Kaune Vytautas 3 metus nuomojosi butą, bet apsisprendė: perka, nes viską perskaičiavo

Pastaraisiais metais butų nuomos kaina šovė į neregėtas aukštumas. Nekilnojamo turto (NT) rinkos ekspertai ir ekonomistai vertina, kad šiuo metu, kol nuomos kainos auga sparčiau nei būstų kainos, įsigyti naują būstą su paskola vis dar yra racionaliau, nei nuomotis. Perkantys būstą išlošia ne tik kainos, bet ir gyvenimo kokybės atžvilgiu, tą įrodo ir būstą nuomojančių žmonių patirtis.

Pastaraisiais metais butų nuomos kaina šovė į neregėtas aukštumas.<br>Lrytas.lt montažas
Pastaraisiais metais butų nuomos kaina šovė į neregėtas aukštumas.<br>Lrytas.lt montažas
Pastaraisiais metais butų nuomos kaina šovė į neregėtas aukštumas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pastaraisiais metais butų nuomos kaina šovė į neregėtas aukštumas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 15, 2022, 7:46 AM, atnaujinta Sep 15, 2022, 8:48 AM

24 metų amžiaus Vytautas (vardas pakeistas – aut. past.) nuomojamame būste Kaune gyveno trejus metus. Iš pradžių butą nuomojosi su draugais, tad nuomos kaina negąsdino – ją pasidalindavo lygiomis dalimis. Situacija pasikeitė pabandžius gyventi vienam.

„Kai butą nuomodavomės keliese, nuomos mokestis kiekvienam siekdavo po 100–190 eurų per mėnesį. Vienam išsinuomoti butą jau atsiėjo kone dvigubai – iš pradžių už 1 kambario butą per mėnesį mokėjau po 250 eurų, tačiau po metų pratęsiant sutartį nuomos kaina išaugo iki 280 eurų“, – savo patirtimi dalijasi Vytautas.

Nuo būsto įsigijimo stabdė tik nepakankamos pajamos ir santaupų trūkumas pradiniam įnašui. Finansinei situacijai pasitaisius, jaunas vyras ilgai nedelsė ir įsigijo nuosavą butą.

Labiausiai augo nuomos kainos

Pasak „Ober-Haus“ Kauno biuro vadovo Svajūno Šarausko, nors pastaraisiais metais kilo tiek būstų pardavimo, tiek nuomos kainos, didžiausi kainų šuoliai fiksuoti būtent nuomos sektoriuje.

„Palyginti šių metų rugpjūtį fiksuotas butų pardavimo kainas Kaune su praėjusių metų rugpjūčiu, matome apie 20 proc. augimą. Nuomos kaina tuo pačiu laikotarpiu augo net 28 proc.“, – teigia NT ekspertas.

„Ober-Haus“ duomenimis, praėjusį mėnesį 2 kambarių buto nuoma Kauno gyvenamuosiuose rajonuose siekė 320–560 eurų per mėnesį, o labiau prestižiniuose rajonuose, kaip miesto centras, senamiestis ir Žaliakalnis – net 420–720 eurų per mėnesį.

„Šiuo metu rinkoje nėra indikacijų, leidžiančių numatyti, kad nuomos kainos gali kristi. Tai labai priklauso nuo esamos būstų nuomai pasiūlos ir paklausos. Rusijai pradėjus karą Ukrainoje ir Lietuvą užplūdus karo pabėgėliams, kovo mėnesį Kaune nuomojamų būstų pasiūla buvo susitraukusi iki 250 vnt., šiuo metu rinkoje turime virš 600 butų nuomai.

O paklausa nuomojamiems būstams prasidedant mokslo metams vėl auga dėl atvykstančių studentų, tad nuomos kaina vis dar priklauso nuo nuomotojų“, – sako S. Šarauskas.

Tuo tarpu parduodamo 2 kambarių būsto kainos Kauno centre rugpjūtį siekė 2400–3000 eurų už kv. m naujos statybos projektuose su daline apdaila ir 2000–2800 eurų už kv. m – senos statybos renovuotuose daugiabučiuose. Įsigyti būstą miegamuosiuose rajonuose kainavo kiek mažiau – už naują statybą su daline apdaila buvo prašoma 1600–2250 eurų už kv. m, senos statybos renovuotuose namuose – 1250–1800 eurų už kv. m.

Pasak S. Šarausko, nepaisant augančių NT kainų, šalies gyventojai yra labiau linkę įsigyti nuosavą būstą nei jį nuomoti, šį sprendimą lemia keli faktoriai.

„Iš vienos pusės būsto įsigijimas suteikia psichologinio saugumo – žmogus turi kur gyventi, jis prisirišęs prie gyvenamosios vietos. Iš kitos pusės tai yra verslumas – įsigijęs būstą vėliau gali jį išnuomoti ir taip užsitikrinti stabilias pajamas arba parduoti ir įsigyti didesnį. Turint omenyje, kaip brango NT, šiuo metu žmonės, parduodami anksčiau įsigytą būstą, netgi uždirba“, – komentuoja „Ober-Haus“ atstovas.

Nuoma – tik kaip trumpalaikis sprendimas

Pasak naują kvartalą „Nemunaičiai“ Kaune vystančios NT plėtros bendrovės „SBA Urban“ komercijos vadovės Agnės Klevienės – būsto pirkimas su paskola ilgalaikėje perspektyvoje yra finansiškai naudingesnis.

„Pavyzdžiui, šiuo metu 40–55 kv. m naujai įrengto buto nuoma Kaune gali atsieiti ir 700 eurų per mėnesį. Tokio dydžio būstas naujos statybos projekte su daline apdaila kainuoja apie 135 tūkst. eurų, jo įrengimas gali atsieiti dar 15–25 tūkst. eurų. Net jei skaičiuojame 20 metų trukmės paskolą su 15 proc. pradiniu įnašu ir 3 proc. palūkanomis, paskolos įmoka nesiekia nuomos kainos, o žmogus visą šį laiką investuoja į nuosavą būstą. Tuo tarpu būsto nuoma yra tinkama tik kaip trumpalaikis sprendimas – pavyzdžiui, per 5 metus mokant už nuomą po 700 eurų per mėnesį susidaro net 42 tūkst. eurų suma“, – teigia A. Klevienė.

Dažnai nuomininkai neįvertina, kad investicija į nuosavą būstą reiškia ir geresnę gyvenimo kokybę.

„Savų namų susikūrimas ir galimybė gyventi taip, kaip norisi, yra aktualus bet kokio amžiaus žmonėms. Tuo tarpu gyvenimas nuomojamame būste dažnai apriboja ir įsikūrimo galimybes, ir pasirinkimų laisvę. Tenka girdėti pavyzdžių, kai būstą nuomojantiems yra draudžiama laikyti kates ar šunis, itin nenoriai priimamos šeimos su mažais vaikais, neva sugadins būsto interjerą ar pridarys kitų rūpesčių“, – sako A. Klevienė.

Su neigiamu nuomotojų požiūriu susidūrė ir Vytautas – kiekvieną kartą keičiant būstą tekdavo tartis su savininkais, kad leistų laikyti jau 5 metus turimą katę.

„Dabar turiu daugiau erdvės ir privatumo nei anksčiau. Žinau, kad investuoju į savo namus ir jų aplinką, užuot mokėjęs kažkam kitam. Paskaičiavau, kad panašaus buto, kokį įsigijau, nuoma dabar atsieitų mažiausiai 500 eurų per mėnesį – gerokai daugiau nei paskolos įmoka su būsto draudimu, kuri sudaro 340 eurų per mėnesį“, – sako kaunietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.