Pasirodo, sodo namą galima statyti ir be leidimo: išvardijo, kada tai yra teisėta

Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybą leidžiantis dokumentas (SLD)?

Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybų leidimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybų leidimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybų leidimas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybų leidimas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybų leidimas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Planuojantiems statybas dažnai kyla klausimų, ar sodo namo statybai privalomas statybų leidimas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Feb 23, 2023, 11:54 AM

Taigi, sodo sklype Statybos įstatymo nustatyta tvarka galima statyti ar rekonstruoti vieną vienbutį gyvenamąjį namą ir jo priklausinius arba vieną sodo namą ir jo priklausinius nerengiant teritorijų planavimo dokumentų ar žemės valdos projektų, nekeičiant pagrindinės žemės naudojimo paskirties ir nepažeidžiant trečiųjų asmenų teisėtų interesų (pagal Sodininkų bendrijų įstatymo 6 straipsnio 6 dalį).

Sodininkų bendrijų įstatymo 6 straipsnio 7 dalyje pateikiama, kad mėgėjų sodo sklype statomi statiniai turi atitikti šiuos rodiklius: maksimalus sklypo užstatymo tankis ir statinių išdėstymas sklype turi atitikti Aplinkos ministerijos nustatytus reikalavimus vienbučiams gyvenamiesiems pastatams; gyvenamojo pastato ar sodo namo didžiausias aukštis – 8,5 m; priklausinio (pastato) didžiausias aukštis – 5 m.

Taip pat žinotina, kad mėgėjų sodo žemės sklypai, skirti mėgėjų sodininkystei, vieno buto gyvenamosios paskirties pastatams su pagalbinio ūkio paskirties pastatais, kitos (sodų) paskirties pastatams) (žemės naudojimo būdų turinio aprašo 1 punkto nuostata). Jeigu žemės ūkio paskirties mėgėjų sodo žemės sklype jau yra įregistruotas pagalbinio ūkio paskirties pastatas, nesudėtingos kategorijos sodo pastato statyba yra galima.

Primintina, kad nesudėtingasis statinys – tai paprastos konstrukcijos pastatas, kurio didžiausias aukštis yra 8,5 metro, visų aukštų, antstatų, pastogės patalpų ir naudojimo paskirtimi susietų priestatų plotų suma – ne didesnė kaip 80 kvadratinių metrų ir kurio rūsys (pusrūsis) yra ne didesnis kaip vieno aukšto; paprastų konstrukcijų inžinerinis statinys.

Pastato ir inžinerinio statinio paprastų konstrukcijų požymius ir techninius parametrus nustato normatyviniai statybos techniniai dokumentai. Statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ 2 lentelėje nurodomi pastatų požymiai ir techniniai parametrai pagal kuriuos nustatoma statinio kategorija.

Vienas iš požymių yra didžiausias statinio plotas kv. m. Nesudėtinguosiuose statiniuose atstumas tarp atraminių konstrukcijų neturi viršyti 6,0 m ir nesudėtingųjų pastatų rūsiai negali būti įrengiami už pastatų ribų, kaip nurodyta statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ 19 ir 21 punktuose.

Taigi pagal Sodininkų bendrijų įstatymo nuostatas sodo pastatas yra nesudėtingos kategorijos statinys, todėl pagal Statybos įstatymo 2 straipsnio 30 dalį, pastato bendrasis plotas negali viršyti 80 m2. Nustatant statinio kategoriją pagal plotą, įskaičiuojamas sodo pastato antžeminės dalies patalpų plotas, rūsio (pusrūsio) plotas neįskaičiuojamas.

Statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 1 punkte nurodyti atvejai, kada privaloma gauti SLD I grupės nesudėtingojo statinio statybai. Projektas rengiamas Statybos įstatymo 24 straipsnio 3 dalyje nurodytais atvejais, t. y., kai privalomas SLD. Kitais atvejais neprivaloma rengti projektą ir gauti SLD.

Taip pat pažymime, kad Žemės įstatymo 21 straipsnio 7 punkte įtvirtinta žemės savininkų ir kitų naudotojų pareiga savo naudojamuose žemės sklypuose vykdant ūkinę ir kitą veiklą, nepažeisti gretimų žemės sklypų savininkų ar naudotojų ir gyventojų teisių ir įstatymų saugomų interesų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.