Ruošiatės nuomoti butą: NT brokerė pasidalijo patarimais, kaip išvengti tūkstantinių nuostolių

Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka. Nekilnojamojo turto (NT) brokerė tokia baime nesistebi: juk NT – itin brangus, tačiau apsaugoti būstą gali padėti ne tik keli savininko atlikti namų darbai, bet ir nuomojamo būsto draudimas.

Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka.<br>P.Mantauto nuotr.
Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka.<br>P.Mantauto nuotr.
Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka.<br>R.Neverbicko nuotr.
Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka.<br>R.Neverbicko nuotr.
Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būstas nuomai – vis dar patraukli investicija, tačiau baimė, ar nuomininkai bus pavyzdingi: laiku mokės nuomą, nesulaužys baldų ar nesugadins buitinės technikos – išlieka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 10:59 AM

Atsakingai rinktis nuomininkus

NT brokerės Justinos Zabarauskienės žodžiais, savininkai jau supranta, kad, į nuomojamą butą įleidžiant naujus gyventojus, visuomet yra rizikos, tačiau ją galima sumažinti apsidraudus, taip pat pasirinkus, kiek įmanoma, tinkamus gyventojus. Visgi, pripažįsta – idealusis scenarijus itin retas.

Pati J. Zabarauskienė nuomininkus atrenka remdamasi savo patirtimi, praktika. Pirmiausia jiems užduoda tam tikrus klausimus, tuomet rekomenduoja nuomotojams, tačiau galutinį sprendimą priima būsto savininkas. Būna, kad vienam ar kitam nuomininkui būsto pataria nenuomoti, tačiau savininkui nuomininkas patinka, ir kartais tokia rizika pasiteisina, juolab jei nėra daug norinčiųjų nuomotis konkretų būstą.

Kad nuomininkai itin nugyventų butus pasitaiko retai – vienas ar du iš dešimties. Kaip pasakojo pašnekovė, prieš mėnesį teko narplioti situaciją, kuomet per metus nuomininkų šeima sulaužė kėdes, sugadino čiužinį, tačiau bandė įrodinėti, jog tai natūralus nusidėvėjimas. Galiausiai, žala buvo padengta užstato lėšomis, nuomininkams teko ir primokėti. Pašnekovė patvirtina – tokie atvejai nėra malonūs, nes tenka aiškintis aplinkybes, keletą kartų susitikti, organizuoti papildomą namų valymą, pirkti naujus daiktus, skaičiuoti žalą.

Laiku apsidrausti būstą

NT brokerė griežta – nuomojamo būsto draudimas privalomas. Prieš įleisdama nuomininkus ji pati visuomet pasitikslina, ar butas draustas, jei ne, kada tai bus padaryta. Dažniausiai butą draudžia nuomotojas, maždaug 40 proc. atvejų draudimo įmoka dalijama per pusę, pasitaiko, jog įmoką už draudimą nuomotojas paprašo sumokėti nuomininkų.

Draudimo bendrovėje „If“ nuomotojai gali apsidrausti jiems priklausantį nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą nuo įvairių rizikų, tarp kurių – ir nuo nuomininkų tyčia padarytos žalos, jei nuomininkai sulaužė baldus, įrangą ar nusiaubė būstą vakarėlio namie metu ar kitaip tyčia sugadino būsto apdailą išsikraustydami.

Tyčinės žalos atveju atlyginami nuostoliai iki 10 tūkst. eurų. Beje, pastebėjus tokius įvykius, būtina kviesti policiją. Kaip rodo „If“ statistika, dažniausiai nuomininkai sulaužo baldus ir apgadina vidaus apdailą. Vidutinė žala siekia 1500 eurų. Nuomotojai gali apdrausti tiek ilgalaikės, tiek trumpalaikės nuomos būstą. Taip pat svarbu pažymėti, nuomotojas apdraudžia tik jam priklausantį turtą, nuomininkai savo turtą turi apsidrausti patys atskirai.

Pabendraukite su kaimynais ir palikite jiems savo kontaktus

Pabendrauti su kaimynais arba prisijungti į daugiabučio namo gyventojų grupę socialiniame tinkle gali būti puiki išeitis. J. Zabarauskienė patarė įspėti bent jau gretimo buto kaimynus, kad butas nuomojamas. Taip pat paprašyti paskambinti, jei šie pastebėtų kažką įtartina.

Praktikoje NT brokerei teko susidurti su atveju, kuomet kaimynai, paskambinę savininkui, pranešė, jog nuomininkai išsikrausto – pastebėjo, jog vėlai vakare į autobusiuką krauna daiktus, indus. Atvykę į butą savininkai įsitikino – nuomininkai bandė tiesiog pabėgti.

