Gudri daugiabučių priežiūros schema Telšiuose veikė nepriekaištingai: kone 1,5 mln. eurų – lyg į vandenį

Telšiuose beveik 10 metų veikė įtartina schema, dėl kurios rajono savivaldybės įmonė neteko kone pusantro milijono eurų. Bet net Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) tai – nė motais.

Iš A.Liauzgino (dešinėje) rankų perimdamas įmonės antspaudą dabartinis Telšių butų ūkio direktorius A.Domarkas nė nesapnavo įmonėje rasiąs gudriai susuktą apgaulės schemą.
Iš A.Liauzgino (dešinėje) rankų perimdamas įmonės antspaudą dabartinis Telšių butų ūkio direktorius A.Domarkas nė nesapnavo įmonėje rasiąs gudriai susuktą apgaulės schemą.
Privačios bendrovės „Būtų ūkio valdos“ biuras iki šiol yra įsikūręs Liauzginų šeimai priklausančiose patalpose.
Privačios bendrovės „Būtų ūkio valdos“ biuras iki šiol yra įsikūręs Liauzginų šeimai priklausančiose patalpose.
Iš A.Liauzgino (dešinėje) rankų perimdamas įmonės antspaudą dabartinis Telšių butų ūkio direktorius A.Domarkas nė nesapnavo įmonėje rasiąs gudriai susuktą apgaulės schemą.
Iš A.Liauzgino (dešinėje) rankų perimdamas įmonės antspaudą dabartinis Telšių butų ūkio direktorius A.Domarkas nė nesapnavo įmonėje rasiąs gudriai susuktą apgaulės schemą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 7:53 AM, atnaujinta Mar 7, 2023, 3:13 PM

Ar gali būti, jog gyvenamųjų namų priežiūra užsiimančios savivaldybės įmonės vadovas rajono valdžios pats prašytų, kad daugiabučių administravimą perimtų privati bendrovė?

Negana to, su ja pasirašytų sutartį, pagal kurią visus darbus atliktų savivaldybės įmonė, bet už tai sau pasiliktų tik apie ketvirtadalį surenkamų lėšų.

Tokie keisti dviejų įmonių santykiai susiklostė, kai Telšių butų ūkiui vadovavo Artūras Liauzginas, o bendrovės „Butų ūkio valdos“ vienintelis akcininkas buvo Vytautas Burnickis.

Nesiteikė net pasikalbėti

Šis susitarimas įtarimų turėjo kelti dar ir dėl to, kad, padedant savivaldybės įmonės vadovui, beveik visų Telšių daugiabučių namų administravimą perėmė privati bendrovė, kurios savininkas yra A.Liauzgino žmonos pusseserės vyras.

Tačiau prašymą pradėti tyrimą gavusi STT Šiaulių valdybos vyresnioji specialistė Paulina Vainauskienė nusprendė, kad tokie giminystės ryšiai yra pernelyg tolimi ir savaime nerodo A.Liauzgino suinteresuotumo veikti bendrovės „Butų ūkio valdos“ naudai.

Nuspręsti, kad savivaldybės įmonės vadovas savo veiksmais jokio nusikaltimo nepadarė, STT tyrėjai pakako vien apklausus patį A.Liauzginą ir vieną buvusią Telšių butų ūkio darbuotoją.

P.Vainauskienė nematė reikalo pasikalbėti net su pareiškėjais – dabartiniais savivaldybės įmonės vadovais.

Akcininkas pavaldus žmonai

Gal todėl tyrėja taip ir liko nenustačiusi, kad V.Burnickį ir Liauzginų šeimą sieja ne vien giminystės ryšiai.

Bendrovės savininkas tuo pat metu vairuotoju bei Ūkio skyriaus vedėju dirbo Telšių apylinkės teisme, kuriam 5 metus vadovavo teismo pirmininke buvusi ir iki šiol apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja dirbanti A.Liauzgino žmona Vitalija Liauzginienė.

Bendrovė „Butų ūkio valdos“ registruota ir savo biurą Telšiuose įsirengė Liauzginų šeimai priklausančiose patalpose Kęstučio gatvėje.

STT nutarime liko visiškai neįvertintas keistas sutapimas, kad baigiantis karjerai Telšių butų ūkio įmonėje A.Liauzginas įsigijo V.Burnickio turėtas „Butų ūkio valdų“ akcijas, o išėjęs iš savivaldybės įmonės pats tapo šios bendrovės direktoriumi.

