Kaip apleista kavinė Juodkrantėje pavirto geidžiamais butais aiškinsis teismas

Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Laura Paulikienė kreipėsi į teismą su pareiškimu, kuriuo prašoma panaikinti statybos užbaigimo deklaracijos galiojimą, kurios pagrindu buvo įregistruoti statiniai Žaliajame kelyje 3, Juodkrantėje, bei įpareigoti atsakovą išregistruoti statinius iš Nekilnojamojo turto registro.

Kaip apleista kavinė Juodkrantėje pavirto geidžiamais butais aiškinsis teismas.<br>„Capital“ skelbimo nuotr.
Kaip apleista kavinė Juodkrantėje pavirto geidžiamais butais aiškinsis teismas.<br>„Capital“ skelbimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Oct 27, 2022, 12:03 PM, atnaujinta Oct 27, 2022, 12:13 PM

Šių metų rugpjūčio 23 d. Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriuje pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos prašymą pradėtas tyrimas dėl galimai pažeisto viešojo intereso vykdant statybas adresu Žaliasis kelias 3, Juodkrantė.

Turimais duomenimis, minėtu adresu stovėjusiam apleistam pastatui–kavinei su poilsio patalpomis 2020 metų spalio 12 d. buvo išduotas statybos leidimas, suteikiantis teisę statytojui – vienai privačiai Kretingoje registruotai įmonei – atlikti maitinimo paskirties pastato kapitalinį remontą. Projekte, pagal kurį buvo išduotas statybų leidimas, buvo numatyta perplanuoti kavinės pagrindinį pastatą, atstatyti sudegusį priestatą ir suformuoti tris turtinius vienetus (atskiras patalpas), nekeičiant viso pastato naudojimo paskirties.

Prokuratūros atlikto tyrimo metu surinkta duomenų, kad ginčo pastato dalies patalpų paskirtis buvo pakeista iš maitinimo į poilsio paskirties patalpas bei suformuoti 7 turtiniai vienetai (atskiros patalpos).

Pažymėtina, kad sklypas, esantis adresu Žaliasis kelias 3, Juodkrantė, yra saugomoje teritorijoje, Kuršių nerijos nacionaliniame parke. Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme nurodyta, kad negavus už valstybinio parko apsaugą atsakingos institucijos pritarimo projektui ar numatomai veiklai, pastato paskirtį keisti draudžiama.

Taip pat, atkreiptinas dėmesys, kad tokiose teritorijose statomų neypatingųjų statinių statyba (naujo statinio statyba, statinio rekonstravimas) užbaigiama statytojui ar jo teises ir pareigas perėmusiam asmeniui surašant deklaraciją apie statybos užbaigimą.

Atlikdama tyrimą Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė L. Paulikienė nustatė, kad, nepaisant galiojančių teisės aktų ir teritorijų planavimo dokumentų, draudžiančių nagrinėjamoje teritorijoje gyvenamųjų ar poilsio pastatų statybą, buvo atliktas ne pastato–kavinės kapitalinis remontas, o pastatyti ir atskirais turtiniais vienetais įregistruoti poilsio paskirties pastatai, kas prieštarauja imperatyvioms įstatymų normoms ir sudaro teisinį pagrindą prokurorui ginti viešąjį interesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.