Statybų inspektoriai – apie pastarųjų dvejų metų architektų ir statytojų gudrybes: kas nukenčia labiausiai

Vienas iš pagrindinių Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) veiklos tikslų – užtikrinti didesnį teritorijų planavimo ir statybos procesų skaidrumą ir atvirumą.

Vienas iš pagrindinių Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) veiklos tikslų – užtikrinti didesnį teritorijų planavimo ir statybos procesų skaidrumą ir atvirumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas iš pagrindinių Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) veiklos tikslų – užtikrinti didesnį teritorijų planavimo ir statybos procesų skaidrumą ir atvirumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Dec 23, 2022, 10:05 AM

Įgyvendindama šį strateginį tikslą ir siekdama apsaugoti aplinką ir visuomenę nuo žalos teritorijų planavimo ir statybos srityse Statybos inspekcija išskirtinį dėmesį skiria su statybos procesais susijusių dokumentų teisėtumo ir autentiškumo tikrinimui bei piktnaudžiavimo atvejų statybos srityje užkardymui.

Statybos inspekcija informuoja, kad per 2021–2022 m. įstaigos surinktos ir teisėsaugos institucijoms perduotos informacijos pagrindu statybos procesų dalyviams jau pradėti net 25 ikiteisminiai tyrimai dėl įtariamų 77 nusikalstamų veikų.

Dauguma nustatytų atvejų susiję su dokumentų klastojimu (statybos leidimų, mokestinių dokumentų, draudimo polisų, projektų ir kt.) siekiant savavališkos statybos įteisinimo, dalinio statybos baigtumo registravimo, statybos užbaigimo patvirtinimo.

Vykdytų tyrimų metu nustatyta 19 galimai suklastotų statybą leidžiančių dokumentų, 2 galimai suklastoti leidimai vykdyti nekilnojamosios kultūros vertybės ar jos teritorijos tvarkymo ar kitus darbus jos teritorijoje.

Šiais dokumentais siekta neteisėtai įteisinti savavališkas statybas ne tik statytojų nuosavybės teise priklausančiuose žemės sklypuose, bet ir valstybinėje žemėje. Dėl galimai suklastotų dokumentų pateikimo į Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ (IS „Infostatyba“) siekiant įteisinti savavališkas statybas valstybinėje žemėje teisėsaugos institucijos pradėjo tris ikiteisminius tyrimus.

Statybos inspekcijos surinktos informacijos pagrindu teisėsaugos institucijos taip pat jau atliko du ikiteisminius tyrimus dėl suklastotų draudimo dokumentų įkėlimo į IS „Infostatyba“.

Vienas tyrimas jau baigtas – teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį architektui. Inspekcija apie priimtą Teismo nuosprendį informavo Lietuvos architektų rūmus ir paprašė įvertinti ar nusikalstamą veiką padaręs architektas nenusižengė etikai, spręsti dėl kvalifikacijos atestato atėmimo.

Išaiškinti ir tokie atvejai, kai statytojų įgalioti fiziniai asmenys pagal jiems suteiktus įgaliojimus vykdo ne vienkartinę, o tęstinę ūkinę komercinę veiklą galimai neturėdami licencijos (leidimo) tokiai veiklai ir galimai nemokėdami privalomų mokesčių valstybei, o į IS „Infostatyba“ pateikia tikrovės neatitinkančius duomenis apie sumokėtas įmokas ir rinkliavas.

Remdamasi šia Statybos inspekcijos surinkta informacija Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pradėjo mokestinius patikrinimus.

Kelių Statybos inspekcijos imuniteto pareigūnų vykdytų vidinių tyrimų metu kilus įtarimų dėl tarnautojų veiksmų, Statybos inspekcija teisėsaugos institucijoms pateikė informaciją ir dėl galimų kelių įstaigos tuomečių darbuotojų galimai neteisėtų veikų.

Statybos inspekcija informuoja, kad ir toliau tikrins į IS „Infostatyba“ keliamus dokumentus, o kilus įtarimų dėl galimų nuskalstamų veikų bei kitų neteisėtų veiksmų, duomenis perduos teisėsaugos institucijoms.

Nustačius, kad suklastotų dokumentų pagrindu neteisėtai įregistruotas statybos dalinis baigtumas ar užbaigta statinio statyba, Statybos inspekcija gins viešąjį interesą siekdama panaikint neteisėtas statytojų surašytas pažymas ir deklaracijas, nekilnojamo turto registraciją.

Suklastotų dokumentų pagrindu surašytas deklaracijas pripažinus negaliojančiomis ir panaikinus jų pagrindu įregistruotus duomenis Nekilnojamojo turto registre (tais atvejais, kai teisinė registracija deklaracijų pagrindu buvo atlikta), Statybos inspekcija pagal kompetenciją atlieka ir atliks veiksmus, susijusius su neteisėtų statybos padarinių pašalinimu.

Pavyzdžiui, nustačius, kad statyba vykdyta savavališkai, t. y. be statybą leidžiančio dokumento, surašomi savavališkos statybos aktai, privalomieji nurodymai pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Primename, kad už dokumento klastojimą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 straipsnio 1 dalimi, atsako asmenys (tiek fiziniai, tiek juridiniai), kurie pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo. Asmeniui, padariusiam šią nusikalstamą veiką, gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Statybos inspekcija įspėja, kad dokumentus suklastoję asmenys neišvengs ne tik baudžiamosios atsakomybės, bet ir atsakomybės už savavališką statybą ar kitus pažeidimus, kuriuos siekė nuslėpti bandydami suklastoti dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.