Saulės baterijas daugiabučio balkone susimontavęs vyras šokiravo kaimynus: bus nubaustas

Devynių aukštų daugiabutis namas Lubānas gatvėje Rygoje: savadarbės saulės baterijos pritvirtintos prie lango ir balkono, šalia kabo laidai. Toks vaizdas nustebino vietos valdininkus. Anot miesto plėtros departamento atstovų, taip savivaliauti draudžiama, o buto savininko elgesys sukėlė šoką, tad tikimasi, kad jis bus nubaustas.

Devynių aukštų daugiabutis namas Lubānas gatvėje Rygoje: savadarbės saulės baterijos pritvirtintos prie lango ir balkono, šalia kabo laidai.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Devynių aukštų daugiabutis namas Lubānas gatvėje Rygoje: savadarbės saulės baterijos pritvirtintos prie lango ir balkono, šalia kabo laidai.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 7:12 PM

„Tai neteisėtas, savavalis sprendimas. Jis nėra suderintas su mumis ir mes jo nesuderinsime“, – komentavo Rygos miesto tarybos Architektūros ir urbanistikos departamento vadovas Valdis Dombrovskis.

Kaimynystėje gyvenantys žmonės taip pat nepatenkinti kaimynų elgesiu.

Gatvės gyventoja Erna skundėsi, jog balkone sumontuotos saulės baterijos gadina namo vaizdą. „Kas tai yra? Jei visi taip elgsis, kas bus su tais namais? Jie atrodys kaip Kinija arba Afrikos getas. Iš pradžių, buvo dvi, paskui daugiau, o dabar viskas uždengta“, – stebėjosi moteris.

Tokias saulės baterijas, skirtas savoms reikmėms, už nedidelę kainą, pavyzdžiui, apie 200–300 eurų, galima įsigyti Kinijos internetinėje parduotuvėje, rašo latvia.postsen.com.

Jų pagamintos energijos užtektų nedideliam šaldytuvui ar televizoriui. Kadangi įranga skirta laikinam naudojimui, pavyzdžiui, stovyklavimui, o ne nuolatiniam naudojimui bute, ekspertas įspėja apie didelę riziką turtui ir net gyvybei, mat realus gaisro pavojus. Be to, pigūs inverteriai, įsigyti iš Kinijos internetinių parduotuvių, gali būti nesertifikuoti Europoje.

Net jei saulės baterijos sertifikuotos ir saugios, Rygos miesto tarybai vis tiek nepatinka, kad jos savavališkai įrengiamos ant daugiabučių namų. Plėtros departamento inspektorius pažeidimą užfiksavo ir Mazaja Kalna gatvėje – ant išorinės pastato sienos be savivaldybės leidimo eilėmis taip pat sumontuotos saulės baterijos.

Rygos miesto tarybos Architektūros ir urbanistikos departamento vadovas priminė, jog būtinas pritarimas, jei įrenginiai, pavyzdžiui, oro kondicionieriai, montuojami ant pastato fasado.

Kol kas nė vienas daugiabutis namas Rygoje neprašė leidimo įrengti saulės baterijas balkonuose. Didelę tikimybę gauti leidimą turėtų tie, kurie tą padarytų pastato renovacijos metu, kad vaizdas būtų vizualiai patrauklus, ir ne vienas ar du butai, bet visų aukštų gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.