Vilnietis užliejo prabangų kaimynų butą, žala siekė 70 tūkst. eurų, bet viskas išsisprendė be dramų ir pykčių

70 tūkst. eurų – tokia įspūdinga suma pernai išmokėta sostinėje užlieto buto savininkams. Būstas buvo įrengtas prabangiai, o nuo vandens nukentėjo ne tik brangių medžiagų apdaila, bet ir kambariuose buvę daiktai, buitinė technika.

70 tūkst. eurų – tokia įspūdinga suma pernai išmokėta sostinėje užlieto buto savininkams.<br>lrytas.lt montažas
70 tūkst. eurų – tokia įspūdinga suma pernai išmokėta sostinėje užlieto buto savininkams.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 1:56 PM

Nors vidutinė būsto užliejimo žala mažesnė, tačiau pastaruoju metu, išaugus remonto darbų bei medžiagų kainoms, nuostoliai siekia šimtus, neretai – ir ne vieną tūkstantį eurų.

Baiminasi žalos kaimynams

Draudimo bendrovės BTA Turto draudimo rizikų skyriaus specialistė Aurelija Baranauskaitė patvirtina: atvejų, kuomet lietuviai rūpinasi ne tik savo, bet ir kaimynų būsto saugumu, daugėja – kasmet klientai vis aktyviau renkasi ne tik būsto draudimą, bet ir papildomą draudimą nuo žalos, padarytos kaimynams – civilinės atsakomybės draudimą.

Draudimo ekspertė primena ne tik nepamiršti civilinės atsakomybės draudimo, bet ir pasirinkti kuo didesnę draudimo sumą.

„Jei tik turite kaimynų, tikimybė, jog galite pridaryti jiems žalos, reali. Nors gali pasirodyti, jog ši apsauga aktuali tik draudžiant butą daugiabutyje, nes aplink daug kaimynų, o vandentiekio avarijos, kurių metu trūksta vamzdžiai ir yra užliejami kaimynai, gana dažnos, šios apsaugos vertėtų nepamiršti ir draudžiant individualiuosius namus, ūkinius pastatus ar vasarnamius. Įprastai, tokiuose objektuose žalos kaimynams būna daug didesnės nei butuose“, – atkreipė dėmesį A. Baranauskaitė.

Įprastai, užliejus būstą, apgadinamos sienos, lubos, grindys, vidaus apdaila. Jei įvyksta vandentiekio avarija, ar jei pro lubas bėgantis vanduo nepastebimas kelias valandas, nes klientai darbe, išvykę ar atostogauja, tuomet apgadinama kur kas daugiau daiktų: nukenčia elektronika, televizoriai, buitinė technika, baldai – tokiu atveju žalos tikrai yra solidžios.

Įvykių būna įvairiausių

Vanduo iš vidinio lietaus nutekėjimo vamzdžio, esančio koridoriuje, bėgo į drabužių spintą, kuri buvo sugadinta: išsipūtė spintos pertvaros ir durys. Maža to, sugadintos sienos ir laminuotos grindys – tai tik vienas įvykių, kuomet patirtą žalą atlygino draudimo bendrovė.

Kaip rodo draudimo ekspertų patirtis, jei kaimynai užlieja butą, dažniausiai nukenčia būtent kambarių lubos, šviestuvai, grindys, sienos, atšoka sienų dažai, sugadinami virtuvės baldai, gartraukiai, kambariuose – televizoriai, kartais bute dingsta elektra.

„Virtuvėje pro lubas ir sienas pradėjo bėgti vanduo iš viršutinio buto. Vanduo užliejo gipso kartono konstrukciją, kurioje buvo sumontuoti šviestuvai: šie sugadinti, konstrukcija išbrinko, ėmė trupėti, vanduo apgadino virtuvės prietaisus“, – skundėsi vilnietis Jonas.

Įvykus nelaimei – reaguoti nedelsiant

Kaip pastebi draudimo ekspertai, dažniausiai būstai užliejami, kai gyventojų nėra namuose, todėl patariama prieš ilgesnes išvykas užsukti vandenį bute. Taip pat reguliariai tikrinti sanitariniuose mazguose naudojamas lanksčiąsias žarneles, kurių susidėvėjimas ar pažeidimai neretai tampa užliejimų priežastimi.

Pastebėjus, jog jūsų bute, pavyzdžiui, trūkus skalbimo mašinos vandens padavimo žarnelei, plūsta vanduo, labai svarbu iškart stabdyti vandens tekėjimą, aplankyti kaimynus ir išsiaiškinti, kiek padaryta žalos.

Svarbu apie įvykį pranešti namą administruojančiai bendrovei, taip pat draudimo bendrovei, jei būstas yra apdraustas.

Apliejus kaimynus, draudimas žalą jiems atlygins tik tuo atveju, jei bus apdrausta jūsų civilinė atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.