pajėgus tą turtą įsigyti.

Investuotojų akys krypsta ne tik į NT Vilniuje

Dažniausiai sėkmingiausios investicijos į NT būna tose lokacijose, kurių populiarumas dar tik auga – tam įtakos turi ne tik augantis susidomėjimas, bet ir pačio rajono tobulėjimas.

„Puikūs pavyzdžiai – Naujamiestis: tie, kas investavo į NT šiame rajone 2013-2015 m., drąsiai gali teigti pagavę laimės paukštę; panaši situacija ir su investicijomis Markučiuose nuo 2016-2019 m., mat dabar jau stebimas didelis kainų šuolis bei pačio rajono atsigavimas. Manau, kad kitas rajonas, kurio laukia „atgimimas“ – Naujininkai: šis rajonas yra beveik tobuloje vietoje, su potencialu plėtrai, arti centro ir vis dar išlaikantis adekvačias, preinamas kainas“, dalijasi Tomas.

Pasak eksperto, ypač pastaraisiais metais suaktyvėjo ir investuotojų dėmesys ne tik objektams didžiuosiuose miestuose, bet ir pajūryje: čia kainos puolė į aukštumas, o susidomėjimas ir naujų projektų plėtra nerodo lėtėjimo ženklų.

„Nors atostogų būsto tendencijos buvo matomos jau anksčiau, pandemija turėjo itin reikšmingą įtaką skatinant žmones ieškoti būsto už miesto ribų – stebimas didelis susidomėjimas ne tik būstais pajūryje, bet ir tokiais objektais, kaip sodybos, bei NT Lietuvos kurortiniuose miestuose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?