Tarp daugiabučio ir nuosavo namo: būstas Vilniuje vasarą primena Druskininkus, žiemą – Šveicariją

Vilniuje, tarp Justiniškių ir Pilaitės, miško bei tvenkinių kaimynystėje vienas po kito dygsta jaukūs, erdvūs, šiuolaikiškiems žmonėms pritaikyti mažaaukštės statybos kvartalai, į kuriuos gyventojai įsikrausto vos statyboms pasibaigus. Kas juos taip vilioja ir kodėl čia įsigiję būstą nei grįžti į daugiabutį, nei keltis į namą žmonės nebenori?

Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Mo Garden“.
Projektas „Nok Nok“.
Projektas „Nok Nok“.
Projektas „Naujoji Anglija“.
Projektas „Naujoji Anglija“.
Projektas „Town house“.
Projektas „Town house“.
Projektas „Town house“.
Projektas „Town house“.
Projektas „Town house“.
Projektas „Town house“.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 9:00 AM

„Apie būsto keitimą nė nesvarsčiau. Turėjome gražų butą, man jame gyventi patiko. Bet vieną dieną vyras čia atsivežė, tiesiog pasižiūrėti. Negalėjau patikėti, kad Buivydiškėse, tarp miško, žalumos, kur tyvuliuoja tvenkiniai, teka upelis, gali būti tokie namai. Šiandien sueina lygiai 4 metai, kai čia gyvename“, – netikėtus gyvenimo vingius prisimena „Town House“ kvartalo gyventoja Jolanta.

Dabar į „dėžutę“ daugiabutyje, sako ji, nebegrįžtų. Kiekvieno „Town House“ būsto savininkas turi nuosavą kiemą, kuriame gali čirškinti kepsnius, degintis skaitant knygą ar tiesiog mėgautis grynu oru gurkšnodamas rytinę kavą.

Dviaukščiai butai čia primena kotedžus, gyventojai neturi kaimynų nei viršuje, nei apačioje – tik greta, už sienos. Tad namuose tvyro ramybė, nesigirdi nei trepsėjimo, nei dudenančių balsų per radiatorius. Užtat didžiausi kaimynų privalumai – bendravimas, bendros šventės ir pagalba vieni kitiems – išlieka.

Jolanta sako, kad „Town House“ apjungia buto ir nuosavo namo privalumus. „Priežiūros prasme, gyvenimas čia labiau primena butą. O nuosavame kiemelyje telpa viskas, ko reikia. Mes turime kelis koloninius vaismedžius, porą šilauogių krūmų, įsirengėme dviejų aukštų lysvę, auginame braškes, agurkus. Didelio derliaus dar neturėjome, bet vis įdomiau nei drybsoti prieš televizorių, – šypteli pašnekovė. – O ir apylinkėse veiklos netrūksta. Žiemą slidinėjame, kai buvo užšalęs tvenkinys dar ir pačiūžas išbandėme, taip pat einame pasivaikščioti, vasarą galima žaisti tinklinį, maudytis ar meškerę užmesti. Su vyru juokaujame, kad vasarą čia tarsi Druskininkai, o žiemą – Šveicarija.“

Iki miesto centro – per 15 minučių

Jolantai antrina netoliese esančios „Naujosios Anglijos“ kvartalo gyventojas Andrius: gyvenimas gamtos apsuptyje formuoja kitus laisvalaikio įpročius. Beje, būtent „Naujoji Anglija“ buvo pirmasis butų su kiemeliais ir atskirais įėjimais projektas Vilniuje, o Andrius – vienas pirmųjų naujakurių.

Gamta, nuosavas kiemas, privatumas, uždara teritorija, įdomi architektūra – tai tik keli privalumai, prieš penkerius metus nulėmę Andriaus pasirinkimą čia persikelti. Tačiau pats svarbiausias faktorius buvo patogi lokacija, iš kurios miesto centrą automobiliu galima pasiekti vos per 15 minučių.

„Aplinka čia labai proporcinga. Sakyčiau, gyvename mieste, bet gamta mums lengvai pasiekiama – keli žingsniai ir tu jau miške, dar keli – ir jau prie tvenkinių. Bet užvis labiausiai man patinka patogi lokacija, geras susisiekimas. Prie pat Vilniaus vakarinis aplinkkelis, taigi galima greitai nuvažiuoti į bet kurią miesto dalį“, – teigia Andrius.

