Širdis plyšta dingus augintiniui, tačiau graudulingi skelbimai teršia miestą: vilnietis juos plėšo

Gyvūnų paieškos nepuošia gatvių. Tuo įsitikinęs vilnietis Kristupas Pučinskas, nuplėšiantis ant stulpų, medžių, stotelių ir kitose neleistinose vietose prikabintus skelbimus apie dingusius šunis ir kates.

Bemaž vieninteliai skelbimai neleistinose vietose – apie gyvūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bemaž vieninteliai skelbimai neleistinose vietose – apie gyvūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bemaž vieninteliai skelbimai neleistinose vietose – apie gyvūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bemaž vieninteliai skelbimai neleistinose vietose – apie gyvūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bemaž vieninteliai skelbimai neleistinose vietose – apie gyvūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bemaž vieninteliai skelbimai neleistinose vietose – apie gyvūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 8:03 PM

Ar Vilniuje negalioja miesto tarybos priimtos Tvarkymo ir švaros taisyklės?

To klausė K.Pučinskas, pažymėjęs, jog šios taisyklės skelbia, kad asmenims ir įmonėms draudžiama tvirtinti įvairaus pobūdžio ir turinio skelbimus ant statinių, medžių, krūmų, kelio ženklų, šviesoforų, informacinių nuorodų, skulptūrų, stulpų, paminklų, atminimo lentų.

Daug metų ne tik stebintis, bet ir aktyvių veiksmų besiimantis vilnietis tvirtino, kad dabar skelbimų neleistinose vietose pobūdis pasikeitęs.

Blogas pavyzdys užkrečia

Anksčiau jų būdavo apie parduodamus daiktus, išnuomojamus butus, įvairias paslaugas, dabar likę dviejų rūšių: apie siūlomą darbą ir apie dingusius gyvūnus. Pastarųjų daugiausia.

„Taip, kažkam širdis kraujuoja iš skausmo netekus mylimo augintinio, tačiau ar tai priežastis nesilaikyti taisyklių?

Pats keliaudamas po įvairias Vilniaus vietas kone kasdien matau tokių skelbimų. Juos nufotografuoju, nusiunčiu į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, kad paskambintų skelbime nurodomu telefono numeriu ir pabartų klijuotoją.

Būtent pabartų, nes baudos už tai neskiriamos niekada, mat žmonės teisinasi klijavę iš nežinojimo, kad toks elgesys užtraukia atsakomybę, be to, nėra galimybės pagal telefono numerį identifikuoti asmens tapatybę.

Nusiuntęs skyriui tokius skelbimus iškart nuplėšiu ir išmetu į šiukšlių dėžę, už tai skyriaus darbuotojai man padėkoja, nes yra tokia tendencija – blogas pavyzdys užkrečiamas“, – pasakojo K.Pučinskas.

Stiklai – jau papilkėję

Anot vyro, kažkas, laukdamas troleibuso stotelėje ir matydamas ant stulpo ar stiklo užklijuotą visiems praeiviams į akis krintantį skelbimą, pametęs savąjį gyvūnėlį taip pat visur pritvirtins jų nesuprasdamas, kad daro kažką neleistina. Bet juk tokiems dalykams yra skelbimų lentos, o ne infrastruktūros objektai.

K.Pučinskas įsitikinęs – problema ta, kad nuplėšus skelbimus paviršiuje vis tiek lieka tvirtinimo lipdukų ar lipniosios juostos žymių. Vilnietis pastebėjo, kad daugiausia bėdos pridaro rusvos spalvos lipnioji juosta.

Dėl to kai kurių stotelių stiklai jau papilkėję, matyti senesnės nuolatinio klijavimo žymės.

„Aišku, šeimininkui, klijuojančiam skelbimą, svarbiausia – jo gyvūnas, o ne bendras estetinis vaizdas“, – pridūrė vilnietis.

K.Pučinsko manymu, blogą įtaką daro ir internetas. Jo platybėse rastuose straipsniuose vienas patarimų neabejotinai bus klijuoti skelbimus visur – ant stulpų, stotelėse ir kitose žmonių susibūrimo vietose. Taip kurstoma pažeisti Tvarkymo ir švaros taisykles.

Prisiskaitę tokių patarimų gyvūnų šeimininkai ir apteršia visą miesto infrastruktūrą. Vilnietis pastebėjo, kad jau nukentėjo ir naujos troleibusų kontaktinio tinklo atramos.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai tvirtino, kad yra įspėję arba nubaudę asmenų už neleistinose vietose klijuojamus skelbimus, tačiau pateikti tokių pažeidimų statistikos negalėjo.

Vilniečiai galėtų padėti

Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, nustatę, kad skelbimas arba plakatas pakabintas netinkamoje vietoje, įpareigoja jį pakabinusius asmenis juos nukabinti.

Savivaldybės darbuotojai taip pat patikrina, ar reikalavimas vykdomas. Beje, tokius skelbimus nuplėšti gali ir teritorijų tvarkytojai arba bet kuris kitas žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.