Kartais naktį kaimynai praneša, kad nuomininkai triukšmauja. Jei durų neatidaro, paprašo jiems paskambinti mobiliuoju telefonu – to dažniausiai užtenka, neretai išvengiama policijos pareigūnų vizito.

Pasirūpinkite prevencinėmis priemonėmis

J. Zabarauskienė pabrėžia: jei įdėsite šiek tiek pastangų, nuomojamas butas ilgiau išliks tvarkingas, o remonto prireiks rečiau. Justina priminė kelias priemones, kurios tikrai pravers ruošiant butą nuomai. Pirmiausia – apsaugos baldų kojelėms. Taip pat – čiužinio apsauga, kurią užteks išskalbti ir išbalinti, neteks kaskart keičiantis nuomininkams valyti čiužinio.

Ne mažiau svarbus dalykas – dušo sienelės valiklis. Nevalant dušo kabinos sienelės po metų ar dvejų ją iššveisti labai sudėtinga, kartais tenka keisti.

Speciali plėvelė gali padėti apsaugoti ir stalčius, ir šiukšlių dėžės spintelę – jei virtuvės baldai ne tokie kokybiški, jie nusidėvi itin greitai.

Pasirašykite būsto nuomos sutartį

Su nuomininku sudarykite teisiškai korektišką nuomos sutartį. Joje turėtų būti išdėstytos ne tik nuomos ir komunalinių paslaugų mokėjimo sąlygos, kiti abiejų pusių susitarimai bei įsipareigojimai, bet ir detaliai išvardyti bute esantys daiktai, jų vertė, būklė. Labai svarbu nuomos sutartyje turėti teisingus nuomininko rekvizitus, t. y. vardą, pavardę, asmens kodą arba asmens tapatybę įrodančio dokumento numerį, telefono numerį, elektroninio pašto adresą bei nuolatinės gyvenamosios vietos adresą.

Taip pat pasižymėkite papildomą kontaktinį telefono numerį, kam skambinti, jei su nuomininku susisiekti nepavyksta. Prieš perduodami būstą nuomininkui, pasidarykite buto nuotraukų: sienų, baldų, buitinės technikos ir pan. Numatykite protingą užstato dydį, kurį atiduosite tik nuomos sutarčiai pasibaigus.

Kada kokį draudimą rinktis

Pasirinkus „If“ nuomojamo būsto draudimą, draudžiamos jo sienos, lubos, grindys, šildymo katilas ir kita stacionari įranga. Taip pat daiktai, palikti nuomininkui patikėtame būste – baldai, buitinė technika, namų apyvokos daiktai, kilimai, televizorius ir pan.

Nuomojamame bute įvykus vandentiekio avarijai, įsilaužus vagims, dužus langui, ant stogo užvirtus medžiui, žiemą sugedus šildymo katilui, sugedus spynai ir pan. suteikiama pagalba namuose.

Apdraudžiama ir nuomojamo būsto savininko civilinė atsakomybė eksploatuojant būstą: atlyginami nuostoliai kitiems, pavyzdžiui, kaimynams, jei nuomojamame bute nutrūkus skalbimo mašinos vandens žarnelei bus aplietas jų butas, jei nuomininkas paliks neišjungtą lygintuvą ir kilus gaisrui sudegs arba bus gaisrininkų sulietas kaimyno turtas.

Būsto savininkas turi galimybę apdrausti savo civilinę atsakomybę, kai žala padaroma nuomininkui. Šis draudimas padengtų nuostolius, jei, pavyzdžiui, kiltų gaisras dėl būsto elektros instaliacijos ir sudegtų nuomininko daiktai. Taip pat ir nuomininkas gali apdrausti savo civilinę atsakomybę, kai jo sukelta žala pridaro nuostolių būsto savininkui.

Draudimo bendrovės „If“ specialistai pataria: jei nuomojate kuklų būstą be baldų ar minimaliai įrengtą, svarbiausia jį apdrausti nuo didžiausių nelaimių – gaisro, avarijos ir kaimynų užliejimo, taip pat pasirinkti civilinę atsakomybę ir pagalbą namuose.

Jei nuomojate standartinį, suremontuotą būstą su baldais ir pagrindine įranga (šaldytuvu, skalbykle ir pan.) arba prestižinės klasės būstą, rekomenduojame drausti nuo didžiausių nelaimių, taip pat namuose esantį turtą bei į draudimo sutartį įtraukti civilinę atsakomybę ir pagalbą namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.