Penkiabučio gyventojai daugybę metų naudojosi garažais, o panorę juos išpirkti nustebo: tik aukcione

Su portalu lrytas.lt susisiekusi Telšiuose, buvusiame geležinkelininkų name, gyvenanti Regina paprašė išsiaiškinti, ar yra kitoks būdas išpirkti prieš kone pusšimtį metų statytus, daugybę metų naudotus, tačiau taip ir neįteisintus, garažus nei tik aukcionas.

Telšių gyventojai norėtų išsipirkti garažus, kuriais naudojasi daugybę metų, tačiau kurie nėra įteisinti.<br>„Lietuvos geležinkelių“ aukciono nuotr.
Telšių gyventojai norėtų išsipirkti garažus, kuriais naudojasi daugybę metų, tačiau kurie nėra įteisinti.<br>„Lietuvos geležinkelių“ aukciono nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 9:16 AM, atnaujinta Feb 7, 2023, 9:35 AM

Naudojosi, tačiau neįsigijo

Kaip pasakojo moteris, ji gyvena penkiabučiame name, daugybę metų naudojosi garažu, kuris vietinių statytas 1976 metais. Kad jų savininkė – bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ paaiškėjo telšiškiams panorus išsipirkti žemės sklypus ir kreipusis į atsakingas institucijas.

Moteris stebėjosi, kada ir kodėl „Lietuvos geležinkeliai“ perėmė garažus, nors juos prižiūrėjo vietiniai: buvo pakeitę stogą, duris, sutvarkę vidų.

„Senais laikais šis penkiabutis buvo geležinkelininkų namas. Butus išsipirkome, o apie garažus niekas nepagalvojo. Juk čia ne milijoninis turtas, prašėme: „leiskite juos nusipirkti, mes sumokėsime rinkos kainą“. Žadėjo, jog pirmenybė bus skirta gyventojams, bet ne – organizuoja aukcionus, ir viskas.

Garažai nusidėvėję, jei nebūtų prižiūrimi, būtų sugriuvę. Aukcione niekas nežino, ką perka. Kainą padidina iki 4–5 tūkst. eurų, atvažiuoja, pasižiūri, kad žmonės jais naudojasi, ir vėl išvažiuoja“, – situaciją nupasakojo moteris.

„Lietuvos geležinkelių“ specialistai, anot Reginos, jiems paaiškino, kad garažus įvertins rinkos kaina, tuomet gyventojaii galės juos nusipirkti. Visgi tiek metų naudotų garažų įsigyti taip ir nepavyko, šie atsidūrė aukcione.

Istorija, moters žodžiais, tęsiasi jau porą metų, vyko keli aukcionai, tačiau susidomėjusiesi apžiūrėję garažus ir supratę, kad jais naudojasi žmonės, galiausiai, juos pirkti atsisako.

Teigia, jog naudojasi neteisėtai

Bendrovės atsiųstame komentare teigiama, jog „Lietuvos geležinkeliai“ nekilnojamąjį turtą parduoda laikydamiesi įstatymų, kuriuose numatyta, kad valstybės valdomos bendrovės nekilnojamo turto pardavimas vykdomas aukciono metu.

Įstatymais numatomos išimties dėl garažų pardavimo kitais būdais pritaikyti šiuo atveju negalima, nes tokia išimtis numatoma tik tarp valstybės valdomos bendrovės įmonių grupei priklausančių bendrovių, o ne fizinių asmenų. Apie tai raštu buvo informuoti ir šiuo metu garažais besinaudojantys asmenys.

„Atkeipiame dėmesį, kad šiais garažais fiziniai, su „Lietuvos geležinkeliais“ nesusiję, asmenys naudojasi neteisėtai. „Lietuvos geležinkeliai“ yra vienintelis šių garažų savininkas, įregistruotas Nekilnojamojo turto registre, o su garažais besinaudojančiais asmenimis nėra sudarytos negyvenamųjų patalpų nuomos ar panaudos sutartys. Dėl šios priežasties, LTG šiems asmenims išsiuntė oficialų raštą, kuriuo buvo prašoma iki sausio 30-osios atlaisvinti patalpas.

Aukcionai šioms patalpoms buvo paskelbti jau kelis kartus. Visais atvejais jie įvykdavo, būdavo paskelbiami laimėtojai, kurie galiausiai pirkimo-pardavimo sutarties nepasirašydavo. Paskutinis aukcionas baigėsi sausio 30-ąją.

Jame dalyvavo ir šiuo metu patalpomis neteisėtai besinaudojantys asmenys, tačiau jo nelaimėjo“, – komentavo bendrovės atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.