„Darnu Group“ statys inovatyvų pagrindinį „Rimi Lietuva“ logistikos centrą šalia Elektrėnų

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Darnu Group“ pasirašė partnerystės sutartį su „Rimi Lietuva“ dėl pagrindinio prekybos tinklo logistikos centro vystymo Baltijos šalyse. Jis bus statomas pagal užsakomųjų projektų („built to suit“) modelį. Daugiau kaip 40 tūkst. kvadratinių metrų ploto inovatyvus, ateities standartus atitinkantis pastatas iškils šalia magistralės A1 prie Elektrėnų, projekto vertė – daugiau kaip 60 mln. eurų.

„Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė.
„Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė.
„Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius.
„Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-06 11:09

„Džiaugiamės dirbdami su lyderiais ir galėdami papildyti savo portfelį dar vienu užsakomuoju projektu. Tai patogi partnerystės forma tiems verslams, kurie nori koncentruotis į savo veiklą bei ieško išskirtinai jiems pritaikytų ir įrengtų patalpų, dažnai pasižyminčių specifinėmis savybėmis. Statant unikalų ir vieną iš moderniausių logistikos pastatų Baltijos šalyse, mūsų specialistų komanda bus atsakinga už visą procesą: nuo sklypo įsigijimo, projektavimo, statybų iki įrengimo bei raktų perdavimo „Rimi Lietuva“. Neabejojame, kad šis projektas taps dar vienu puikiu dviejų stiprių verslų bendradarbiavimo pavyzdžiu“, – sako „Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė.

„Augimas – sėkmingos ir ilgalaikės „Rimi“ strategijos dalis, tad efektyviai besiplečiančio prekybos tinklo veiklai ypatingai svarbu užtikrinti ir reikiamą infrastruktūrą. Šiuo metu turimi centriniai sandėliai Lietuvoje nebeatitinka mūsų esamų ir būsimų poreikių – tiek dėl savo per mažo ploto, tiek dėl techniškai bei morališkai pasenusių sprendimų, įrangos. Todėl pradedame naujo logistikos centro Lietuvoje statybas. Šis centras leis užtikrinti ne tik galimybę sklandžiau tiekti didėjančius prekių kiekius į mūsų parduotuves, bet ir pasiekti žymiai didesnį tiekimo operacijų efektyvumą, padidinti jų kokybę. Tai labai svarbu dabartiniame augančių sąnaudų kontekste, kuomet kiekvieną tiekimo grandinėje sutaupytą eurą galėsime investuoti ir grąžinti pirkėjams per dar geresnę apsipirkimo patirtį bei patrauklesnius pasiūlymus parduotuvėse“ , – sako „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius.

Išskirtinumas – inovacijos ir žalioji energetika

„Pagal mūsų pasiūlytą konceptą, pastatą sudaro administracinės ir gamybinės patalpos, milžiniški sandėliai, didžiulės šaldymo kameros, todėl pats didžiausias iššūkis – suprojektuoti ir pastatyti centrą taip, kad jame dirbantys žmonės jaustųsi patogiai, o pats pastatas būtų ekonomiškas, išmanus ir žalias“, – teigia „Darnu Group“ generalinė direktorė.

„Rimi Lietuva“ logistikos centras bus sertifikuojamas pagal BREEAM sistemą, todėl jis atitiks aukščiausius tvarumo ir energinio efektyvumo standartus, kuriuos atliepti padės moderniausi technologiniai sprendimai. Vienas iš jų – šalčio gamybos sistema, kurios išskiriama šiluma apšildys pastatą. Taip pat ant pastato stogo numatyta įrengti 800–1000 MWh galingumo saulės elektrinę, kuri leis optimaliai valdyti centro energinį efektyvumą ir prisidėti prie aplinkos tausojimo.