Beje, V.Burnickiui netekus akcijų, po kelių mėnesių šalių susitarimu jis prarado darbą ir teisme.

Tapęs vieninteliu bendrovės akcininku A.Liauzginas dar 3 mėnesius laikinai vadovavo ir savivaldybės įmonei. Pastaroji dirbo už „Butų ūkio valdas“, o surinktas lėšas pervesdavo į A.Liauzgino įmonės sąskaitą.

2021 metų balandį A.Liauzginas „Butų ūkio valdų“ akcijas pardavė kitai bendrovei. Jam priklausiusi įmonė Telšių rajone dabar prižiūri apie 100 daugiabučių namų.

Objektas – subrangovui

A.Liauzginas savivaldybės įmonei vadovauti pradėjo nuo 1997 metų rudens. Praėjus 8 metams Kęstučio gatvėje jo šeima įsigijo 52 kvadratinių metrų ploto biuro patalpas.

Kiek daugiau nei po metų čia pradėjo veikti statybos darbais užsiimanti V.Burnickiui priklausanti bendrovė „Artvista“, turėjusi vos kelis darbuotojus.

Pirmą kartą A.Liauzginui „Artvistos“ paslaugų prireikė 2008 metais. Tada Telšių butų ūkis buvo gavęs užsakymą rekonstruoti tuometėms „Lietuvos dujoms“ priklausantį gamybinį pastatą.

Užuot pati atlikusi darbus, daugiau nei 60 darbuotojų turinti savivaldybės įmonė šį užsakymą perleido „Artvistai“. Tačiau kiek už dujininkų pastato rekonstrukciją buvo sumokėta subrangovui, taip ir liko neaišku.

Patarnavo už menką atlygį

Draugystė su giminaičio bendrove, matyt, pasiteisino, todėl vėliau šis bendradarbiavimas buvo plečiamas.

Pasirengimas tam prasidėjo, kai „Artvista“ pakeitė pavadinimą į „Butų ūkio valdos“ – pasirinko labai panašų į savivaldybės įmonės pavadinimą.

2011 metų balandžio 8 dieną Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu 46 daugiabučių namų administravimas buvo paskirtas šiai bendrovei.

Iki tol šiuos namus prižiūrėjęs Telšių butų ūkis pratęsti administravimo kažkodėl nepageidavo, nors ir toliau juos prižiūrėjo, remontavo ir iš gyventojų rinko mokesčius.

Tačiau po kelių mėnesių, matyt, buvo suprasta, kad tai nėra gerai, todėl 2011 metų rugpjūtį Telšių butų ūkis ir „Butų ūkio valdos“ pasirašė sutartį, pagal kurią savivaldybės įmonė įsipareigojo teikti daugiabučių aptarnavimo paslaugas ir už tai sutiko gauti tik ketvirtadalį visų iš gyventojų surenkamų mokesčių.

Metams bėgant „Butų ūkio valdoms“ perduodamų namų skaičius tik augo. Po kelerių metų ši įmonė administravo jau 149 namus, kai Telšių butų ūkiui buvo likę tik 54 daugiabučiai. Tačiau, vadovaujantis sutartimi, visais privačiai bendrovei priskirtais namais rūpinosi savivaldybės įmonė.

Net sąskaitos gyventojams buvo siunčiamos ant Telšių butų ūkio blankų, o mokesčių pervedimams buvo nurodoma savivaldybės įmonės banko sąskaita, visiškai neužsimenant, kad namą administruoja kita įmonė.

Dirbo ir čia, ir ten

Negana to, pasirašyti sutarčių su „Būtų ūkio valdomis“ gyventojai eidavo į Telšių butų ūkio įmonę, kurioje privati bendrovė nuomojosi kabinetą. Jame dirbanti specialistė puse etato buvo įdarbinta ir „Butų ūkio valdose“.

Vienu metu privačioje bendrovėje buvo įdarbinti trys Telšių butų ūkio specialistai.

Savivaldybės įmonės Renovacijos skyriuje dirbo net „Butų ūkio valdų“ direktorius Evaldas Jurkonis, kuris nuo 2015 metų balandžio privačiai bendrovei vadovavo daugiau nei 5 metus ir tuo pat metu užsiėmė ir paties vadovaujamos bendrovės administruojamų namų renovacija.

