Stebisi Vilniaus sprendimais: supjaustė trinkeles ir tiesiog šaligatvyje susodino augalus

Savivaldybė, mėgindama apželdinti grafičiais tepliojamas sienas viešose vietose, sulaukė vilniečių nuostabos – nejaugi gali prigyti nors vienas augalas, pasodintas kone tiesiog šaligatvyje?

Pamėnkalnio gatvėje savivaldybės įkarštį visur prikaišioti augalų apmalšinus paveldosaugininkams, darbininkams neliko nieko kito, kaip tik užversti smėliu jau išraustas duobes.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Pamėnkalnio gatvėje savivaldybės įkarštį visur prikaišioti augalų apmalšinus paveldosaugininkams, darbininkams neliko nieko kito, kaip tik užversti smėliu jau išraustas duobes.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 6:00 AM, atnaujinta Sep 14, 2022, 9:20 AM

„Savivaldybei reikėjo Kultūros paveldo departamento pagrūmojimo, kad sužinotų, jog prie sienų sodinami vijokliai kaupia drėgmę?“ – stebėjosi visuomenininkas Eduardas Kriščiūnas.

Pamėnkalnio gatvėje savivaldybės įkarštį visur prikaišioti augalų apmalšinus paveldosaugininkams, darbininkams neliko nieko kito, kaip tik užversti smėliu jau išraustas duobes.

Bet kitur prie sienų vijokliai buvo sodinami net ir per didžiausius karščius, saulės atokaitoje.

Jau buvo iškastos duobės

„Planuotas sienos želdinimas vijokliais, tačiau darbai pristabdyti, nes tam prieštarauja Kultūros paveldo departamentas“, – taip komišką padėtį Pamėnkalnio gatvėje apibūdino savivaldybė.

Prieš tai praeiviai stebėjo, kaip čia keli darbininkai ardė šaligatvio trinkeles, kasė smėlį, vietoj jo pylė juodžemį. Dirbo ilgai, dar ilgiau duobės buvo paliktos, aplink jas ėmė kauptis šiukšlės.

Paaiškėjus, kad toje vietoje vijoklių sodinti negalima, nes jie liptų ant saugomos akmeninės sienos, darbininkai vėl iškasė juodžemį, o vietoj jo pripylė smėlio.

„Ir vis dėlto labiausiai žavi tai, kad jie ne šiaip išima trinkelių eilę, ne po vieną trinkelę nuima, bet jas nupjauna. Koks tikslas šitaip vargti ir kodėl tikisi, kad likusios trinkelės neišsivaikščios? Normaliomis sąlygomis trinkeles juk prilaiko bent vejos borteliai, o kas gi čia jas turėtų laikyti?“ – stebėjosi darbo metodais E.Kriščiūnas.

Uždraudus apželdinimo darbus Pamėnkalnio gatvėje, beliko konstatuoti, kad supjaustytos trinkelės toje vietoje ir liks. Jos bus paklotos ant nesutankinto grunto, todėl neatmestina, kad netrukus šaligatvis bus kreivas ir šleivas.

Sukaišiojo tarp trinkelių

Tačiau kitose vietose savivaldybė vijoklius sodino. Pamatę, kad išlupus šaligatvio trinkeles augalai kepinant saulei buvo sukaišioti Laisvės prospekte prie požeminės perėjos, vilniečiai svarstė, kad gal čia gyventojai nevykusiai pajuokavo.

Tokiu būdu vijokliai buvo sodinami ir Saltoniškių gatvėje prie prekybos centro „Panorama“.

„Ar laikas sodinti augalus tarp įkaitintų trinkelių?“ – stebėjosi vilniečiai.

Užkirs kelią terliotojams

Savivaldybė jau praėjusiais metais skelbė, kad bandydama pažaboti grafitininkus, neleistinai piešiančius ant sienų, jas ketina apželdinti vijokliais.

Pasak mero patarėjo Kristino Taukačiko, taip stengiamasi, kad pilkos sienos netrauktų tepliotojų, nes tai ne tik darko miestą ir pastatus, bet ir daug kainuoja. Grafičių piešėjų padarytai žalai taisyti per pastaruosius ketverius metus išleista per 400 tūkst. eurų. Per tą laiką teko uždažyti apie pustrečio tūkstančio grafičių.

Vijokliai praėjusiais metais buvo pasodinti Tūkstantmečio, Drujos, Upės ir Kalvarijų gatvės sankryžoje prie Šv.arkangelo Rapolo bažnyčios, prie Žvėryno krantinės laiptų.

Nors savivaldybė pasiūlė vijoklius sodinti ir gyventojams, įspėjo, kad šiuos darbus derėtų aptarti ir su kaimynais, ir su pastatus administruojančiomis įmonėmis, nors, anot želdynų specialistų, tik maža dalis vijoklių daro įtakos netvirtai apdailai ar tinkui.

Šiuo požiūriu daugiau pavojaus kelia gebenės, o daugeliui vijoklių reikia atramų ar troselių, todėl prie fasado jie nesiliečia, tik kuria tam tikrą mikroklimatą, nes sulaiko daugiau drėgmės.

Sienos iki šiol neuždengė

Kad vijoklius reikia mokėti pasodinti, liudija Geležinio Vilko gatvės atvejis. Betoninė siena prie tunelio virš Seimo viešbučio buvo apsodinta dar 2014-aisiais. Tada skelbta, kad visa siena taps žalia po penkerių metų.

Prie sienos, kurios aukštis siekia 10 metrų, buvo pasodinta 50 penkialapių vynvyčių vijoklių.

Kad augalai augtų, jiems buvo įrengta 5 metrų aukščio medinė atraminė siena.

Anot specialistų, pasirinkta liana per metus užauga 3 metrus, tad tikėtasi, kad pamažu padengs betoninę sieną žaliu kilimu.

Tačiau pasodinti vijokliai buvo prižiūrimi tik pirmus metus, todėl daug augalų neprigijo, o kiti ant sienos neišsiplėtė net ir per aštuonerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.