Aplinkos ministerija pristatė svarbaus dokumento pakeitimus: spręs įsisenėjusias statybų sektoriaus problemas

Aplinkos ministerija parengė statybos techninio reglamento „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ pakeitimus.

Aplinkos ministerija parengė statybos techninio reglamento pakeitimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija parengė statybos techninio reglamento pakeitimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija parengė statybos techninio reglamento pakeitimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija parengė statybos techninio reglamento pakeitimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aplinkos ministerija

Apr 4, 2023, 12:03 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 12:05 PM

Jais siekiama statybos sektoriuje mažinti korupcijos riziką, didinti skaidrumą, griežtinti atsakomybę.

Įgyvendinat 2022 m. gruodžio 22 d. priimtus Statybos įstatymo pakeitimus ir norint išplėsti konkurenciją rinkoje, subalansuoti statybos užbaigimo procedūrų kainas, numatyta, kad statinio projekto (jo dalies) ekspertizės rangovas taip pat galės teikti paslaugas tvirtinant deklaracijos apie statybos užbaigimą ar pažymą apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių.

Planuojama atsisakyti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai pavestos statybą leidžiančio dokumento išdavimo funkcijos, kai to nustatytais terminais ir sąlygomis neatlieka savivaldybės administracija.

Siūloma, kad jei tikrindama statinio projektą savivaldybės administracija nustato, kad gali būti pažeisti esminiai statinio architektūros reikalavimai nurodyti Statybos įstatymo 5 straipsnio 1 dalyje, ji turi kreiptis į Regioninę architektūros tarybą, sudaromą Architektūros įstatymo nustatyta tvarka, su prašymu įvertinti, ar statinio projektas atitinka šio įstatymo 5 straipsnio 1 dalies reikalavimus.

Taip pat atsižvelgus į 2023 m. balandžio 1 d. įsigaliojančio Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus numatyta, kad statybą leidžiantį dokumentą išduos savivaldybės meras ar jo įgaliotas savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas.

Norint gauti statybą leidžiantį dokumentą, teikiant prašymą per IS „Infostatyba“, dokumentai turės būti įkelti į jiems numatytas sritis, dokumentams suteikti pavadinimai turės atitikti jų turinį. Keičiasi ir su prašymu gauti užbaigimo aktą bendruoju atveju teikiamų dokumentų sąrašas.

Tikslinamos užbaigimo akto išdavimo komisijos darbo nuostatos, nurodant, ką pagal kompetenciją komisijos nariai privalo patikrinti.

Aiškiau išdėstytos statybos užbaigimo akto procedūros atvejai, tokie kaip sustabdymas, komisijos darbo atnaujinimas.

Nurodyta, ką pagal kompetenciją privalo patikrinti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Aplinkos apsaugos agentūros atstovas.

Pastabas ir pasiūlymus statybos techninio reglamento „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ pakeitimams galima teikti iki balandžio 17 d., Teisės aktų informacinėje sistemoje (TAIS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.