Planuojate įsirengti saulės elektrinę – tuomet pats metas atlikti šiuos namų darbus

Energetikos ekspertai ragina nepraleisti galimybės dar šiemet įsirengti saulės elektrinę – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) dar šį mėnesį turėtų paskelbti kvietimą norintiems gauti valstybės dotaciją saulės elektrinės iki 10 kilovatų (kW) galios įsirengimui savo sklype ar ant stogo. Šiam kvietimui numatyta 40 mln. eurų.

Energetikos ekspertai ragina nepraleisti galimybės dar šiemet įsirengti saulės elektrinę – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) dar šį mėnesį turėtų paskelbti kvietimą norintiems gauti valstybės dotaciją saulės elektrinės iki 10 kilovatų (kW) galios įsirengimui savo sklype ar ant stogo. Šiam kvietimui numatyta 40 mln. eurų.<br>123 rf nuotr.
Energetikos ekspertai ragina nepraleisti galimybės dar šiemet įsirengti saulės elektrinę – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) dar šį mėnesį turėtų paskelbti kvietimą norintiems gauti valstybės dotaciją saulės elektrinės iki 10 kilovatų (kW) galios įsirengimui savo sklype ar ant stogo. Šiam kvietimui numatyta 40 mln. eurų.<br>123 rf nuotr.
Energetikos ekspertai ragina nepraleisti galimybės dar šiemet įsirengti saulės elektrinę – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) dar šį mėnesį turėtų paskelbti kvietimą norintiems gauti valstybės dotaciją saulės elektrinės iki 10 kilovatų (kW) galios įsirengimui savo sklype ar ant stogo. Šiam kvietimui numatyta 40 mln. eurų.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Energetikos ekspertai ragina nepraleisti galimybės dar šiemet įsirengti saulės elektrinę – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) dar šį mėnesį turėtų paskelbti kvietimą norintiems gauti valstybės dotaciją saulės elektrinės iki 10 kilovatų (kW) galios įsirengimui savo sklype ar ant stogo. Šiam kvietimui numatyta 40 mln. eurų.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2023, 1:11 PM

Saulės elektrines turinčių ir elektros energiją gaminančių vartotojų Lietuvoje sparčiai daugėja – 2021 m. pabaigoje jų buvo 18,8 tūkst., o pernai – jau virš 42 tūkst. Energetikos ministerijos duomenimis, vien per 3 pirmuosius šių metų mėnesius gaminančių vartotojų skaičius perkopė 50 tūkst.

„Saulės elektrinės išlieka vienu patraukliausiu elektros energijos gamybos būdų Lietuvos gyventojams dėl kelių priežasčių: jas sąlyginai nesudėtinga įrengti, o gaminama elektros energija iš karto gali būti naudojama asmeniniams poreikiams.

Be to, susidomėjimas atsinaujinančios energetikos ištekliais sparčiai auga, tam teigiamą impulsą davė ir pernai kilusi kainų krizė energetikos rinkoje“, – komentuoja energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ saulės produktų vadovė Domantė Navarskaitė.

Pasak jos, nors saulės elektrinės gali būti įrengiamos tiek sklype, tiek ant pastatų stogo, Lietuvoje dažniausiai pasirenkamas pastarasis variantas – tokiam įrengimui nereikia specialių leidimų, elektrinės montavimas ant pastato stogo ar sienos priskiriamas paprastajam remontui.

„Papildomi derinimai dėl saulės elektrinės įrengimo būtini tik tuo atveju, kai namas yra priskirtas kultūros paveldui arba stovi saugomoje teritorijoje, taip pat, kai pastatas priklauso dviem ar daugiau savininkų. Taip pat, jei norima statyti didesnę nei 30 kW galios saulės elektrinę, reikalinga parengti elektrinės prijungimo prie elektros tinklų projektą. Tad planuojant įrengti saulės elektrinę ant tokio pastato, pravartu pradėti dėl to tartis kuo anksčiau, nelaukiant APVA kvietimo pradžios“, – vardija D. Navarskaitė.

Pataria paskubėti

Nors gyventojai dėl APVA finansavimo galės kreiptis ilgiau – nebe 1, o 6 mėnesius, arba tol, kol prašoma suma pasieks numatytą kvietimui biudžetą, planuojantiems dar šiemet įsirengti saulės elektrinę pašnekovė pataria nelaukti paskutinės akimirkos. Juo labiau, kad susidomėjimas saulės elektrinėmis šalyje sparčiai auga – APVA kvietimu gauti dotaciją jėgainės įsirengimui vien pernai susidomėjo apie 32 tūkst. gyventojų.

