Panevėžys susiskaičiavo priedangas: turi kvietimą ir gyventojams

Lietuvoje vis labiau didinamas priedangų skaičius, kur nelaimės atveju gyventojai galėtų slėptis ir bent kelias valandas jaustis saugiai. Daugiabučių gyventojai kviečiami susitvarkyti savo rūsius, kurie irgi gali tapti slėptuvėmis.

Panevėžio rajono priedangų sąraše yra 20 pastatų.<br>R. Ančerevičiaus / BNS nuotr.
Panevėžio rajono priedangų sąraše yra 20 pastatų.<br>R. Ančerevičiaus / BNS nuotr.
 A. Valantiejus.<br>R. Ančerevičiaus / BNS nuotr.
 A. Valantiejus.<br>R. Ančerevičiaus / BNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Samanta Ilonytė

Mar 15, 2023, 1:12 PM

Mieste skaičius nesikeičia

Kolektyvinės apsaugos statiniai yra skirti laikinam gyventojų prieglobsčiui. Šiuos pastatus žymi specialus ženklas – lygiakraštis mėlynas trikampis oranžinio fono kvadrate, apibrėžtame mėlynos spalvos rėmeliu.

Įprastomis gyvenimo sąlygomis minimi statiniai naudojami įvairiems visuomenės poreikiams, o ekstremaliųjų situacijų metu juos galima pritaikyti gyventojams apsaugoti nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių.

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos vyriausiojo specialisto Justo Laurinavičiaus, šiuo metu Panevėžyje yra 15 pastatų, kuriuose yra priedangos.

„Nuo karo Ukrainoje pradžios priedangų skaičius nesikeitė ir išlieka toks pat. Vadovaujantis minimais teisės aktais visos priedangos pažymėtos ženklais“, – teigė jis.

Specialistas paaiškino, kad priedangų parinkimas ir ženklinimas vykdomas vadovaujantis Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijomis, patvirtintomis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus 2022 m. gegužės 30 d. įsakymu Nr. 1–327 „Dėl priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijų patvirtinimo“.

Rajone – nauja priedanga

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Civilinės saugos vyriausiasis specialistas Aivaras Valantiejus atskleidė, kad šių metų vasario 9 dieną buvo atnaujintas priedangų sąrašas ir jį papildė dar viena nauja priedanga.

„Panevėžio rajono priedangų sąraše yra 20 pastatų. Paskutinis sąrašo atnaujinimas padarytas vasario 9 dieną. Priedangos parinktos Savivaldybės valdomuose pastatuose. Visos priedangos pažymėtos lipdukais“, – dėstė jis.

„Priedangos paskirtis – statinių ir kitas patalpas, kurias gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai arba karo metu galima pritaikyti trumpalaikei gyventojų priedangai nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių. Priedanga skirta trumpalaikei apsaugai, t. y. iki kelių valandų pasislėpti nuo pavojaus gyvybei ar sveikatai.

Priedangos parenkamos rūsiuose ar pusrūsiuose, tad jos nėra specialiai įrenginėjamos, nes nekeliami reikalavimai turėti elektros generatorių, oro filtravimo sistemą. Kiekvieno gyventojo rūsys yra ir jo priedanga“, – kalbėjo A. Valantiejus.

Priedangoms rajone buvo parinkti pastatai, kurie atitinka reikalavimus priedangai. Tai dažniausiai pastatai, kuriuose įsikūrusios valstybinės įmonės, įstaigos, o bene pagrindinis reikalavimas, kad būtų rūsys, tinkamas trumpalaikei žmonių apsaugai.

Tai gali būti mokyklos, ligoninė, poliklinika arba panašios įstaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“