Rudeniniame Vilniuje ypatinga pramoga – kvapą gniaužianti ir prieinama visiems

Jeigu dar nesate matę, kaip auksu ir kitomis įstabiomis rudens spalvomis pasidabina kalvotosios Vilniaus apylinkės, keliaukite į Vilniaus TV bokštą. Jeigu nežinote, turite aukščio baimę ar jums šis jausmas nebūdingas, keliaukite į Vilniaus TV bokštą. Jeigu dar nevakarieniavote virš naktinių žibintų girliandomis nušviesto Vilniaus, keliaukite čionai pat.

Lankytojai jau leidžiami į lauko apžvalgos aikštelę, juosiančia ratu TV bokštą 170 m aukštyje.
Lankytojai jau leidžiami į lauko apžvalgos aikštelę, juosiančia ratu TV bokštą 170 m aukštyje.
Bokšte įrengta stacionari kompiuterizuota LED prožektorių valdymo sistema suteikia plačias šviesų gamos, dinamikos ir šviesų muzikos galimybes.
Bokšte įrengta stacionari kompiuterizuota LED prožektorių valdymo sistema suteikia plačias šviesų gamos, dinamikos ir šviesų muzikos galimybes.
„Norėjome tiesiog nufilmuoti klipą, o gavome nerealų pasiūlymą surengti koncertą“ – sako grupės „Subtilus“ narys Laurynas Vaitkus.
„Norėjome tiesiog nufilmuoti klipą, o gavome nerealų pasiūlymą surengti koncertą“ – sako grupės „Subtilus“ narys Laurynas Vaitkus.
Vaikščiojimas Vilniaus TV bokšto atbraila ir sėdėjimas dideliame aukštyje su apraišais – žaibiškai tapo sezono naujiena.
Vaikščiojimas Vilniaus TV bokšto atbraila ir sėdėjimas dideliame aukštyje su apraišais – žaibiškai tapo sezono naujiena.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-03 13:52

„Sakyčiau, šiemet bokštas švenčia pandemijos pabaigą ir savotišką atgimimą“, – sako Vilniaus TV bokšto paslaugų departamento direktorė Žaneta Bereznojienė. – „Turime rekordinius lankytojų srautus, pilnu tempu veikia restoranas „Paukščių takas“, lietuviškų suvenyrų parduotuvė, vykdomos ekskursijos po bokštą. Taip pat turime naujienų: naujų pramogų, naujų lankytinų erdvių, kurias lankytojams leido atverti lygiagrečiai vykstanti bokšto rekonstrukcija“.

Įstabaus rudens vaizdai

Dar pavasarį viršutinėje bokšto taurėje, 170 m aukštyje virš „Paukščių tako“ buvo atverta nauja lauko apžvalgos aikštelė ir lankytojams suteikta galimybė pasivaikščioti šiame saugiu tinklu apsaugotame lauko rate, pasigrožėti Vilniumi iš paukščio skrydžio, jo įstabiais rudens spalvomis išsiliejančiais peizažais, žavesį, dangaus skliauto nevaržomą tolį, vėjo jėgą.

Pasivaikščioję ir pasigrožėję sostinės apylinkėmis aukščiausioje apžvalgos aikštelėje lankytojai nusileidžia į „Paukščių tako“ restoraną pasivaišinti gėrimais ir restorano virtuvės paruoštais patiekalais.

Ekstremalių pojūčių mėgėjams

Vykdant rekonstrukcijos darbus nauja danga buvo perdengtas restorano „Paukščių takas“ stogas, ant jo įrengta ne tik aukščiau paminėta plieno tinklu apsaugota lauko apžvalgos aikštelė, bet ir konstrukcijos naujausiai TV bokšto pramogai dideliame aukštyje – pasivaikščiojimui su apraišais stogo atbraila.

Ir štai liepos pradžioje aukščiausias Lietuvos statinys ekstremalių pojūčių mėgėjams pasiūlė naują pramogą – pasivaikščiojimą apžvalgos terasos pakraščiu 170 m. aukštyje. Išėję į atvirą erdvę lankytojai nustatyto ilgio diržais sujungiami su specialia konstrukcija, kuri leidžia vaikščioti po terasą, apeiti terasos pakraščiu ratu aplink bokštą, pasėdėti ant terasos atbrailos, kartu užtikrina saugų atstumą iki terasos krašto. Savarankiškai saugos diržų atsisegti neįmanoma, taip pat kiekvieną lankytojų grupę lydi instruktorius, kontroliuojantis lankytojų veiksmus ir elgseną.

„Pasivaikščiojimo dideliame aukštyje pramoga trunka apie valandą ir suteikia lankytojams išskirtinių įspūdžių bei pojūčių. Mes ilgai ir atsakingai rengėmės jo startui, kad galėtume pakutenti mūsų lankytojų aukščio nervą, kartu užtikrintume maksimalų saugumą. Panašu, kad mums tai pavyko, nes ši pramoga iškart tapo itin populiari, žmonių srautas nenuslūgsta, net ir įsivyravus vėsesniems orams“, – teigia Ž.Bereznojienė.

Lankytojus, pageidaujančius patirti atvirą buvimą dideliame aukštyje, TV bokšte pasitinka profesionalūs instruktoriai.

