APVA: susipažinkite su planuojamomis daugiabučių renovacijos finansavimo sąlygomis

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skelbia gerą žinią – Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) pradeda įgyvendinti 2021–2027 m. investicijų programą daugiabučių modernizavimo srityje atnaujindama finansines priemones naujo laikotarpio lėšomis. Ką svarbu žinoti gyventojams? 

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA achyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA achyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 8:00 AM

Nors Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa įgyvendinama daugiau nei dešimt metų, gyventojai vis dar nerimauja dėl paskolos daugiabučiui atnaujinti – faktas, kad reikės jas grąžinti, yra tarsi kliūtis, trukdanti žengti renovacijos ir kokybiškesnio gyvenimo link. Vis dėlto tikimasi, kad VIPA finansinis įsitraukimas padės procesus paspartinti.

„Finansavimo sąlygose numatyta, kad paskolų metinė palūkanų norma neviršys 3 proc. 20 metų laikotarpiui. Svarbu paminėti, kad šios sąlygos yra lengvatinės kreditavimo sąlygos, – joms nėra taikomi jokie sutarčių pasirašymo, administravimo, išankstinio kredito grąžinimo, paskolos išmokėjimo ir kitokie mokesčiai. Taip pat gyventojai galės atidėti ir palūkanas, t.y. jeigu jie jau pradėjo įgyvendinti projektą, yra pasirašyta rangos darbų sutartis, pradedami mokėjimai už rangos darbus, paskolos įmokų mokėjimai gali būti atidėti. Juos reikėtų pradėti mokėti, kai daugiabutis jau yra atnaujintas ir yra gauta valstybės parama“, – pasakoja APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorė Gintarė Burbienė.

Gyventojams taip pat suteikiama 30 proc. subsidija. Ją suteikus atitinkamai mažėja ir paskolos dydis. Sąlygose numatoma, kad paskola ar jos dalis gali būti grąžinta pirma nustatyto laiko, netaikant papildomų mokesčių.

Taip pat APVA praneša, kad Europos investicijų banko (EIB) valdomas Europos Sąjungos Modernizavimo fondas daugiabučiams Lietuvoje atnaujinti skirs 58 mln. Eur.

Tai leis atnaujinti kelis šimtus daugiabučių visoje šalyje ir sutaupyti apie 20 tūkst. MWh energijos bei beveik 5 tūkst. tonų CO2 per metus. Finansavimas bus skiriamas tik B arba aukštesnę energinio naudingumo klasę pasiekusiems projektams.

Privalumų – ne vienas

VIPA generalinis direktorius Gvidas Dargužas teigia, kad tai tik dalis privalumų, – sąlygose nurodyta, jog gyventojams nereikės įkeisti buto, nes paskola yra susiejama su konkrečiu būstu. Vadinasi, jeigu keičiasi buto savininkas, tolesnis įsipareigojimas mokėti paskolą pereina naujam savininkui.

„Svarbu paminėti ir tai, kad finansavimas nuo šiol bus teikiamas tik projektams, kurie po atnaujinimo pasieks B arba A energinio efektyvumo klasę. 192 mln. Eur – būtent tokia yra LR aplinkos ministerijos skiriama finansavimo lėšų suma, su kuria startuosime, nes nuo kitų metų įsijungs ir tarptautinių įstaigų lėšos bei mūsų pritrauktos investicijos. Iš viso per 7 metus planuojame beveik 1 mlrd. Eur, t.y. 980 mln. Eur, investicijų daugiabučiams atnaujinti“, – teigia G.Dargužas.

Dėl valstybės paramos daugiabučių atnaujinimo projektų administratoriai turi kreiptis į APVA ir susiderinti investicinius projektus, o tada gali kreiptis į VIPA dėl paskolos.

Finansavimo sąlygos galios ir paskelbtiems kvietimams

„Svarbu akcentuoti, kad VIPA paskelbtos finansavimo sąlygos dėl lengvatinių kreditų teikimo daugiabučiams namams atnaujinti taikomos ne tik praėjusių metų pabaigoje skelbtam kvietimui, bet ir šių metų vasario 22 d. paskelbtam A klasės kvietimui. Todėl raginame visus suskubti ir pasinaudoti galimybėmis atnaujinti savo daugiabutį namą siekiant aukštesnių energinio efektyvumo rodiklių“, – teigia G.Burbienė.

Primename, kad nuo vasario 24 d. Lietuvos gyventojai, norintys renovuoti savo gyvenamąjį daugiabutį, gali teikti paraiškas pagal naujausią Aplinkos ministerijos paskelbtą kvietimą, kurio pagrindinė sąlyga – pasiekti A energinio naudingumo klasę.

Taip pat praėjusių metų pabaigoje paskelbtas kvietimas teikti paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti pratęstas iki š. m. gegužės 31 d. Gyventojai, norintys gauti paramą, projekto metu turės pasiekti B ir aukštesnę pastato energinio naudingumo klasę.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje https://modernizuok.apva.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.