Dirbdamas Telšių butų ūkyje E.Jurkonis naudojosi savo bendrovės visureigiu „Honda CR-V“, kurį savivaldybės įmonė nuomojo už 1200 eurų per metus.

Įstatymą aiškino savaip

Kodėl viso rajono daugiabučius namus prižiūrėjęs Telšių butų ūkis atsisakė jų administravimo?

STT tyrėjai A.Liauzginas paaiškino, kad, pagal Šilumos įstatymo pataisas prižiūrint daugiabučių namų šilumos mazgus, esą nebuvo galima tų namų administruoti. Todėl jis pasirinkęs pelningesnę šilumos mazgų priežiūrą ir atsisakęs namų administravimo.

Tačiau neva draudžiant įstatymui Telšių butų ūkis buvo likęs 54 daugiabučių namų administratoriumi. Dabartinio įmonės direktoriaus Adomo Domarko manymu, gal todėl, kad šie namai buvo labiausiai apleisti ir jiems reikėjo daugiausia priežiūros.

Iš tiesų įstatymas reglamentavo tik šilumos mazgų prižiūrėtojų ir šilumos tiekėjų santykius.

Kad pagal tuo metu galiojusias įstatymo nuostatas šilumos mazgus prižiūrintis Telšių butų ūkis galėjo teikti ir administratoriaus paslaugas, savo nutarime pripažino ir pati STT tyrėja P.Vainauskienė.

Buvę vadovai nekalbūs

Kas išties vadovavo iš savivaldybės įmonės daugiabučių namų administravimą perėmusiai bendrovei? Buvę „Butų ūkio valdų“ direktoriai apie tai nebuvo linkę kalbėti.

Nuo 2008 metų vasario kiek daugiau nei metus bendrovei „Artvista“ vadovavęs Virginijus Kubilius teigė reikalų turėjęs tik su akcininku V.Burnickiu.

V.Kubilius pripažino, kad bendrovėje apdailininkėmis dirbo kelios moterys, tačiau, anot jo, „Lietuvos dujų“ pastatą rekonstravo jo vadovaujama įmonė.

Nekalbus buvo ir vėliau 4 metus įmonei vadovavęs Vytautas Barysas – jis tiesiog atsisakė bendrauti.

Apie darbą „Butų ūkio valdose“ paklaustas E.Jurkonis pasiūlė klausimus raštu atsiųsti šiai bendrovei, nors joje nebedirba.

Buvusio vienintelio bendrovės akcininko V.Burnickio pasiteiravus, kas biurui nuomojo patalpas, jis atsakė, kad tai konfidenciali informacija, ir nutraukė pokalbį.

Savo ruožtu buvęs Telšių butų ūkio vadovas A.Liauzginas teisinosi, kad jau daug laiko prabėgę ir jis nedaug ką atsimena.

„Visa tai jau tyrė ir STT, ir savivaldybės antikorupcinė komisija. Viskas buvo paaiškinta ir išaiškinta.

Ką jūs čia naujo norite sužinoti? Nematau reikalo apie tai ką nors kalbėti. Tegu jums pasakoja dabartinis Telšių butų ūkio direktorius“, – sakė A.Liauzginas.

Iš pirmų lūpų

Adomas Domarkas

Telšių butų ūkio direktorius

„Laimėjęs konkursą įmonės direktoriumi pradėjau dirbti 2019 metų rugsėjo mėnesį. Iki tol Telšių butų ūkiui laikinai vadovavo direktoriaus pavaduotojas A.Liauzginas.

Iš pradžių beveik 10 metų tęsiamas sutartis su bendrove „Butų ūkio valdos“ vertinau kaip papildomą įmonės pajamų šaltinį. Bet labiau įsigilinęs supratau, kad mumis paprasčiausiai naudojamasi, o abiejų įmonių interesai susipynę. Mūsų paslaugas perkančios bendrovės direktorius yra Telšių butų ūkyje dirbantis mano pavaldinys, o jos savininkas – mano pavaduotojas.

Be to, man pradėjo skųstis gyventojai, kurie iki šiol manė, kad jų namus administruoja Telšių butų ūkis. Supratę apgaulę vis daugiau telšiškių administratoriumi renkasi mūsų įmonę.

Netrukus nutraukėme sutartį su „Butų ūkio valdomis“ ir patys pradėjome siūlyti administravimo paslaugas. Per dvejus metus Telšių butų ūkio prižiūrimų daugiabučių skaičius išaugo iki 110.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.