Šiai atrakcijai naudojami saugos diržai ir kita įranga yra pagaminta Prancūzijos įmonės „Petzl“, kuri nuo 1970 m. specializuojasi gaminti profesionalią įrangą aukštalipiams, speleologams, alpinistams ir kitiems profesionalams, dirbantiems dideliame aukštyje. Įranga sertifikuota pagal ES standartą EN 361:2002.

Muzika padebesiuose

Pasivaikščiojimo terasos atbraila pramoga Vilniaus TV bokšto komandai sukėlė daug naujų minčių ir noro eksperimentuoti.

Vienu iš tokių eksperimentų tapo rugsėjo viduryje surengtas grupės „Subtilus“ koncertas, kurio metu grupės muzikantai atliko programą 170 m aukštyje, prisitvirtinę tik saugos lynais.

„Šis koncertas yra vienas iš mūsų pastarojo meto bandymų įsileisti muziką į įvairias netikėtas Vilniaus TV bokšto erdves, suteikti aukščiausiam ir šiuo metu atnaujinamam Lietuvos statiniui naujų tonų ir spalvų, labiau integruoti jį į šalies kultūrinį gyvenimą“, – teigia Ž.Bereznojienė. – „Labai džiaugiamės, kad žengę pirmus žingsnius šia mums nauja kryptimi, sulaukėme labai gyvos ir pozityvios reakcijos iš muziką kuriančių ir atliekančių menininkų pusės“.

Vilniaus TV bokštą į savo programą įtraukė įvietintos muzikos festivalis „Muzika erdvėje“.

Festivalio rėmuose rugsėjo 11 d. bokšto viduje, jo kamieno viduryje buvo atliktas kompozitoriaus Kristupo Bubnelio kūrinys 4 tūboms „Turm-musik“ (Paukščių takas).

Suinteresuotumą TV bokšto erdvėmis jau išreiškė ir kitų festivalių rengėjai.

Šviečiantis ir šokantis bokštas

Vienas ryškiausių Vilniaus TV bokšto modernizacijos ženklų išryškėja nakties metu, kuomet aukštai virš sostinės iškilęs bokštas ima šviesti ir švytėti įvairiomis spalvomis.

Bokšte įrengta stacionari kompiuterizuota LED prožektorių valdymo sistema suteikia plačias šviesų gamos, dinamikos ir šviesų muzikos galimybes.

„Šiemet tamsiuoju paros metu daugiausiai švietėme mėlyna ir geltona – Ukrainos – spalvomis. Tačiau ypač įspūdingą šviesų šou pavyko sukurti vasario 16 d., kuomet kartu su LRT radiju TV bokštas švietė pagal radijo bangomis transliuojamą muzikinį kūrinį – G.Abariaus pagal Br. Brazdžionio eiles sukurtą dainą „Šaukiu aš tautą“, atliekamą Liudo Mikalausko“, – prisimena TV bokšto vadovė.

Pabrangus elektros energijai ir iškilus poreikiui mažinti jos vartojimą nuspręsta, kad šį tamsųjį metų laiką bokštas nakties metu bus apšviečiamas su pertrūkiais: kas valandą švies po 10 minučių.

Kas numatoma ateityje?

Dirbame ir rekonstruojamės vienu metu. TV bokšto rekonstrukcija bus tęsiama ir kitąmet, tačiau TV bokštas ir toliau priims lankytojus jau rekonstruotose erdvėse.

Numatoma iki 2023 m. pabaigos viršutinėje bokšto taurėje virš „Paukščių tako“ įrengti bistro stiliaus kavinę-barą su galimybe lankytojams išeiti į atvirą apžvalgos aikštelę.

2024 metais virš pastarosios bus įrengta ekskliuzyvinė pasitarimų ir poilsio apartamentų zona.

Tada rekonstrukcija nusileis žemyn, į dabartinį „Paukščių taką“, kurį renovuojant bus dvigubai išplėstas besisukantis apžvalgos ratas. Taip pat bus renovuojamos bokšto liemenyje ir apatinėje dalyje esančios erdvės, jas pritaikant biurams.

„Rekonstruodami TV bokštą nė akimirkai nepamirštame, kad esame įdomūs žmonėms pirmiausiai dėl savo aukščio. Tad tęsime investicijas į aukščio pramogas. Vienas iš sumanymų, kurį numatome realizuoti – stiklinis balkonas po bokšto taure, į kurį išėję pasijusite vaikštantys oru 160 m aukštyje“, – sako Ž.Bereznojienė.

Po rekonstrukcijos Vilniaus TV bokštas bus pritaikytas specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, įrengti priešgaisriniai liftai, atnaujinta priešgaisrinė sistema, pakeisti vidaus infrastruktūros inžineriniai tinklai, atnaujinta energetinė infrastruktūra ir transliavimo technologijos bei įranga. Taip pat bus atnaujintas ir Sausio 13-osios atminimo memorialas.

Planuojama, kad 2024 m. užbaigus visus rekonstrukcijos darbus, apie 3700 kv. m. naujų erdvių bus atverta arba pertvarkyta naujoms veikloms.

Taip pat numatoma atnaujinti erdves aplink bokštą, rekonstruoti požeminę galeriją į bokštą galeriją, sutvarkyti kitus TV bokšto aplinkos objektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.