Paaiškėjo Metų renovacijos projektai

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) inicijuoti Metų renovacijos projekto rinkimai vyko kovo 13–balandžio 8 d. Iš 15 dalyvavusių daugiabučių trys sulaukė daugiausia visuomenės dėmesio: du daugiabučiai iš Klaipėdos – Vingio g. 35 ir Veterinarijos g. 29 bei daugiabutis iš Telšių, Vilniaus g. 24.

Metų renovacijos projekto laimėtojai.<br>APVA archyvo nuotr.
Metų renovacijos projekto laimėtojai.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 8:00 AM

Klaipėdos modernizacijos deimantas

Vingio g. 35 daugiabučio Klaipėdoje savininkai pirmieji savo gyvenamajame rajone norėjo turėti patogų, gražų ir energiškai gerokai efektyvesnį daugiabutį. Jie neturėjo abejonių dėl renovacijos teikiamos naudos, tad lengvai nusprendė prisijungti prie programos.

Rasa Rimaitė, daugiabučių renovaciją Klaipėdoje administruojančios įmonės direktorė, skatina šalies gyventojus neabejoti ir drąsiai pritarti dalyvavimui daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

„Tai programa, kurią remia valstybė. Tiek pati programa, tiek projektai ir rangos darbai yra tikrinami atsakingų institucijų, projektas yra nuolat prižiūrimas – statybos darbus tikrina Statybos inspekcija, o visą procesą administruoja už projektus atsakingi APVA specialistai. Svarbu nepamiršti, kad iš pradžių gąsdinančią didelę kainą kompensuoja nedidelės išlaidos už šildymą, pakilusi būsto vertė, pasikeitusi aplinka ir gyvenimo komfortas“, – sako abiejų Klaipėdos Metų renovacijos rinkimus laimėjusių daugiabučių renovaciją administravusios įmonės direktorė.

Daugiabučio renovacijos metu buvo įdiegtos įvairios energinį efektyvumą didinančios priemonės, taip pat pasikeitė daugiabučio išorė, buvo įrengti vienodi balkonai. Gyventojai rinkosi nebrangias, tačiau ilgaamžes medžiagas, todėl išlaidos nebuvo ypač didelės.

Atnaujintas daugiabutis tapo B energinio efektyvumo klasės, o šilumos sutaupo daugiau nei 60 proc., todėl kylant kainoms už šildymą gyventojai nesijaudina, skirtingai nei gyvenantys neatnaujintuose namuose.

Pasikeitusį daugiabučio veidą lėmė transformuoti balkonai

Atnaujintų daugiabučių išvaizda pasikeičia iš esmės – jie virsta šiuolaikiškais, lyg naujos statybos namais. Būtent toks ir yra antrasis Metų renovacijos projekto laimėtojas – daugiabutis Klaipėdoje, Veterinarijos g. 29.

Paskatinti vis augančių są- skaitų už šildymą, noro komfortiškai ir gražiai gyventi daugiabučio gyventojai ryžosi renovacijai.

Renovuotas daugiabutis pasiekė C energinio efektyvumo klasę, todėl lyg ant mielių augančios šildymo sąskaitos gyventojų nebegąsdina. Dėl modernizuotų balkonų į butus patenka daugiau šviesos, pakilo ir nekilnojamojo turto vertė. Gyventojai, norėdami gyventi gražioje aplinkoje, noriai tausoja ir prižiūri laiptines ir kiemus.

Nuoseklus darbas reiškia teigiamus pokyčius

Telšių Vilniaus g. 24 daugiabučio gyventojai iš pradžių turėjo abejonių dėl gyvenamojo namo modernizacijos. Vis dėlto pasikalbėję su modernizacijos ekspertais nuomonę pakeitė ir dabar gyvena taupiame ir gražiame name.

„Renovavus daugiabutį pasiekiama visai kita gyvenimo kokybė – graži ir tvarkinga aplinka, mažiau išlaidų komunaliniams mokesčiams. Tai darosi vis svarbiau kainoms už šildymą nuolat augant. Kuo toliau, tuo rečiau gyventojus tenka įkalbinėti modernizuoti daugiabutį – daugelis jų puikiai susipažinę su renovacijos nauda ir patys supranta, kad siekiant patogesnio gyvenimo ji būtina. O jau renovuotų daugiabučių gyventojai džiaugiasi ir dėkoja“, – teigia bendrijos pirmininkas Gintautas Mockus.

Daugiabučio renovacijos metu buvo įdiegta daug energinį efektyvumą didinančių priemonių, o viena labiausiai pasiteisinusių – individualiai sunaudotos šilumos apskaita, dėl to gyventojai moka tik už tą energiją, kuria sunaudoja. Dabar gyventojai gali namuose reguliuoti šilumą ir pasirinkti komfortabilią temperatūrą.

Modernizacija lėmė daugiabučio energinio efektyvumo klasės pokytį nuo E iki B. Sąskaitos už šildymą sumažėjo 50 proc. Pagerėjo gyvenimo kokybė ir išaugo butų vertė.

Renovuotas daugiabutis pa-skatino ir kaimynus – šiuo metu jie jau turi patvirtintą daugiabučio atnaujinimo investicijų planą. Atnaujintų daugiabučių išvaizda pasikeičia iš esmės – jie virsta šiuolaikiškais, lyg naujos statybos namais. Metų renovacijos projekto laimėtojai. (Užs. Nr. 22B222-5) 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.