Kitąmet bus pasikeitimų, susijusių su NT: paaiškino, kokių ir kaip nuo šiol tvarkysimės

Nuo sausio pradžios gyventojai Registrų centre turės daugiau galimybių savarankiškai ir neišeinant iš namų pasinaudoti su savo nekilnojamuoju turtu (NT) susijusiomis paslaugomis.

Nuo sausio pradžios gyventojai Registrų centre turės daugiau galimybių savarankiškai ir neišeinant iš namų pasinaudoti su savo nekilnojamuoju turtu (NT) susijusiomis paslaugomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo sausio pradžios gyventojai Registrų centre turės daugiau galimybių savarankiškai ir neišeinant iš namų pasinaudoti su savo nekilnojamuoju turtu (NT) susijusiomis paslaugomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Registrų centras

Dec 29, 2022, 3:36 PM

Įdiegus planuojamus Registrų centro savitarnos pakeitimus gyventojai patys nesunkiai galės elektroniniu būdu sudaryti nuomos ar panaudos sutartis ir pateikti prašymus dėl jų įregistravimo Nekilnojamojo turto registre, taip pat pateikti prašymus įregistruoti juridinius faktus apie šeimos turtą bei bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę.

„Kiekvienais metais siekiame į elektroninę erdvę perkelti kuo daugiau paslaugų, taip pat gerinti jau esamų paslaugų prieinamumą, kad kiekvienas norintis galėtų svarbius gyvenimiškus reikalus susitvarkyti jiems patogioje vietoje ir patogiu laiku.

Ateinančius metus pasitinkame į Registrų centro savitarną perkeldami paslaugas, kurios sulaukia didelio klientų dėmesio, ir tikimės, kad tai padės sutaupyti brangų mūsų klientų laiką“, – sako Registrų centro Paslaugų vystymo direktorė Diana Vilytė.

Kitų metų sausį platų Registrų centro savitarnos sistemos elektroninių paslaugų spektrą papildys aktualios Nekilnojamojo turto registro paslaugos.

Klientai elektroniniu būdu galės sudaryti, kvalifikuotu e. parašu pasirašę ir apmokėję už paslaugą iškart įregistruoti nuomos ar panaudos sutartį, taip pat pateikti prašymą išregistruoti juridinį faktą apie jau pasibaigusią nuomos ar panaudos sutartį ar nutraukti sutartį dar nepasibaigus jos terminui.

„Nuomos sutarčių registravimas šiais metais įgavo pagreitį. Iki šiol jas įregistruoti ir tokiu būdu paviešinti faktą apie sudarytą nuomos sutartį buvo galima tik pateikus prašymą fiziškai Registrų centro padalinyje, siunčiant jį elektroniniu ar įprastu paštu. Šių sutarčių sudarymas ir įregistravimas savitarnoje gali dar labiau paskatinti jų registravimą, o kartu ir užtikrinti dėl to atsirandančią apsaugą tiek nuomininkams, tiek turto savininkams“, – teigia D. Vilytė.

Be to, nuo sausio pradžios Registrų centro savitarnoje klientai galės pateikti prašymus įregistruoti, išregistruoti ar perkelti juridinius faktus apie šeimos turtą ar įregistruoti nekilnojamojo turto priklausymą bendrajai jungtinei sutuoktinių nuosavybei.

Šių duomenų įregistravimas apsaugo nekilnojamojo turto objektus nuo galimų kreditorių išieškojimų, taip pat leidžia visoms suinteresuotoms institucijoms turėti tikslią ir aktualią informaciją apie NT nuosavybę ir jai taikomus apribojimus.

Norint užsisakyti vieną iš naujų paslaugų reikia prisijungti prie Registrų centro savitarnos ir viršutiniame meniu pasirinkti „Nekilnojamojo turto kadastras ir registras“, o naujai atsidariusio lango kairėje esančiame meniu pasirinkti „Mano prašymai“.

Įregistruoti nuomos ar panaudos sutartis taip pat bus galima atvykus gyvai į Registrų centro klientų aptarnavimo padalinį, siunčiant el. paštu ar įprastu paštu. Pateikti prašymus įregistruoti juridinius faktus apie šeimos turtą bei bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę Nekilnojamojo turto registre be prieš tai paminėtų būdų gyventojai galės ir pas notarą.

Šiuo metu registrų centro savitarnoje galima užsisakyti ir gauti šias su Nekilnojamojo turto kadastru ir registru susijusias paslaugas: neatlygintinai peržiūrėti asmeniui nuosavybės teise priklausančio turto registro įrašų sąrašą, įsigyti šio nekilnojamojo turto registro išrašo elektroninę kopiją, nekilnojamojo daikto kadastro žemėlapio ištrauką, užsakyti kadastro duomenų nustatymo ar tikslinimo darbus, pastatų energinio naudingumo sertifikavimo darbus ir kitas paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.