Visoje Lietuvoje žinomas žiemos sodas rengiamas naujam atgimimui

Jau beveik metus Kretingos muziejuje pasigirdus telefono skambučiui, ragelyje dažniausiai skamba vienas klausimas: kada bus atidarytas Žiemos sodas? Tris dešimtmečius remonto neregėjęs Žiemos sodas amžiaus renovacijai buvo uždarytas praėjusių metų kovą.

Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Kretingos žiemos sodo rekonstrukcija.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 27, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2023, 11:05 AM

Itin sudėtingas ir daugybę iššūkių pateikęs projektas iš muziejaus vadovų pareikalavo ne vienos nemigos nakties bei išbandė ne tik įstaigos darbuotojų, bet ir muziejaus lankytojų kantrybę. Po visų iššūkių, jau artėjama link finišo tiesiosios bei birželio pradžioje planuojama visą atsinaujinusio Žiemos sodo grožį atverti Kretingos muziejaus lankytojams.

Projektą „Kretingos dvaro sodybos grafų Tiškevičių rūmų Žiemos sodo-oranžerijos modernizavimas pritaikant ją neįgaliųjų reikmėms“ Kretingos muziejus vykdyti pradėjo dar 2021 metais.

Kol vyko parengiamieji darbai, lankytojai botanikos ekspozicija galėjo grožėtis į valias. Vis dėlto, Žiemos sodo duris neišvengiamai teko užverti praėjusių metų kovo mėnesį. Tuomet Žiemos sodo augalus nustelbė keliolikos metrų aukščio stelažai, kurių prireikė sudėtingiems darbams: stogo remontui, kurio viršutinė danga – medinis paklotas – buvo pažeistas puvinio, izoliacinės vatos sluoksnis paveiktas drėgmės, sunykęs ir sutręšęs, medinės gegnės supuvusios.

Kartu reikėjo sutvirtinti plienines santvaras, laikančias stogą, nes pasikeitė stogo apkrovos. Iššūkis buvo ant stogo sumontuoti rekuperatorių – oro vėdinimo ir šalinimo sistemą – , kuri garantuotų temperatūros ir drėgmės balansą Žiemos sode. Beje, vykdant šiuos rekonstrukcijos etapus, darbas vyko 19 metrų aukštyje – apytiksliai toks yra 5 aukštų namas. Tokiame aukštyje specialistai turėjo pakeisti apie 150 kvadratinių metrų stogo konstrukcijos, pakeista ir sumontuota 457 kvadratiniai metrai stiklo paketų. Iš viso oranžerijos stiklinamos plokštumos yra 688 kvadratiniai metrai.

Renovacijos darbų metu Žiemos sodas pritaikytas ir neįgaliesiems. Iki šiol liftu judėjimo negalią turintys ar su kūdikiais vežimėlyje vizituojantys lankytojai galėdavo pakilti iki pirmojo rūmų aukšto ir nusileisti į Archeologijos ekspoziciją. Nuo šių metų Kretingos muziejaus Dvarų kultūros ir Žiemos sodo Botanikos ekspozicijos bus pasiekiamos visiems. Neįgaliesiems bus įrengtas keltuvas, pritaikyti važiavimo takeliai. Naudodamiesi keltuvu lankytojai galės apžiūrėti visą oranžeriją ir pakilti iki Dvarų kultūros ekspozicijos.

Kretingos muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės teigimu, oranžerijos renovacijos darbus atliekančiai bendrovei UAB „Pamario restauratorius“ eigą apsunkino sudėtinga pastato konstrukcija, stiklo sudalijimo sistema, kuri yra Žiemos sodo vertingoji savybė. Atliekant darbus specialistai taip pat turėjo išsaugoti visus Žiemos sode klestinčius augalus. Jų oranžerijoje – gerokai daugiau negu tūkstantis ir tikrai ne visus pavyko iškeldinti į laikinas buveines.

„Daugiau negu 300 augalų – kaktusų, epifitų, vijoklinių, fikusų – perkėlėme į laikinai uždarytas parodų sales. Ne vienas didelis vazoninis augalas papuošė ekspozicines sales. Tačiau gausybės augalų perkelti buvo tiesiog neįmanoma – renovacijos darbus turėjo iškentėti grunte augantis didžiausias Lietuvoje fikusas, araukarija, didžiuliuose vazonuose augantys bananai, įspūdingai žydinčios strelicijos ir kiti augalai“, – vardijo V. Kanapkienė.

Renovacijos eigos liudininkėmis tapo ir žuvys – daugiau negu metro ilgio sterlė, būrys japoninių karpių ir vėžliai laikinai buvo apgyvendinti specialiose talpose, kad darbininkai galėtų atnaujinti ir patobulinti oranžerijoje esantį baseiną, įrengti automatizuotą vandens padavimo ir valymo sistemą.

Įsibėgėjus pavasariui, žuvys grįš į savo įprastą erdvę, o suremontavus Žiemos sodo medinius ir metalinius laiptus, balkonų tvoreles, sienas, bus nuimti metus oranžerijoje tarnavę stelažai, į namus pamažu bus grąžinti augalai, tarp augalų vėl čirškės kanarėlės. Oranžerijos ekspoziciją taip pat papildys ir nauji augalai.

Visas atsinaujinęs Žiemos sodas duris lankytojams turėtų atvertį šių metų birželio pradžioje, kuomet Kretinga švęs savo 770-ąjį gimtadienį.

„Lankytojų lauks atnaujinta Botanikos ekspozicija, nauji edukaciniai užsiėmimai, naujos ekspozicijos greta esančiose parodų salėse, po pertraukos vėl atsidariusi kavinė, profesionalios muzikos atlikėjų koncertai“, – pažymėjo V. Kanapkienė.

Žiemos sodo modernizavimo projekto vertė siekia daugiau nei 1 milijonas 300 tūkstančių eurų. Projektas įgyvendinamas Kretingos rajono savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.