Parduodantieji NT vieno veiksmo atlikti nebeprivalės: aktualiausia – turintiems vaikų

Ar žinote, kad perleidžiant šeimos ar nepilnamečio vaiko nekilnojamąjį turtą nebereikia gauti teismo leidimo? Nors reikiami įstatymų pakeitimai buvo priimti dar vasarą, primenu, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. , siekiant sudaryti notarinius sandorius dėl šeimos turtu laikomo NT, taip pat ir sudarant sandorius dėl nepilnamečio vaiko turimo NT (perleidžiant, įkeičiant ir kt.), nebereikia gauti teismo leidimo.

Perleidžiant šeimos ar nepilnamečio vaiko nekilnojamąjį turtą nebereikia  teismo leidimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Perleidžiant šeimos ar nepilnamečio vaiko nekilnojamąjį turtą nebereikia  teismo leidimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Advokatė Loreta Selilionė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Advokatė Loreta Selilionė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Loreta Selilionė, advokatė

Jan 13, 2023, 7:23 AM

Kas tuomet žiūrės teismo interesų? Notaras, kuris galės atsisakyti tvirtinti sandorį, jeigu nustatys, kad juo gali būti pažeidžiami nepilnamečio vaiko interesai.

Siekiant sudaryti notarinį NT sandorį dėl šeimos turto, tiesiog reikės kreiptis į notarą, pas kurį ruošiamasi sudaryti sandorį. Įstatymų pakeitimai įpareigoja notarą patikrinti, ar dėl tokio sandorio nenukentės nepilnamečio vaiko interesai. Kitaip tariant, pareiga pagrįsti, kad sandoris nepakenks vaiko interesams niekur nedings, tik dokumentus jau reikės teikti ne teismui, o notarui.

Tiksliau kalbant, tėvams reikės pateikti notarui dokumentus / duomenis, patvirtinančius šeimos turtinę padėtį (pajamas, santaupas, kitą turtą, prievoles), duomenis apie perleidžiamą šeimos turtą, duomenis apie būsimą sandorį (ketinamą įsigyti naują šeimos turtą) ar kitus reikalingus duomenis.

Notaras taip pat turės prieigą patikrinti Socialinės paramos šeimai informacinės sistemos duomenis apie nustatytus vaiko teisių pažeidimus ir kt. bei galės kreiptis į valstybinę vaiko teisių apsaugos instituciją dėl informacijos pateikimo.

Panašiai bus ir sudarant notarinius sandorius dėl nepilnamečio vaiko turto.

Pakeitimais labiausiai siekta sumažinti teismų darbų krūvį. Sakoma, kad prašymai dėl tokio pobūdžio teismo leidimų išdavimo sudarydavo net apie 8 proc. visų teismo išnagrinėjamų civilinio pobūdžio bylų. Be abejonės, tai palengvins sandorių sudarymo procedūrą ir pačioms šalims.

Notaro veiksmai, atsisakant tvirtinti sandorį, galės būti skundžiami teismui. Be to, dėl sandorio sudarymo, pasikeitus aplinkybėms, bus galima kreiptis ir pakartotinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.