APVA primena: daugiabučių renovacijos pažanga – interaktyviame žemėlapyje

APVA primena apie interaktyvų Lietuvos renovacijos žemėlapį, kuriame pristatomi aktualiausi duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių atnaujinimo projektus, jų eigą ir energijos suvartojimo pokyčius.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 9:55 AM

Čia kiekvienas šalies gyventojas taip pat gali susipažinti su informacija apie renovacijos pažangą tiek atskirose savivaldybėse, tiek visos šalies mastu.

„Pagrindinis tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogų naudoti, geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiantį įrankį, kuriuo gali naudotis mūsų tikslinė auditorija – nuo renovuotinų daugiabučių gyventojų iki suinteresuotų institucijų specialistų – ir gauti visą naujausią bei aktualiausią informaciją apie daugiabučių modernizaciją Lietuvoje. Žemėlapyje pateikiami įvairūs renovacijos įgyvendinimo pjūviai, juos leidžia nagrinėti įvairūs įdiegti filtrai – atskirų projektų eiga, rezultatai, pasiekti energijos sutaupymai ir kita aktuali informacija“, – teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Anot V.Vrubliausko, šis žemėlapis iki šiol puikiai tarnauja ne tik kaip inovatyvi informacijos apie daugiabučių renovaciją platforma, bet yra ir puiki skatinimo priemonė gyventojams atnaujinti daugiabutį. Jeigu svarstote apie gyvenamojo namo modernizaciją ir abejojate jos reikalingumu, keliais kompiuterio pelės paspaudimais galite gauti visus faktinius duomenis, kurie pagrįs renovacijos naudą.

Kurie regionai pirmauja?

Lietuvos renovacijos žemėlapyje galite greitai ir patogiai susipažinti su modernizacijos eiga, taip pat palyginti, kaip renovacijos darbai vyksta skirtinguose Lietuvos miestuose.

Vertinant renovacijos pažangą pagal savivaldybes birželio 14 d. lyderių penketukas atrodė taip: Birštono savivaldybė – 56 proc. renovuotų daugiabučių, Panevėžys – 45,3 proc., Ignalinos rajonas – 36,6 proc., Palanga – 34,7 proc. ir Druskininkų savivaldybė – 34,8 proc.

Prienų savivaldybė iki šiol renovavo 25,9 proc. daugiabučių, Molėtų rajono savivaldybė – 25,4 proc., ją vejasi Plungės rajono (21,1 proc.), Biržų rajono (20,8 proc.) ir Joniškio rajono (20,4 proc.) savivaldybės.

Didesnio aktyvumo daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje tikimasi iš šių savivaldybių: Pagėgių (0 proc.), Neringos (0,8 proc.), Kazlų Rūdos (2,3 proc.), Vilniaus rajono (2 proc.) ir Radviliškio rajono (3,4 proc.).

Lietuvoje šiuo metu renovuota 11 proc. daugiabučių – 4226, iš jų 951 buvo atnaujintas pagal kitas programas.

Kokie sutaupymai įprastai pasiekiami?

Interaktyviame žemėlapyje įdiegti filtrai parodo, kokie energinio naudingumo klasių pokyčiai buvo pasiekti atnaujinus kiekvieną daugiabutį. Pavyzdžiui, daugiausia daugiabučių – 2303 – po renovacijos pasiekė C energinio naudingumo klasę, 902 – B klasę, 3 – A klasę ir kol kas vienintelis daugiabutis šalyje pasiekė aukščiausią A++ klasę – tai reiškia, kad jis beveik nevartoja energijos.

Šis daugiabutis yra Vilniuje, Latvių g. 54, jo renovacijos darbai buvo baigti 2020 m. Septynių aukštų namo, kuriame yra 28 butai, gyventojai dabar gali džiaugtis net 67,5 proc. siekiančiu skaičiuojamųjų šiluminės energijos sąnaudų sumažėjimu, kuris lenkia tiek šalies (63,9 proc.), tiek savivaldybės (62 proc.) vidurkį. Taip pat daugiabutis pasiekė įspūdingą šiltnamio efektą sukeliančių dujų sumažėjimą – net 74,1 t per metus.

„Žemėlapyje pateikiami modernizacijos rodikliai padeda išsklaidyti abejones dėl modernizacijos naudos ar savo gyvenamojo daugiabučio atnaujinimo. Vis dėlto norint pasiekti geriausius renovacijos projekto rezultatus svarbu žinoti, į kokius rodiklius reikia atkreipti dėmesį. Lietuvos renovacijos žemėlapio filtrai ir funkcijos palengvina šią užduotį – kiekvienas gali greitai ir paprastai rasti naudingos informacijos“, – sako V.Vrubliauskas.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą šiuo metu šalyje vykdoma virš 670 daugiabučių atnaujinimo rangos darbų, kurių vertė – daugiau kaip 300 mln. eurų. 166 projektai yra gavę statybos leidimus ir šiuo metu vykdomi rangos darbų pirkimai, dar beveik 300 daugiabučių atnaujinimo projektų rangos darbų pirkimai bus pradėti įgyvendinti artimiausiu metu. 2022 m. baigti atnaujinti 122 daugiabučiai namai.

Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt

APVA primena apie interaktyvų Lietuvos renovacijos žemėlapį, kuriame pristatomi aktualiausi duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių atnaujinimo projektus, jų eigą ir energijos suvartojimo pokyčius. (Užs. Nr. 22B222–10)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.