Apginti istorinį pastatą jėga – ne nuodėmė: tai kaunietis architektas išgirdo teisme

Istorinės art deco stiliaus Kauno vilos griovimui pasipriešinęs ir dėl to ekskavatorininką apstumdęs architektas 61 metų Audrys Karalius išteisintas. Mat, pasirodo, Kaune veiksmingiausia yra jėgos kalba.

Architektas A.Karalius bandė gražiuoju sustabdyti istorinio pastato griovimą, tačiau jis nebuvo išgirstas.
Architektas A.Karalius bandė gražiuoju sustabdyti istorinio pastato griovimą, tačiau jis nebuvo išgirstas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 8, 2022, 9:20 PM

Lietuvos aukščiausiasis teismas praėjusią savaitę nepriėmė statybos įmonės vadovo ir ekskavatoriaus mašinisto D.G., kurį A.Karalius apstumdė, skundo dėl architekto išteisinimo.

Teismo nuomone, A.Karaliaus veiksmai – veido kaukės nuėmimas ir ekskavatorininko stumtelėjimas – nesukėlė tokių padarinių, dėl kurių būtų galima taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Tarpukario statinys Perkūno alėjoje, priklausęs Steigiamojo Seimo nariui, XX a. pradžios nepriklausomybės kovų savanoriui Petrui Ruseckui (1883–1945), nebuvo iki galo nušluotas nuo žemės paviršiaus tik A.Karaliaus ir kitų neabejingų žmonių pastangomis.

Tiesa, dabar jis atrodo kaip po bombardavimo – ekskavatorininkas spėjo padirbėti iš peties.

„A.Karaliaus elgesio motyvas buvo ne chuliganiškos paskatos ar kitos menkavertės dingstys – jis nuoširdžiai rūpinosi ne tik jam asmeniškai, bet ir visai Lietuvos visuomenei reikšmingo objekto, kurį siekta įtraukti į UNESCO sąrašą, išsaugojimu“, – konstatavo Albino Antanaičio vadovaujama Kauno apygardos teisėjų kolegija.

2020 metų spalį A.Karalius, pamatęs niokojamą vertingą pastatą, ne kartą skambino paveldosaugai, policijai, statybos inspekcijai, tačiau atsakingos institucijos taip ir nesugebėjo užkirsti kelio vilos niokojimui.

Pasak teisėjų, architektas teisėtai ir civilizuotai aiškinosi situaciją dar likus kelioms dienoms iki konflikto su ekskavatorininku ir jį pasamdžiusiu Kauno verslininku Artūru Dankovskiu.

Tačiau žodiniai argumentai, pasirodo, Kaune nėra veiksmingi.

Darbų vadovas bei užsakovas atsisakė geranoriškai palaukti, kol institucijos išsiaiškins situaciją dėl griovimo darbų teisėtumo.

A.Karalius, pakvietęs žiniasklaidos atstovus, nutarė sugėdinti ekskavatoriaus mašinistą D.G., priversti jį atsitokėti. Norėdamas atskleisti jo tapatybę A.Karalius nutraukė nuo darbininko veido kaukę, o ekskavatorininkui bandant išeiti jį stumtelėjo. Iškelta byla A.Karaliui kainavo daug laiko, nervų ir lėšų – jos svarstymas teismuose truko beveik dvejus metus.

Statybos inspekcija yra įpareigojusi A.Dankovskį atkurti istorinį objektą, teisminiai ginčai vyksta iki šiol. Verslininkui už neteisėtą pastato griovimą skirta 4,3 tūkst. eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.