Šiame simpatiškame mieste namų su sutvarkyta aplinka kaina net neperlipa 1,3 tūkst. eurų už kv. m

„Šie metai Utenos būsto rinkoje tikrai intensyvūs. Gal tik liepa tokia ramesnė, bet sunku pasakyti, kodėl – gal dėl sezoniškumo, nes vidurvasarį rinka dažniausiai taip pat paatostogauja, o gal ir kalbos apie artėjančią recesija prie to prisideda. Aiškiau bus rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį“, – sako „Inreal“ NT brokeris Valentinas Karvelis. Anot jo, butų kainos Utenoje kilo, kaip ir visoje Lietuvoje. Per pusmetį jos ūgtelėjo apie 10 proc.

Individualių namų rinka mažesnė nei butų – dešimčiai parduotų butų tenka maždaug vienas namas.<br>„Inreal“ nuotr.
Individualių namų rinka mažesnė nei butų – dešimčiai parduotų butų tenka maždaug vienas namas.<br>„Inreal“ nuotr.
Sodybų rinka, 2019–2021 metais gyvenusi neįtikėtiną pakilimą, šiandien jau nuslūgo.<br>„Inreal“ nuotr.
Sodybų rinka, 2019–2021 metais gyvenusi neįtikėtiną pakilimą, šiandien jau nuslūgo.<br>„Inreal“ nuotr.
Valentinas Karvelis, „Inreal“ NT brokeris Utenoje.<br>„Inreal“ nuotr.
Valentinas Karvelis, „Inreal“ NT brokeris Utenoje.<br>„Inreal“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 10, 2022, 12:02 PM

Utenoje laikosi butų pardavėjų rinka

Kalbant apie butų pirkėjų prioritetus, jie iš esmės nesikeitė. Jaunesnės šeimos ieško didesnių, geriau įrengtų butų. Vyresnio amžiaus žmonės, kurie nori keltis iš rajono, kaimų vietovių į miestą, pageidauja nedidelio ploto būstų. Daugėja klientų, kurie ieško suremontuotų ir įrengtų butų.

„Vertinant kainų santykį tarp įrengto ir neįrengto buto, skirtumas nėra didelis. Įrengimas patiems šiandien kainuoja tikrai brangiau, nes statybinės, apdailos medžiagos bei paslaugos smarkiai brango, ir greitai rasti meistrus darosi sudėtinga“, – sako V. Karvelis.

Kita vertus, anot jo, kadangi paklausa yra didelė, tai perka ir įrengtus, ir apleistus. Derybiniai svertai kol kas – pardavėjų pusėje. „Griežtų pirkėjų norų ir pageidavimų, kaip būdavo anksčiau, liko mažai, nes pasiūla labai susitraukė. Senų butų rinka sukasi savo sultyse, o jau keletą metų planuojami nauji daugiabučių projektai nepajudėjo“, – teigia „Inreal“ NT brokeris.

Individualūs namai – geriau naujas nei senas

Individualių namų rinka mažesnė nei butų – dešimčiai parduotų butų tenka maždaug vienas namas. „Šioje rinkoje gana ryškios dvi tendencijos – nauji namai parduodami greitai, ypač jeigu sutvarkyta aplinka, ir kvadratinio metro su daline 80 proc. apdaila kaina „neperlipa“ 1300 eurų“, – pasakoja V. Karvelis.

Tuo tarpu senos statybos, reikalaujantys remonto namai nėra tokie paklausūs. Dažniausia priežastis – pardavėjų neadekvačiai padidintos kainos. „Žmonės skaičiuoja, ir jeigu seną namą nusipirkti, suremontuoti ir įsirengti šiandien kainuoja brangiau nei įsigyti naują, jie ieškos antrojo varianto. Neretai senus namus žmonės perka tik dėl vietos – nugriauna ir statosi naujus“, – teigia „Inreal“ NT brokeris.

Sodybų vajus nuslūgo

Sodybų rinka, 2019–2021 metais gyvenusi neįtikėtiną pakilimą, šiandien jau nuslūgo. „Sakyčiau, kad ji vis dar aktyvesnė, nei buvo prieš pandemiją, bet jau kur kas ramesnė, nei prieš dvejus metus. Šiandien sodybos pirkėjas yra „subrendęs“ tokiam pirkiniui. Jis žino, ko ieško, kodėl jam tos sodybos reikia. Ne todėl, kad „kaimynas turi, ir man reikia“ ar „turiu 100 000 eurų – rajonas nesvarbus“, bet visiškai suvokiant savo norus ir galimybes“, – pasakoja V. Karvelis.

Anot jo, tokiu atveju žmonės ateina su realiu pageidavimų sąrašu. Turint didesnę sumą, ieškoma sodybos prie vandens, turint mažesnę – prie miškelio. Dirbančių nuotoliniu būdu grupė taip pat niekur nedingo. Jiems, kaip ir anksčiau, itin svarbi infrastruktūra – geras privažiavimas, visos komunikacijos. Sodybos dažniausiai perkamos iš turimų lėšų. Labai retai tokiam pirkiniui skolinamasi. Sodyba nėra įprastinė investicija į nekilnojamąjį turtą, kuris išnuomojamas ir uždirba pinigus. Sodyba yra turtas, į kurį reikia investuoti nuolat.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.