Paskaičiavę ir įsivertinę savo galimybes vis daugiau lietuvių susilaiko nuo būsto pirkimo: gyvenimo kokybę gerinasi kitaip

Šylant orams Lietuvoje prasidėjo būsto remonto darbymetis. Nors šiuo metu remontuojant būstą už darbus gali tekti sumokėti iki 25 proc. daugiau nei tokiu pat metu pernai, remonto darbais užsiimančioms įmonėms užsakymų netrūksta: drastiškai išaugus būsto įsigijimo palūkanoms, lietuviai mieliau investuoja į jau turimo būsto atnaujinimą, nei į naujo pirkimą.

Viską paskaičiavę lietuviai jau susilaiko nuo būsto pirkimo, kitaip gerinasi gyvenimo kokybę.<br>lrytas.t montažas (V.Skaraičio, 123 rf nuotr.)
Viską paskaičiavę lietuviai jau susilaiko nuo būsto pirkimo, kitaip gerinasi gyvenimo kokybę.<br>lrytas.t montažas (V.Skaraičio, 123 rf nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-13 12:17

Būsto remontu užsiimančios įmonės skelbia, kad šiemet, palyginti su pernai, yra išaugę daugelio pagrindinių remonto darbų įkainiai.

Dauguma įmonių skaičiuoja, kad būsto atnaujinimo paslaugų kainos augo vidutiniškai iki 25 proc. Teigiama, kad kitaip ir būti negalėjo, nes tam tikros remontui skirtos žaliavos brango net iki 40 proc.

„Skaičiuojame, kad per metus būsto remonto darbų kainos ūgtelėjo maždaug 25 proc. Didėjo ne pavienių, o praktiškai visų remonto darbų įkainiai, kadangi kurį laiką buvo gerokai sutrikęs medžiagų tiekimas, augo infliacija. Reikia išskirti ir tai, kad per metus šalyje didėjo vidutinis darbo užmokestis, o tai irgi lemia darbų kainas“, – teigia būsto remonto darbų įmonės „Avectus“ projektų vadovas Arnoldas Laurišonis.

Kitų kapitalinius būsto remonto darbus ir atliekančių įmonių atstovai taip pat antrino, kad remontininkams nelieka nieko kito, kaip tik prisitaikyti prie infliacijos ir geopolitinių veiksnių paveiktos statybinių medžiagų gamybos ir kainodaros, nes kai kurių medžiagų ir naudojamų žaliavų pabrangimas siekia net 30–40 proc.

Nors remonto paslaugos ir pabrango, darbo būsto atnaujinimu užsiimančioms įmonėms netrūksta, priešingai – stebimas remonto paslaugų padidėjimas.

Vilniaus regione paslaugas teikiančios kredito unijos „Taupa“ duomenimis, susidomėjimas būsto remonto paskolomis šių metų pirmaisiais mėnesiais yra maždaug 30 proc. didesnis, negu tokiu pat laikotarpiu pernai. Dažniausiai būsto remontui imamos paskolos svyruoja nuo maždaug 20 tūkst. iki 80 tūkst. eurų.

„Vieni paveldėję būstą nori jį susitvarkyti, kad patys galėtų patogiai jame gyventi, kiti imasi remonto, nes nusprendžia butą išnuomoti. Dar kiti būstą yra neseniai įsigiję iš santaupų, tačiau remontui lėšų pritrūko, todėl nusprendė jo įsirengimui pasiskolinti. Taip pat aktyviai remontuojami butai tiek senesnės, tiek naujesnės statybos gyvenamuosiuose namuose, remontuojami ir butai, ir nuosavi namai“, – komentuoja „Taupos“ valdybos narys ir administracijos vadovas Karolis Vitkauskas.

Pasak K. Vitkausko, priežasčių, kodėl gyventojai aktyviau renkasi būsto renovaciją, galima išskirti įvairių. Viena pagrindinių priežasčių – po atnaujinimo padidėjanti nekilnojamojo turto vertė: suremontuotą būstą visada lengviau parduoti ar išnuomoti, nei neremontuotą.

„Atnaujinant nuosavus namus, dažnai atliekami ir tokie didesni darbai, kaip saulės elektrinės įrengimas, šildymo sistemos iš dujinio katilo į geoterminį pakeitimas ir kt.“, – pasakoja K. Vitkauskas.

Tuo tarpu būsto remonto paslaugų įmonės atstovas A. Laurišonis papildo, kad dažnu atveju renkamasi renovuoti ne visą būstą, bet tik konkrečias jo detales.

„Būsto remontas gali būti kapitalinis arba lengvesnis, reikalaujantis kur kas mažiau laiko bei sąnaudų. Pastarasis yra kiek populiaresnis. Vieni dažniausių pokyčių, kurių žmonės pageidauja remontuojant savo būstus, tai apjungti virtuvę su svetaine bei susiremontuoti vonios kambarius. O tada jau standartiniai darbai – dedamos naujos grindys, dažomos sienos“, – sako A. Laurišonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?