Varinis gaidys vėl plasnoja sparnais ir netgi sveikinasi su šauliečiais ir miesto svečiais

Vienu iš Šiaulių miesto simbolių tapęs laikrodis „Gaidys“ po remonto vėl atrodo ir veikia taip, kaip beveik prieš keturis dešimtmečius, kai papuošė tuomet neseniai įrengtą pėsčiųjų bulvarą.

Šiaulių pėsčiųjų bulvare pastatytas „Gaidys“ greitai tapo miestiečių pasimatymų ir susitikimų vieta.<br>V.Lebedžio nuotr.
Šiaulių pėsčiųjų bulvare pastatytas „Gaidys“ greitai tapo miestiečių pasimatymų ir susitikimų vieta.<br>V.Lebedžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 12:37 PM, atnaujinta Apr 26, 2022, 12:40 PM

Po dvejus metus trukusio kapitalinio remonto šių metų pradžioje ne tik laiką rodyti, bet ir du kartus per dieną su žmonėmis įvairiomis kalbomis sveikintis ėmęs „Gaidys“ neseniai vėl atgavo galimybę sukinėtis ir plasnoti.

Dar 1975 metais Šiauliuose įrengtas pėsčiųjų bulvaras tapo antruoju pėsčiųjų bulvaru Europoje, o pačiame Šiaulių miesto centre, prie Tilžės ir Vilniaus gatvių sankirtos, dizainerio Viliaus Purono pastatytas „Gaidys“ netruko tapti šiauliečių pasimatymų ir susitikimų vieta.

Pirmą kartą laikrodis buvo atnaujintas 2003 metais, o vėl nustojo rodyti laiką 2019 metais, pradėjus šios pėsčiųjų bulvaro dalies rekonstrukciją.

Kapitaliniam laikrodžio remontui iš Šveicarijoje įsikūrusios laikrodžių gamyklos „MobaTime“ buvo užsakytas 8600 eurų kainavęs laikrodžio mechanizmas su valdikliu.

Po remonto laikrodis „Gaidys“ ėmė ne tik rodyti tikslų laiką, bet ir kaip anksčiau dukart per dieną – 12 ir 18 valandą – sveikintis.

„Gaidžio“ tariama frazė: „Sveiki atvykę į Šiaulius!“ skamba lietuvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, ispanų, švedų, romų ir kitomis kalbomis.

Anksčiau sukiotis ir sparnais plasnoti galėjęs varinis gaidys ir po kapitalinio remonto liko nejudrus. Gebėjimą judėti dėl jame įrengto mechanizmo gedimo jis buvo praradęs jau prieš kelis dešimtmečius.

Laikrodį remontavusios bendrovės darbuotojai nusprendė gaidžio skulptūrą vėl išmokyti judėti.

Prieš mėnesį gaidžio skulptūra buvo nukelta ir nuvežta remontuoti į įmonę „Šiaulių gatvių apšvietimas“.

Čia specialistai išvalė ir sutaisė iš seno buitinio prietaiso gaidžio mechanizmui pritaikytą elektros variklį ir sukonstravo sukimosi pavarų perdavimo iš variklio į gaidžio skulptūrą mechanizmą.

Po šio remonto į savo buvusią vietą grąžintas varinis gaidys vėl gali tam tikru laiku suplasnoti sparnais ir pasisukti aplink savo ašį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.