Ketinusieji pirkti būstą, vis dažniau keičia savo planus, nors rinktis jau turi iš ko

Laisvų butų kainos Vilniaus pirminėje nekilnojamojo turto (NT) rinkoje nuo metų pradžios išaugo beveik 20 proc. Tačiau rinką stebintys analitikai teigia, kad esama ir teigiamų ženklų: sostinėje didėja būstų pasiūla, o tai gali lemti tendenciją stabilizuotis kainoms ir apriboti jų augimą.

Laisvų butų kainos Vilniaus pirminėje nekilnojamojo turto (NT) rinkoje nuo metų pradžios išaugo beveik 20 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laisvų butų kainos Vilniaus pirminėje nekilnojamojo turto (NT) rinkoje nuo metų pradžios išaugo beveik 20 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laisvų butų kainos Vilniaus pirminėje nekilnojamojo turto (NT) rinkoje nuo metų pradžios išaugo beveik 20 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laisvų butų kainos Vilniaus pirminėje nekilnojamojo turto (NT) rinkoje nuo metų pradžios išaugo beveik 20 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 10:24 AM, atnaujinta Sep 9, 2022, 10:26 AM

Vilniaus gyvenamojo NT kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja nuomos su galimybe vėliau būstą išsipirkti paslaugas teikiančios kompanijos „Numai“ analitikai. Rugpjūtį įmonės ekspertai analizavo ir Kauno antrinės bei nuomos rinkos situaciją.

Pasak bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovo Aurimo Čiagaus, ruduo turėtų atnešti daugiau dinamikos NT rinkai.

„Nauji projektai yra statomi, todėl pasiūla tik didės. Augant jai ir mažėjant pardavimams, turėtume pradėti matyti NT kainų korekcijas. Jau šiuo metu NT rinkoje pamažu keičiasi jėgos pusiausvyra. Iš pardavėjų rinkos yra judama pirkėjų rinkos, kurioje pastarieji turės daugiau galių perkamų objektų kainos ir kokybės klausimais, link“, – teigia A. Čiagus.

Auga laisvų butų pasiūla

„Numai“ duomenimis, rugpjūtį Vilniaus pirminėje NT rinkoje buvo parduoti 77 butai, o bendra jų vertė siekė 11,7 mln. eurų. Taip pat jau antrą mėnesį iš eilės fiksuojami dideli nutraukiamų preliminarių būsto įsigijimo sutarčių kiekiai. Rugpjūtį sostinėje su vystytojais nutrauktos net 42 tokios sutartys.

„Šį, kaip ir praeitą mėnesį, stebime rekordiškai mažus pardavimus pirminėje rinkoje. Panašu, kad su tokia situacija teks apsiprasti, kadangi aukštos būsto kainos ir griežtesnės paskolų išdavimo tvarkos nepadės rinkos likvidumui ir rudenį“, – sako A. Čiagus.

Šiuo metu pirminėje rinkoje yra likę apie 2940 laisvų butų. Vidutinė laisvų butų su daline apdaila kaina Vilniuje siekia 3150 eurų už kv. m (liepos mėn. buvo 3100 Eur už kv. m). Vidutinis 50 kv. m butas su daline apdaila Vilniuje kainuoja daugiau nei 157 tūkst. eurų (liepą buvo 155 tūkst. eurų).

Rugpjūtį sostinės rinkai buvo pasiūlyta 100 naujų butų, o vidutinė jų kv. m kaina siekė apie 3650 eurų.

„Ketvirtą mėnesį iš eilės laisvų butų sandėlis auga. Galima pasidžiaugti, kad į rinką kas mėnesį pasiūloma vis daugiau būstų, bet būsto įperkamumas ir kitos priežastys neleidžia pardavimų kiekiui reikšmingai didėti“, – aiškina „Numai“ vadovas.

Anot jo, sostinėje, lyginant su metų pradžia, laisvų butų kv. m kaina pakilo 19 proc., o per rugpjūtį, lyginant su liepa, 1 proc. Šiuo metu Vilniuje pardavimus vykdo 76 naujų butų projektai.

„Jau antrą mėnesį stebime, kad vystytojai, gavę statybos leidimus, vėl atnaujina pardavimus ir sugrąžina laisvus butus į pasiūlą. Tikimės, kad rudenį ir kiti likę užšaldyti ar sustabdyti projektai atnaujins pardavimus. Mūsų duomenimis, šiuo metu tokių užšaldytų butų Vilniaus rinkoje yra apie 700 arba apie 22 proc. visos pasiūlos“, – teigia A. Čiagus.

Stabilizuotis turėtų ir antrinė būsto rinka

Rugpjūtį vidutinė parduoto būsto su visa apdaila kaina (mediana) antrinėje Vilniaus NT rinkoje siekė apie 139 tūkst. eurų ir buvo 3 proc. didesnė nei liepą. Vidutinė parduoto būsto kv. m kaina augo 5,3 proc. nuo 2850 liepą iki 3000 eurų rugpjūčio mėnesį. Vidutinis parduoto buto plotas Vilniuje buvo 58 kv. m.

Šiuo metu antrinėje Vilniaus NT rinkoje vidutinė parduodamo buto kaina su pilna apdaila yra 196 tūkst. eurų arba maždaug 3150 eurų už kv. m, plotas – 62 kv. m.

Palyginti su sostine, vidutinė parduoto būsto su pilna apdaila kaina Kaune siekė apie 82 tūkst. eurų – trečdaliu mažiau, nei Vilniuje. Parduoto būsto kv. m kaina buvo 40 proc. mažesnė ir siekė 1800 eurų. Vidutinis parduoto buto plotas Kaune buvo 65 kv. m.

Šiuo metu Kauno antrinėje rinkoje vidutinė parduodamo buto kaina su pilna apdaila yra 110 tūkst. eurų arba maždaug 1950 eurų už kv. m, plotas – 64 kv. m.

„Rudenį daug studentų ieško būsto, o tai daro įtaką pardavimų ir nuomos rinkoms. Vis dėlto, manome, kad situacija stabilizuosis ir antrinėje NT rinkoje“, – sako A. Čiagus.

„Numai“ duomenimis, rugpjūtį Vilniuje vidutinis išnuomoto buto plotas buvo 49 kv. m, kaina siekė 630 eurų ir, lyginant su liepa, padidėjo 5 proc. Tuo metu Kaune vidutinis išnuomoto būsto plotas siekė 45 kv. m, o kaina 450 eurų arba 2 proc. brangiau nei liepą.

Šiuo metu vidutinė nuomojamo buto kaina Vilniuje siekia 750, Kaune – 500 eurų. Butų nuomos pajamingumas sostinėje dabar siekia apie 5,4 proc., o Kaune yra aukštesnis ir siekia net 6,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.