Būsto pardavimai Vilniuje menksta, tačiau brangiausių kainos – neįtikėtinos

Pastarąjį ketvirtį Vilniaus aukštos klasės būstų pardavimo rinkoje pradėti justi pirmieji atvėsimo ženklai. Antrinėje būstų pardavimo rinkoje kainų kilimas pradėjo lėtėti.

Žvėrynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvėrynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiame J.Basanavičiaus g. name vienas butas parduotas už 1,66 milijono eurų.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Šiame J.Basanavičiaus g. name vienas butas parduotas už 1,66 milijono eurų.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
M.K.Čiurlionio g. ir Žvėrynas ypač vilioja ramybę vertinančius vilniečius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
M.K.Čiurlionio g. ir Žvėrynas ypač vilioja ramybę vertinančius vilniečius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-07 17:47

Statytojai butus pardavė 11,8 proc. brangiau nei ketvirtį prieš tai ir 30,5 proc. brangiau nei prieš metus, bet pardavimas krito trečiąjį ketvirtį iš eilės – buvo parduota net 53,2 proc. mažiau būstų negu ketvirtį prieš tai.

Prestižinės klasės segmentas dėl itin mažos pasiūlos buvo palyginti nepakitęs. Nuomos rinkoje dėl sumažėjusio baltarusių srauto gerokai krito ir nuomos kainos.

Laurų kvartalo rekordas

Pastarąjį ketvirtį galima vadinti labai sėkmingu prabangiausių namų ir butų savininkams, nes per ketvirtį Vilniuje buvo 7 sandoriai, brangesni nei 1 mln. eurų.

Iš jų du namai parduoti už daugiau nei 2 mln. eurų. Laurų kvartale fiksuotas rekordas Griežtai suskaičiuotas nedidelis biudžetas – nuo tokio fakto prasidėjo poros namo statybos  332 kvadratinių metrų namas su 14,5 aro sklypu parduotas už 2,7 mln. eurų.

Šis sandoris ne tik brangiausias Vilniuje per pastarąjį ketvirtį, bet ir brangiausias sandoris, sudarytas Laurų kvartale iki šiol.

Jovaro gatvėje už 2,385 mln. eurų parduotas 183 kv. m namas su 12,7 aro sklypu.

M.K.Čiurlionio g. zona, kurioje yra ir Jovaro gatvė, – viena patraukliausių vietų Vilniuje dėl šalia esančio Vingio parko, mažo automobilių srauto ir pėsčiomis pasiekiamo Senamiesčio.

10-iai brangiausių namų pirkėjai per ketvirtį išleido 13,66 mln. eurų.

Rinkoje – naujas lyderis

Brangiausias buto sandoris tradiciškai atiteko „Misionierių sodų“ projektui, kuris dažnai dominuoja brangiausių sandorių viršūnėse.

273,9 kv. m apartamentai parduoti už 1,84 mln. eurų – po 6715 eurų už kvadratinį metrą.

Nedaug nuo brangiausio sandorio atsiliko ką tik J.Basanavičiaus gatvėje užbaigtas projektas „Gallery 4A“. Čia už 1,66 mln. eurų buvo parduotas 253 kv. m butas – po 6576 eurus už kvadratinį metrą.

Projektas išsiskiria unikalia architektūra – iš viso penki šio projekto butai pateko į brangiausių sandorių 20-uką. Vidutinė visų butų kaina – 5574 eurai už kvadratinį metrą.

Dauguma šių sandorių buvo sutarti seniau, tiesiog pastarąjį ketvirtį buvo sudarytos pagrindinės pirkimo ir pardavimo sutartys.

Prestižiniame segmente kainos per ketvirtį augo 6,7 proc. – iki 4910 eurų už kvadratinį metrą. Parduota 20 šio segmento butų.

„Pasiūla išlieka itin maža, dauguma įdomių projektų centre dar tik projektavimo ir statybų leidimų derinimo stadijos“, – sakė nekilnojamojo turto įmonės „Rebaltic“ atstovas Ignas Vaitkunskas.

Savikaina gerokai išaugo

Vertinant visą naujos statybos butų rinką buvo parduota 280 butų – 53,2 proc. mažiau nei ketvirtį prieš tai ir 79,8 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai.

Tačiau kainos toliau augo, ir palyginti sparčiai, – fiksuotas 11,8 proc. augimas per ketvirtį ir 30,5 proc. augimas per metus, vidutinė kaina – jau 3280 eurų už kvadratinį metrą.

Gerokai išaugus statybų savikainai statytojai nebegali daryti nuolaidų, todėl dalis vidutinio ir ekonominio segmento pirkėjų nebeįperka naujo būsto ir tiesiog atideda pirkimo planus arba perka užbaigtus butus antrinėje rinkoje.

Permainų metas

Pastarasis ketvirtis aukštos klasės būstų nuomos rinkoje buvo permainingas. Liepos mėnesį buvo pasiektas pikas.

„Rebaltic“ sandorių duomenimis, kainos šoktelėjo iki 19,96 euro už kvadratinį metrą – 52 proc. daugiau nei metų pradžioje ir 24 proc. daugiau nei vidutinė kaina antrąjį ketvirtį.

Rugpjūtį pasijuto labai akivaizdus paklausos kritimas ir užklausų sumažėjimas. Pagrindinė priežastis – sumažėjo atvykstančių baltarusių. Banga, kuri prasidėjo kovo ir balandžio mėnesiais, jau baigėsi.

Nepaisant sumažėjusių srautų ir kainų, rugsėjo mėnesį vidutinė kaina siekė 16,3 euro už kvadratinį metrą ir buvo 24 proc. didesnė nei metų pradžioje, o nuomos sandorių skaičius nesikeitė.

Brangiausias buto nuomos sandoris buvo sudarytas dėl erdvaus keturių kambarių buto Užupyje su didele terasa ir vaizdu į miestą (4 tūkst. eurų už mėnesį), o namų nuomos rinkoje pirmoji vieta atiteko moderniam namui Valakampių pušynuose (4700 eurų per mėnesį).

Didėjant būsto pardavimo kainoms nuomos paklausa išlieka didelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.