„Svarstantiems įsirengti saulės elektrinę reikėtų jau dabar susipažinti su finansavimo sąlygomis ir projektams keliamais reikalavimais, pasitarti su specialistais dėl galimos saulės elektrinės galios ir kreiptis į „Energijos skirstymo operatorių“ (ESO) dėl elektrinės prijungimo sąlygų. Šias sąlygas reikės teikti kartu su paraiška dotacijai gauti“, – sako „Elektrum Lietuva“ atstovė.

Dotacijos dydis saulės elektrinei įrengti nesikeičia – skiriama 323 Eur su PVM už 1 kW įrengtos saulės elektrinės galios arba 243 Eur su PVM už 1 kW, kai didinama jau įrengtos saulės elektrinės galia, nebestatant inverterio. Skaičiuojama, kad saulės elektrinė atsiperka per 5 metus.

Kokią saulės elektrinės galią pasirinkti, įprastai atsižvelgiama į suvartojamos elektros energijos kiekį, tačiau pašnekovė primena, kad būtina atsižvelgti ir į saulės elektrinės įrengimo galimybes – pastato stogo tinkamumą, jo plotą bei saulėtumą elektrinės įrengimo vietoje.

„1 kW galios saulės elektrinė per metus vidutiniškai pagamins 1000 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Vadinasi, kuo didesni elektros energijos poreikiai, tuo galingesnės ir didesnės saulės elektrinės gali prireikti, tačiau neretai gyventojai nemoka apskaičiuoti stogo ploto – rezervuoja per didelius pajėgumus, nei iš tikrųjų gali įrengti. Taip pat pasitaiko atvejų, kad rezervuoja mažesnę elektrinės galią, kuri nepadengia visų elektros energijos poreikių. Šiuo atveju būtina atsižvelgti ne tik į vartojimo įpročius, bet ir pastato stogo tinkamumą – ar šalia nėra aukštų medžių ar kitų pastatų, metančių šešėlį ir galinčių taip mažinti elektrinės pajėgumus“, – sako D. Navarskaitė.

Negalintiems sumontuoti saulės elektrinės ant pastato stogo, pašnekovė siūlo nepamiršti galimybės ją įrengti turimame sklype – tai galima padaryti nebūtinai nuolat gyvenamoje vietoje, bet ir turimoje sodyboje ar kitame sklype. Tokiu atveju įrengiama nutolusi saulės elektrinė, kurios gaminama elektros energija yra naudojama ten, kur norisi. Neturintiems tokios galimybės belieka įsigyti nutolusią saulės elektrinę saulės parke.

Kitas svarbus aspektas svarstant apie saulės elektrinės įrengimą –negali viršyti objekto įvado leistinosios naudoti galios. ESO taip pat gali nurodyti įgyvendinti kitas technines sąlygas, tad skaičiuojant, kiek atsieis saulės elektrinės įrengimas, būtina įvertinti galimas papildomas išlaidas.

Svarbu – pasirinkti patikimus partnerius

Kiek užtrunka saulės elektrinės įrengimas, taip pat priklauso nuo skirtingų aspektų – techninių sąlygų gavimo, rangovų ar montuotojų pasirinkimo, norimo saulės elektrinės modelio prieinamumo rinkoje ir kt.

Nuo APVA kvietimo pabaigos gyventojai saulės elektrines turės įsirengti per 9 mėnesius. Dėl šios priežasties gyventojai yra raginami nedelsti sudaryti sutartį su rangovų įmone, kuri padės atlikti pasiruošimo darbus ir sumontuos saulės elektrinę. Įprastai montavimas užtrunka vos keletą dienų.

„Svarbu pasirinkti patikimą rangovą, kuris ne tik įrengs saulės elektrinę, bet ir ją prižiūrės garantinio laikotarpio metu – kilus gedimams, greitai reaguos ir pašalins kilusius trukdžius. „Elektrum Lietuva“ netgi įsipareigoja kompensuoti dėl gedimų nepagamintą elektros energiją atitinkamą planą pasirinkusiems vartotojams“, – teigia D. Navarskaitė.

Nespėjusiems pasinaudoti parama saulės elektrinės įrengimui APVA planuoja iki metų pabaigos paskelbti dar kelis kvietimus saulės elektrinėms įsirengti, taip pat įsigyti iš nutolusių saulės elektrinių parkų. Tam planuojama skirti dar apie 50 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.