Daugiabučių renovacija Lietuvoje: tikimasi didesnio statybos įmonių sektoriaus įsitraukimo

Renovacijos poreikis Lietuvoje sparčiai didėja – pastarojo aplinkos ministro kvietimo teikti renovacijos paraiškas metu gauta beveik 800 paraiškų, o po jų vertinimo nuspręsta skirti 435 mln. eurų investicijų sumą joms įgyvendinti.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-12 11:34, atnaujinta 2022-05-12 11:37

Šiandien šalyje vyksta daugiau nei 670 daugiabučių modernizavimas, kurio vertė – daugiau nei 300 mln. eurų.

Vis dėlto poreikiui didėjant susiduriama su kita problema, kai vienas svarbiausių etapų – rangos darbų pirkimas – dažnai stringa, nes trūksta rangovų arba jie nenori dalyvauti konkursuose.

Dėl Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO LT) ir Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) bendradarbiavimo reaguojant į šią problemą buvo atnaujintas rangos darbų modulis, kurio esminis pokytis ir naujovė – galimybė užsakovams vienu pirkimu įsigyti kelių šalia esančių daugiabučių modernizavimo rangos darbus su rangovu sudarant atskiras sutartis dėl kiekvieno daugiabučio atnaujinimo.

„Pirmiausia atnaujintas pirkimo modulis palengvins perkančiųjų organizacijų naštą – labai sumažins jų administracinius ir laiko resursus. Kitas ne mažiau svarbus dalykas – šie pirkimai bus patrauklesni tiekėjams ir jie aktyviau dalyvaus varžydamiesi dėl užsakymų“, – teigia APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Pasak V.Vrubliausko, tikimasi, kad atnaujintas modulis į daugiabučių modernizavimo rinką pritrauks didžiąsias šalies rangovų organizacijas.

Anot CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo Mindaugo Žiuko, naujasis daugiabučių namų atnaujinimo rangos darbų modulis buvo sukurtas po konsultacijų tiek su užsakovais, tiek su rangovais, taip pat su atsakingomis institucijomis.

„Šis modulis užsakovams suteikia galimybę pirkti kelių pastatų atnaujinimą vienu pirkimu, tačiau pažymėtina, kad šis sprendimas turi būti pagrįstas – jis galimas tik tuo atveju, kai pastatai yra vienas šalia kito, o jų lygiagretus atnaujinimas suteiks papildomų sąnaudų gyventojams bei vietinei bendruomenei“, – sako M.Žiukas.

Jis pratęsia, kad rangos darbų pirkimo procedūra CPO LT kataloge įprastai užtrunka iki mėnesio, todėl atliekant vieną procedūrą vietoj kelių bus sutaupomas tiek užsakovų, tiek rangovų darbo laikas, o sutartys bus sudaromos greičiau.

„Atnaujinti kelis vienas šalia kito esančius daugiabučius rangovams patraukliau, nes sutarties vykdymo metu efektyviau naudojami turimi resursai – pavyzdžiui, rangovai įsirengia vieną buitinių, sandėlių ir kitokių pagalbinių pastatų zoną vietoj kelių, taip pat tolygiai paskirsto pajėgumus ir gali sparčiau atlikti darbus“, – pabrėžia M.Žiukas.

CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo teigimu, tikimasi, kad šis pokytis pritrauks kuo daugiau rangovų dalyvauti konkursuose. Akivaizdu, kad numatomos sutarties užsakymo vertė yra vienas rangovo apsisprendimą dalyvauti pirkime lemiančių veiksnių. Būtent todėl didėjant užsakymų vertei siekiama patraukti ir stambesnių rangovų dėmesį.

Atnaujintoje pirkimo sutartyje šiuo metu numatytos aiškesnės ir detalesnės jos vykdymo sąlygos, įvertinti statybų reglamentavimo pokyčiai, įtrauktos kitos naujovės – pavyzdžiui, perkančiosioms organizacijoms numatyta galimybė pasirinktinai pildyti elektroninį statybų žurnalą, o ne popierinį.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą šiuo metu Lietuvoje 166 projektai yra gavę statybos leidimus ir vykdo rangos darbų pirkimus, o dar beveik 300 daugiabučių modernizavimo projektų rangos darbų pirkimus pradės įgyvendinti artimiausiu metu. 2022 m. baigti atnaujinti 122 daugiabučiai namai.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba tel. 8 614 99 699. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją