Kvietimas renovuoti daugiabučius: būtina įgyvendinti vieną sąlygą

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, kad nuo vasario 24 d. šalies gyventojai gali teikti paraiškas daugiabučiui renovuoti pagal naujai paskelbtą kvietimą. Vis dėlto šįkart kvietime įtraukta svarbi sąlyga – atnaujintas daugiabutis turės pasiekti A energinio naudingumo klasę. Dar pernai Aplinkos ministerijos užsakymu buvo atliktas tyrimas dėl daugiabučio atnaujinimo (modernizavimo) skirtingoms energinio naudingumo klasėms pasiekti.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kotryna Grušauskaitė

Mar 7, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Apr 5, 2023, 8:55 AM

Pagrindinis jo tikslas – įvertinti daugiabučiui modernizuoti reikalingus sprendimus ir energinio efektyvumo priemonių rinkinius, jų įgyvendinimą atsižvelgiant į dabartines rinkos kainas, siekiant skirtingų pastatų energinio naudingumo klasių.

Rezultatai parodė nedidelius skirtumus, todėl naujausias kvietimas renovacijos paraiškoms skelbti turi naują reikalavimą – norintys modernizuoti savo daugiabutį turės pasiekti A energinio efektyvumo klasę.

„Ši žiema parodė, kad tie, kurie renovavosi, nebijo nei šildymo sąskaitų, nei šaltų žiemos naktų, nes A klasė šilumos sąskaitas padeda sumažinti kartais. Laukia ateitis, kai visi nauji pastatai bus gaminantys energiją, o seniems pastatams kils standartas.

Todėl gyventojai, galvodami apie renovaciją, turėtų apsispręsti dėl A klasės, nes valstybė savo finansus kreips būtent į ją“, – pabrėžia aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Paraiškas pagal šį kvietimą reikia teikti per agentūros APVIS sistemą.

Tai gali padaryti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratoriai, savivaldybės ir savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Kvietimo biudžetas siekia 410 mln. eurų, jo metu nebus taikomas paraiškų atrankos būdas.

Leidžia visapusiškai sutaupyti

Anot aplinkos ministro, pasiekus A energinio naudingumo klasę ne tik mažėja šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis, bet ir efektyviau panaudojami energijos ištekliai, pakyla nekilnojamojo turto vertė.

„Prieš skelbiant šį kvietimą Aplinkos ministerijos užsakymu atlikta analizė parodė, kad atnaujinti daugiabutį namą iki A energinio naudingumo klasės finansiškai apsimoka, – nors projekto išlaidos padidėja, mėnesio įmokos išauga nežymiai, o per 20 metų laikotarpį namo gyventojai už šildymą gali sutaupyti daugiau nei 200 tūkst. eurų“, – tvirtina ministras.

Kokios valstybės paramos galite tikėtis?

Parama bus skiriama projektams, kurie po renovacijos pasieks pastato A energinio naudingumo klasę ir skaičiuojamąsias šilumines energijos sąnaudas sumažins ne mažiau kaip 40 procentų, palyginti su šiomis sąnaudomis iki projekto įgyvendinimo.

Šiems projektams numatomas lengvatinis kreditas, 100 proc. subsidija faktinėms išlaidoms apmokėti, neviršijant Vyriausybės nustatytų dydžių (statybų techninei priežiūrai, projekto parengimo dalims, administravimo išlaidoms), 30 proc. kompensacija ir papildoma 20 proc. kompensacija įgyvendinus projektą.

Paraiškas galima teikti ir kitam kvietimui

APVA informuoja, kad praėjusių metų pabaigoje paskelbtas kvietimas teikti paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti pratęstas iki š. m. gegužės 31 d. Iki 2023 m. jo pagrindinė naujovė – pasiekti B ar aukštesnę pastato energinio naudingumo klasę.

Šiam kvietimui skirta 100 mln. eurų suma statybos rangos darbų pastato energinį efektyvumą didinančioms ir kitoms pastato atnaujinimo priemonėms.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje https://modernizuok.apva.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.