A. Avulis išvardijo, kokių specialistų jo statybvietėse trūksta labiausiai

Statybos inžinerija apima daugybę sričių: statinių projektavimą, medžiagų ir gaminių gamybą, statybos technologijas, pastatų eksploatavimą, renovaciją, rekonstrukciją ir kt. Inovacijos neišvengiamai ir sparčiai diegiamos visose statybos inžinerijos srityse, jos tarpusavyje glaudžiai susijusios.

Pasak A.Avulioo statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis.
Pasak A.Avulioo statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis.
Pasak A.Avulioo statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis.
Pasak A.Avulioo statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis.
Pasak A.Avulioo statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis.
Pasak A.Avulioo statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 11:10 AM, atnaujinta Jun 10, 2022, 11:24 AM

Pastaruoju metu didžiausias proveržis matomas statybos inžinerijos procesų skaitmenizavimo srityje. Skaitmeninės technologijos leidžia ženkliai padidinti statybos ekonomikos sektoriaus efektyvumą. Tikėtina, kad dėl to ateityje statybos sektorius transformuosis į didesnę pridėtinę vertę kuriantį ekonomikos sektorių. Tačiau norint to pasiekti, reikia gerai savo sritį išmanančių statybos inžinerijos specialistų, kurių, deja, bet darbo rinkoje rasti darosi vis sunkiau.

Pokyčiai statybos sektoriuje

Pasak statybų bendrovės „Hanner“ vadovo Arvydo Avulio, kalbant apie pokyčius statybos sektoriuje, daug dėmesio pastaraisiais metais skiriama pastatų sertifikavimui vertinant tvarumą ir atitikimą žaliųjų pastatų standartams.

„Pastatams keliami vis aukštesni reikalavimai dėl energijos naudojimo, dažnai pastatai projektuojami ir statomi taip, kad patys gamintų energiją arba naudotų atsinaujinančius energijos šaltinius. Ant pastatų stogų ir fasadų įrengiamos saulės jėgainės, pastatuose montuojamos sistemos, įgalinančios surinkti ir panaudoti lietaus vandenį, rekuperacinės vėdinimo sistemos, šilumos siurbliai ir kiti energiją taupantys įrenginiai“, – vardija A. Avulis.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad pastatų inžinerinių sistemų valdymui naudojamos kompiuterinės programos, atsirado naujas terminas „Protingas namas“. Naujausios technologijos leidžia valdyti namo inžinerines sistemas nuotoliniu būdu, keisti priežiūros parametrus ir netgi nustatyti gedimus bei juos pašalinti.

„Inovacijos ir naujos technologijos keičia statybos metodus, statybose kasdien sutinkame vis daugiau naujų technologiškai pažangesnių medžiagų, kurios padeda pasiekti aukštesnę darbų kokybę ir sukurti aukštesnės kokybės pastatus“, – teigia „Hanner“ vadovas.

Statybos inžinerijos ateitis

Pandemija akivaizdžiai parodė, kad statybos sektoriuje būtina didinti visų procesų efektyvumą, skatinti vietinių ir atsinaujinančių statybinių medžiagų naudojimą, trumpinti logistikos grandines, mažinti priklausomybę nuo importuojamų žaliavų, optimizuoti gamybines technologijas ir pan. Šioje srityje didžiausių pokyčių tikimasi diegiant įvairias skaitmenines technologijas, automatizuojant ir robotizuojant gamybos bei statybos procesus.

Akivaizdu, kad ateityje bus skatinamas statinių elementų, pagamintų iš atsinaujinančių šaltinių, pavyzdžiui, konstrukcinės medienos, naudojimas. Aktyviai tiriamos ir galimybės statyboje panaudoti įvairias buitines ir pramonines atliekas, taip sumažinant CO2 emisijas.

Pastaruoju metu statybos sektorius išgyvena daug pokyčių, todėl geriausių rezultatų pasiekti galima tik glaudžiai bendradarbiaujant tarp naujausias medžiagas ir technologijas kuriančių mokslo institucijų. Taip pat mokslo pasiekimus diegiančių statybos sektoriaus įmonių.

Lietuvoje dar labiau spartės visuotinis statybos procesų skaitmenizavimas ir žiniomis bei skaičiavimais grįstas optimizavimas. Šiuo metu skaitmeninių technologijų diegimo lyderiai yra projektuotojai, tačiau ateityje prie jų prisijungs vis daugiau gamybos įmonių, nekilnojamojo turto valdymo, logistikos ir kitų glaudžiai susijusių sektorių.

Specialistų stygius – kaip jį sumažinti?

Statybų sektoriuje yra didelis įvairios kvalifikacijos inžinierių poreikis – nuo ką tik studijas baigusių iki jau patirtį sukaupusių inžinierių.

„Manau, kad šiuo metu yra puikus laikas sieti savo ateitį su šia profesija, galinčia pasiūlyti ir didelių karjeros perspektyvų – gerų rezultatų parodę projekto inžinieriai ateityje gali tapti statybos, projektų ir net techninės priežiūros vadovais“, – dėmesį atkreipia A. Avulis.

„Hanner“ vadovo teigimu, norint pritraukti kuo daugiau specialistų į statybos sektorių, jau moksleiviams reikia pasakoti geriausius ir sėkmingiausius pavyzdžius pasiektus šiame sektoriuje. Taip pat parodyti jaunuoliams, kad statybų inžinieriaus profesija nėra nuobodi, o priešingai, nuolat besikeičianti Bei tobulėjanti.

„Statybos inžinieriaus darbas reikalauja daug kūrybos, tikslumo ir loginio mąstymo. Nuolat ieškome jaunųjų ekspertų, suteikiame jiems galimybes tobulėti. Siekdama sudominti moksleivius rinktis statybos inžinerijos studijas, mūsų įmonė, bendradarbiaudama su universitetais, skiria skatinamąsias stipendijas geriausiai besimokantiems. Tad stengtis ir rodyti savo įgūdžius tikrai verta“, – pasakoja A. Avulis.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad praktika studijų metais bei karjeros pradžia statybų inžinieriams yra labai svarbi, todėl reikia tinkamai apsvarstyti, kur pradėti savo karjerą. A. Avulis pateikia siūlymą – karjerą pradėti didesnėje kompanijoje ar objekte, kur yra galimybė susipažinti su naujausiais veiklos metodais ir technologijomis.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Statybos fakultete (SF) studentai rengiami pagal nuolat ir dinamiškai atnaujinamas studijų programas. Šiuose procesuose dalyvauja dėstytojai, studentai, socialiniai partneriai iš verslo pasaulio.

Didžiausios ir inovatyviausios įmonės, ilgamečiai partneriai, tokie, kaip AB „Eika“, „Paroc“, „Cowi“ PST, aktyviai prisideda skiriant skatinamąsias stipendijas. SF studentai taip pat skatinami ir studijų paramos fondų, tokių, kaip Leono Vydūno, Leono A. Maskaliūno ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.