Infrastruktūra ir toliau vystoma, šiuo metu vyksta darbai Helsinkio gatvėje, kuriuos užbaigus bus galima tiesiog pėsčiomis pasiekti Justiniškes. Parduotuvių ir pramogų taip pat toli ieškoti nereikia – viską galima rasti neseniai atsidariusiame didžiausiame Šiaurės Europoje prekybos ir laisvalaikio centre „Vilnius Outlet“.

Tarsi nuosavas namas, tik be jam būdingų rūpesčių

Panašiais privalumais gali mėgautis ir už kelių kilometrų, kitapus Pilaitės prospekto, netoli Gilužio ežero esančios „Nok Nok Home“ gyvenvietės būstų savininkai.

Viena jų, A. Markevič sako, kad prieš tai šeima gyveno bute, turėjo ir sodo sklypą su nameliu. Bet trūko balanso: bute jautėsi pernelyg uždaryti, o atvykę į sodą puldavo darbuotis, taip ir nepasimėgaudami aplinka, gamta. Suprato, kad įsigiję ar pasistatę namą taip toliau ir gyventų, nuolat panirę į darbus, rūpesčius.

„Reikėjo tarpinio varianto, tarp daugiabučio ir nuosavo namo. Pasirinkome „Nok Nok Home“ ir labai tuo džiaugiamės. Pasikeitė ir mūsų gyvenimo būdas: jei anksčiau lankydavome sporto klubą, tai dabar užtenka nueiti iki ežero, ten įrengti lauko treniruokliai. Apskritai, anksčiau tiek nevaikščiojome, kiek vaikštome dabar. Grožimės gamta, miškeliais, ežerais, kaskart vis atrasdami kažką naujo, gražaus Pilaitės apylinkėse.“, – vardija A. Markevič.

Įsirengti ilgai netrunka

Vienas iš esminių privalumų renkantis ir tai, kad būstai buvo parduodami su pilna daline apdaila. A. Markevič sako, kad tai padėjo sutaupyti daug laiko ir pinigų, o būstą daugiausia savo jėgomis, padedant draugams ir šeimos nariams, įsirengė vos per du mėnesius. „Man labai svarbus faktorius buvo ir aeroterminis šildymas. Taip pat turime galimybę ant stogo pasistatyti saulės baterijas, taip dar sumažinant šildymo išlaidas“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Nors visos šios gyvenvietės jau baigtos statyti ir būstai jose parduoti, analogiškos naudos ir dar daugiau siūlomos „MO Garden“ kvartale, kuris dygsta tarp „Naujosios Anglijos“ ir „Town House“ kvartalų.

Būstai „MO Garden“ parduodami su pilna daline apdaila, vidinėmis pertvaromis, įrengtais laiptais, išvedžiotu grindiniu šildymu, aeroterminio šildymo katilu, rekuperacijos sistema, terasomis. Taip pat galima įsigyti sandėliuką, pavyzdžiui, rečiau naudojamai laisvalaikio įrangai laikyti bei automobilių parkavimo vietą, esančią šalia buto. Beje, kitaip nei ankstesniuose projektuose „MO Garden“ būstai parduodami jau pilnai pastatyti, ne „iš brėžinių“, taigi pirkėjai prieš priimdami sprendimą gali pasivaikščioti po turtą.

Savo laisvalaikį čia galima planuoti uždaroje vidinėje teritorijoje arba iš jo vedančiais takais nukeliauti iki miško bei tvenkinių. Erdvus vidinis parkas leidžia užtikrinti ne tik jaukų laiką su šeima privačioje erdvėje, bet ir vaikams saugiai žaisti lauke, čia įrengtose integruotose žaidimų aikštelėse.

„Kiekvienas mūsų mažaaukštės statybos projektas yra vis kitoks, su savita aura. Antai „MO Garden“ išsiskiria dideliais, nuo lubų iki grindų siekiančiais langais, pro kuriuos atsiveria jaukus miško vaizdas. Taip pat planuodami šį projektą numatėme didesnius, net iki 35 metrų siekiančius atstumus tarp namų, kad gyventojai turėtų daugiau privatumo, o parkas gyvenvietės viduje ją dar labiau sulieja su gamta“, – sako NT vystytojo „Rewo“ vadovas Edvinas Malevskis.

Sužinoti daugiau apie „MO Garden“ galite internete adresu Mogarden.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.