Klaipėdiečiai nerimauja dėl kaimynystėje kilsiančios poliklinikos: bijo, kad pagalbos prireiks patiems

Centrinėje uostamiesčio dalyje gyvenantys klaipėdiečiai pareikalavo, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija stabdytų jau praktiškai pasibaigusį atvirą konkursą dėl naujojo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybos.

Sausio 15-osios gatvės 6C namo gyventojams tik šypseną kelia projektuotojų tikėjimas, kad šimtai žmonių į naujoje vietoje įsikursiantį Jūrininkų sveikatos priežiūros centrą trauks ilgesniu keliu šaligatviais, o ne trumpesniu – tiesiai per jų kiemą ir veją.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Sausio 15-osios gatvės 6C namo gyventojams tik šypseną kelia projektuotojų tikėjimas, kad šimtai žmonių į naujoje vietoje įsikursiantį Jūrininkų sveikatos priežiūros centrą trauks ilgesniu keliu šaligatviais, o ne trumpesniu – tiesiai per jų kiemą ir veją.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Jūrininkų sveikatos priežiūros centro Birutės g. 5, Klaipėdoje architektūrinį konkursą 2019 metų pradžioje laimėjo vilniečių mažoji bendrija „Mes architektai“ (autoriai P.Vitkauskas, V.Sasnauskaitė-Čipkė, M.Mickevičius, D.Čipkus) su projektine idėja „Du kiemai“.<br>Vizual.
Jūrininkų sveikatos priežiūros centro Birutės g. 5, Klaipėdoje architektūrinį konkursą 2019 metų pradžioje laimėjo vilniečių mažoji bendrija „Mes architektai“ (autoriai P.Vitkauskas, V.Sasnauskaitė-Čipkė, M.Mickevičius, D.Čipkus) su projektine idėja „Du kiemai“.<br>Vizual.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Čiužauskas

Jan 11, 2023, 9:07 PM

Apgauti pasijutę žmonės neturi nieko prieš, jog jų kaimynystėje, Birutės gatvėje, atsirastų sveikatos priežiūros įstaiga, tačiau nenori, kad tai pakenktų jų pačių gyvenimo kokybei ir net sveikatai.

Tačiau, panašu, jog traukinys jau išvažiavo. Sausio 15-osios gatvėje gyvenantys klaipėdiečiai tikina visai atsitiktinai sužinoję, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija praėjusiųjų metų lapkričio pabaigoje paskelbė atvirą konkursą dėl naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybos.

Toks Savivaldybės žingsnis labai nustebino vos už apie 20 metrų nuo planuojamo pastato stovinčio Sausio 15-osios gatvės 6C namo gyventojus, kurie pasijuto, švelniai tariant, miesto valdžios apgauti ir nustumti į šoną.

Jie reikalauja ne tik stabdyti paskelbtą konkursą, bet ir koreguoti bei taisyti patį pastato techninį projektą.

Baiminasi triukšmo

Sausio 15-osios gatvės 6C penkiaaukščio namo gyventojai, susibūrę į daugiabučio namo savininkų bendriją (DNSB) „Katamaranas 2“, savo reikalavime išdėstė tris konkrečius punktus. Juos įgyvendinus, prieštaravimų naujo poliklinikos pastato statyboms neliktų.

Pasak bendrijos pirmininkės Ingridos Juknienės, labiausiai nerimaujama dėl nuo naujo pastato galinčio sklisti triukšmo.

„Pagrindinis mūsų reikalavimas yra iškelti ant pastato stogo numatytas vėdinimo kameras ir šaldymo sistemas. Kiekvienos jų keliamas triukšmas, kaip numatyta techniniame projekte, yra nuo 55 iki 62 decibelų (dB).

Triukšmą skleidžiantys įrenginiai nuo mūsų namo bus vos už 20–25 metrų ir veiks visą parą. Moksliniai tyrimai rodo, kad nuolat esant 40–50 dB triukšmui, žmogui atsiranda psichinės reakcijos, o nuolatinis 60–80 dB garsas sukelia vegetacinės nervų sistemos pakitimus“, – „Vakarų ekspresui“ sakė I. Juknienė.

Jokio pasitikėjimo klaipėdiečiams nekelia ir pastato techninio projekto ŠVOK (šildymas, vėdinimas ir oro kondicionavimas) dalis. Joje numatyta, kad medicininių atliekų saugyklos, reagentų saugojimo, parafino kaitinimo, laboratorijos pagalbinės bei dantų protezavimo patalpų, rentgeno kabineto, sterilizacinės ir pačios laboratorijos oras yra ištraukiamas per bendras pastato vėdinimo kameras su numatytais paprastais dulkių filtravimo filtrais.

Norima, kad būtų įrengti specialūs oro kvapus bei chemines medžiagas neutralizuojantys filtrai.

Taip pat reikalaujama, kad būtų užtikrintos priemonės, jog poliklinikos lankytojai ją pasiektų tokiu keliu, kokiu ir numatė projektuotojai.

„Žinant žmogiškąją natūrą, beveik neabejojame, kad miesto maršrutiniais autobusais atvažiavę klaipėdiečiai į polikliniką trauks tiesiausiu ir trumpiausiu keliu – per mūsų namo kiemą ir veją.

O tokių pėsčiųjų bus labai daug. Pagal projektą numatyta, kad poliklinika per dieną sulauks 1000–1200 lankytojų“, – teigė J. Juknienė. Sausio 15-osios gatvės 6C namo gyventojams tik šypseną kelia projektuotojų tikėjimas, kad šimtai žmonių į naujoje vietoje įsikursiantį Jūrininkų sveikatos priežiūros centrą trauks ilgesniu keliu šaligatviais, o ne trumpesniu – tiesiai per jų kiemą ir veją.