„Rimi“ ypatingai svarbūs tvarumo klausimai, tad savo tvarią veiklą plėtojame atsižvelgdami į Jungtinių Tautų darnaus vystymosi darbotvarkę ir joje iškeltus tikslus. Du iš jų apima atsakingą vartojimą bei gamybą, o taip pat klimato kaitos poveikio švelninimą. Todėl nuolat tobuliname savo tiekimo bei gamybos grandines ir stengiamės siekti aukščiausio energinio efektyvumo. Šiuo atveju jį pasiekti padės moderniausi šildymo, šaldymo bei vėdinimo sprendimai, o įrengta saulės elektrinė leis pasigaminti žalią elektros energiją tiek pačio sandėlio poreikiams, tiek dalimi pasidalinti ir su kitomis „Rimi“ parduotuvėmis“, – sako V. Lukoševičius.

Visų „Darnu Group“ projektuojamo logistikos centro inžinerinių tinklų priežiūra bus valdoma nuotoliniu būdu, pasitelkiant BMS (building management systems) sistemą. Nuotoliu bus galima valdyti salės apšvietimą, lauko ir reklamų šviesas, šaldymą, šildymą, vėdinimą bei stebėti visus su energijos vartojimu susijusius rodiklius.

Bus sukurta apie 800 darbų vietų

Naujame logistikos centre projektuojamos apie 31 tūkst. kv. m. maisto ir kitų prekių sandėliavimo patalpos, o apie 2 tūkst. kv. m. planuojama skirti biuro funkcijai. Penktadalį viso ploto (7,5 tūkst. kv. m.) užims viena iš didžiausių Baltijos šalyse „Rimi“ virtuvių. Ji bus daugiau nei tris kartus didesnė už panašią, esančią Latvijoje. Planuojama, kad dalis procesų virtuvėje bus automatizuoti, šaldytas prekes rūšiuos robotai, o čia gaminama produkcija bus tiekiama Lietuvos, Latvijos ir Estijos parduotuvėms.

Logistikos centras taip pat talpins apie 70 išsikrovimo rampų, šalia bus įrengta 50 vietų sunkiasvorio transporto aikštelė bei dar viena, 200 automobilių talpinanti aikštelė centro darbuotojams.

Pastatas iškils 12,85 ha ploto sklype prie Elektrėnų, šalia magistralės Vilnius-Kaunas. Pasak S. Survilaitės-Mekionienės, planuojant centro koncepciją, buvo paisoma užsakovo lūkesčių, kad objekto vieta būtų patogiai pasiekiama, o taip pat – netrūktų potencialių darbuotojų.

Elektrėnuose šiuo metu gyvena apie 14 tūkst. gyventojų, numatoma, kad naujasis „Rimi Lietuva“ logistikos centras įdarbins apie 800 darbuotojų. Siekiant užtikrinti šiuolaikišką ir patogią darbo aplinką, patalpose planuojamos kokybiškos poilsio zonos, erdvi terasa, išmanaus vėdinimo ir apšvietimo sistemos.

„Šalies regionuose yra dar daug galimybių ne tik sėkmingai vystyti verslą, bet ir kurti pridėtinę vertę vietos bendruomenėms sprendžiant užimtumo, viešosios infrastruktūros gerinimo ir modernizavimo klausimus. Todėl tikime, kad šis projektas taps puikiu plėtros už didžiųjų šalies miestų ribų pavyzdžiu ir paskatins aktyviau išnaudoti regionų potencialą“, – sako V. Lukoševičius.

Numatyta, kad naująjį centrą „Rimi Lietuva“ nuomosis 10 metų laikotarpiui su galimybe sutartį tęsti. Jo projektavimo darbai prasidės iš karto po sutarties pasirašymo. Statybos darbus planuojama pradėti 2024 m. viduryje ir baigti 2025 metais.

Tarp jau įgyvendintų įmonės „Darnu Group“ užsakomųjų projektų – „Vilniaus duonos“ ir Suomijos įmonės „Vaasan“ užsakymu statyta kepykla, „Aprangos“ administracinis pastatas su logistikos centru, „Ąžuolyno klinika“ bei viešosios ir privačiosios partnerystės pagrindu pastatyti Vilniaus miesto ir Panevėžio apskrities policijos komisariatai su areštinėmis. Šiuo metu įmonė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) užsakymu stato du karinius miestelius Vilniaus ir Šilalės rajonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.