Aktualu vasarą: štai, ką galite ir ko ne statyti sodo sklype

Turint seną ar įsigijus naują sklypą neretai pagalvojama apie nedidelio namelio – sodo namo statybą. Pirmiausia žinotina, kad žemės ūkio paskirties žemės, mėgėjų sodo žemės sklypai skirti vieno buto gyvenamosios paskirties pastatams su pagalbinio ūkio paskirties pastatais, kitos (sodų) paskirties pastatų statybai.

Turint seną ar įsigijus naują sklypą neretai pagalvojama apie nedidelio namelio – sodo namo statybą.<br>D.Umbraso nuotr.
Turint seną ar įsigijus naują sklypą neretai pagalvojama apie nedidelio namelio – sodo namo statybą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

2023-05-25 11:13

Sodininkų bendrijų įstatyme nustatyta, kad sodo namas – nesudėtingas poilsiui skirtas statinys, esantis sodo sklype. Taigi, sodo sklype Statybos įstatymo nustatyta tvarka galima statyti ar rekonstruoti vieną vienbutį gyvenamąjį namą ir jo priklausinius arba vieną sodo namą ir jo priklausinius nerengiant teritorijų planavimo dokumentų ar žemės valdos projektų, nekeičiant pagrindinės žemės naudojimo paskirties ir nepažeidžiant trečiųjų asmenų teisėtų interesų.

Statybos techninis reglamentas STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ nustato statinių klasifikavimą pagal jų naudojimo paskirtį, nesudėtingųjų statinių sąrašą ir nesudėtingiesiems statiniams priskirtų pastatų ir inžinerinių statinių paprastųjų konstrukcijų požymius ir techninius parametrus. Sodo namai, kurių didžiausias aukštis iki 8,5 metro, o didžiausias plotas iki 80 kvadratinių metrų, laikytini I grupės nesudėtingaisiais statiniais (remiantis STR 1.01.03:2017 2 lentelės 4 punkto nuostatomis).

Atvejai, kada privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) nesudėtingojo statinio statybai, nurodyti Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 1 punkte bei statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 1 punkte.

Primintina, kad žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo naudoti žemę pagal pagrindinę naudojimo paskirtį ir naudojimo būdą. Atkreipiame dėmesį, kad greitai pasitikrinti ir išsiaiškinti, ar planuojamų naujų statinių statybai SLD privalomas, galima čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.