Jaučiasi apgauti ir ignoruojami

Klaipėdos miesto savivaldybėje šis klaipėdiečių reikalavimas oficialiai užregistruotas praėjusiųjų metų gruodžio pradžioje. Netrukus po to, kai buvo paskelbtas atviras konkursas dėl naujojo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybos.

Iki šiol jokio atsakymo iš Savivaldybės negauta. „Mes nesame prieš naują poliklinikos pastatą. Tik norime, kad pastato atsiradimas nekenktų šalia esančio namo gyventojams, tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Juk mes esame ne tik kaimynai, arčiausiai stovinčio daugiabučio namo gyventojai, bet ir žemės sklypo, ant kurio stovi mūsų namas, savininkai. Bet su mumis niekas net nebuvo derinta. Nei leidimai, nei projektai“, – stebėjosi DNSB „Katamaranas 2“ pirmininkė.

Šiame name gyvenantys žmonės „neatsibudo“ paskutinę minutę, kai jau viskas padaryta.

Dar 2020 metų lapkričio 3 dieną „Katamaranas 2“ iš Vilniuje registruotos mažosios bendrijos „Mes architektai“ elektroniniu paštu gavo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato projektinį pasiūlymą susipažinti.

Jį gerai išnagrinėję, klaipėdiečiai dar tą pačią dieną projektuotojams išsakė savo pastabas ir uždavė jiems rūpimus klausimus.

Esminis kaimynystėje gyvenančių žmonių prašymas buvo pastato vėdinimo, šaldymo ir technologinius ventiliatorius įrengti ne ant stogo, o viduje ir užkrinti garso izoliacijos reikalavimus.

„Atsižvelgsime į Jūsų prašymą techninio projekto metu. Dabar esame numatę techninę zoną požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje. Gali būti, kad dalis atsiras ir ant stogo – tokiu atveju projektuosime remdamiesi įstatymų numatytomis normomis bei stengsimės įrenginius išdėstyti taip, kad jie Jums netrukdytų.

Vizualiai įrenginiai būtų slepiami po ažūrinėmis užtvaromis, užtikrinant garso izoliaciją, oro šalinimo srautai nukreipiami į gatvės pusę. Neatmetame galimybės pastato vėsinimą numatyti centralizuotų Klaipėdos šilumos tinklų pagalba. Tokiu atveju įrenginių šaldymui nebūtų“, – tokio atsakymo sulaukė klaipėdiečiai.

Pasak I. Juknienės, pastato projektuotojai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija juos paprasčiausiai apgavo.

„Visa tai galima nesunkiai įrengti pastato viduje ir kenkiantis triukšmas aplinkui skleidžiamas nebus.

Žmonių sveikata išmainyta į daugiau vietų požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje. Labai liūdna ir apmaudu, bet tokia, matyt, yra miesto valdžios politika“, – apgailestavo I. Juknienė.

Niekas jau nepasikeis

Atviras konkursas dėl naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybos jau praktiškai pasiekė finišą Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Andriaus Dobranskio, šį pirmadienį turėjo būti atplėšti vokai su potencialių rangovų pasiūlymais, tačiau gauta vieno jų pretenzija.

„Pretenziją įvertinsime ir žiūrėsime, priimti ją ar atmesti“, – „Vakarų ekspresui“ sakė A. Dobranskis. Jis patikino, jog apie Sausio 15-osios gatvės 6C namo gyventojų reikalavimą nieko nežino, bet žadėjo juo pasidomėti. Tačiau vilčių, kad į jį bus atsižvelgta, nesuteikė.

„Įvertinsime reikalavimus. Bet turime suprasti, kad konkursas dėl pastato statybos jau paskelbtas ir visos viešinimo bei kitos numatytos procedūros jau yra įvykdytos. Melskimės, kad naujas Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastatas atsirastų, nes jis miestui ir visiems klaipėdiečiams yra labai svarbus“, – tikino A. Dobranskis.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo teigimu, šalia naujojo pastato gyvenantys žmonės neturėtų nieko baimintis, nes jiems tikrai nebus pakenkta.

„Visi statybų projektai yra derinami su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru. Manau, kad tikrai buvo atliktas ir triukšmo modeliavimas. Jei jis viršytų leistiną lygį, projektas tiesiog nebūtų suderintas“, – neabejojo A. Dobranskis.

Papildomas laikas ir milijonai

Naujo Jūrininkų poliklinikos pastato Birutės gatvėje statybos turėjo būti baigtos šiais metais. Taip suplanuota Klaipėdos savivaldybės strateginės plėtros plane.

Dabar kalbama apie 2026 metus. Jei nebus susidurta su nenumatytomis kliūtimis.

Planuojama, kad pastatas kainuos per 10 milijonų eurų. Savivaldybė šiam objektui pernai buvo numačiusi 1,6 milijono eurų. Tikimasi, kad dalis pinigų bus gauti kaip Europos Sąjungos parama.

Tačiau aišku, kad įvardytų 10 milijonų eurų neužteks.

Poliklinikos pastatas bus gerokai didesnis nei 2017 metais atliktoje galimybių studijoje numatytas 2 700 kvadratinių metrų ploto statinys.

Planuojama pastatyti 7 900 kvadratinių metrų ploto pastatą, kuriame bus 4 100 kvadratinių metrų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė su 137 vietomis. Dar 22 automobilių stovėjimo vietos projektuojamos šalia pastato.

Poliklinikoje bus įrengta ir karščiavimo klinika, kurios atsiradimą lėmė kovos su COVID-19 pandemija reikalavimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.