Parduotuvės virsmo laidojimo namais istorija Vilniuje nesibaigia: paaiškėjo įdomių dalykų

Prieš dvejus metus sostinėje nuvilnijo skandalas, kuomet Pašilaičių gyvenamajame rajone iškilo bendrovės „Ligamis“ laidojimo namų pastatas, nors sklypo savininkams 2016 metais buvo išduotas leidimas statyti būtent prekybinės paskirties pastatą.

Prieš dvejus metus sostinėje nuvilnijo skandalas, kuomet Pašilaičių gyvenamajame rajone iškilo bendrovės „Ligamis“ laidojimo namų pastatas, nors sklypo savininkams 2016 metais buvo išduotas leidimas statyti būtent prekybinės paskirties pastatą.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Prieš dvejus metus sostinėje nuvilnijo skandalas, kuomet Pašilaičių gyvenamajame rajone iškilo bendrovės „Ligamis“ laidojimo namų pastatas, nors sklypo savininkams 2016 metais buvo išduotas leidimas statyti būtent prekybinės paskirties pastatą.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 1:14 PM

Ir nors 2021 m. savivaldybė uždraudė įmonei vykdyti neteisėtą veiklą bei liepė pakeisti pastato paskirtį, įmonė iki šiol to nepadarė, rašo portalas madeinvilnius.lt.

Vilniaus miesto savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas šio rajono gyventojus ramina, kad kol paskirtis pakeista nebus, vyks nuolatiniai patikrinimai, siekiant užtikrinti, kad Pašilaičiuose nevyktų jokia nelegali veikla. „Pašilaičių seniūnijos gyventojai atkreipė dėmesį, kad užrašą „Vilniaus laidojimo namai „Ligamis“ dengęs kitas užrašas neseniai nuo pastato buvo pašalintas.

Gavus bendruomenės klausimų, savivaldybės specialistai nuvyko į vietą ir patikrino, ar tokia veikla vėl vykdoma. Nors veikla nevykdoma, patikrinimai ir toliau reguliariai bus atliekami. Pastato paskirtis iki šiol nėra pakeista, t. y. pastatas vis dar yra prekybos paskirties“, – teigė G. Grubinskas.

Pažymima, kad Statybos įstatyme numatyta, jog pastato paskirtis gali būti keičiama tik deklaravus statybų pabaigą, be to, prieš priimant paskirties keitimo nuosprendį klausimas teikiamas viešam svarstymui. Vis dėlto šiuo atveju nei viena, nei kita sąlyga išpildyta nebuvo.

Paaiškėjo, kad pastato baigtumas iš tiesų siekia tik 67 proc. Statybos inspekcija Vilniaus miesto savivaldybę informavo, kad deklaracija apie pastato statybos užbaigimą buvo patvirtinta neteisėtai, kadangi, pakeitus esminius statinio projekto sprendinius, negautas naujas statybą leidžiantis dokumentas.

Atsižvelgiant į tai, deklaracija apie statybos užbaigimą buvo panaikinta. ELTA primena, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas 2021 metų spalį nusprendė tenkinti prieš savaitę kartu su prevenciniu ieškiniu laidojimo namams „Ligamis“ Vilniaus miesto savivaldybės pateiktą prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Savivaldybės prašymu, teismas uždraudė vykdyti bet kokią ritualinių paslaugų veiklą pastate Medeinos g. 12. „Laidojimo namų administracija ciniškai vykdė komercinę veiklą Pašilaičiuose esančiose patalpose, neturėdama tam jokios teisės. Visų pirma pastatas, kuriame įkurdinti laidojimo namai, yra neužbaigtas pagal statybą reglamentuojančius teisės aktus.

O antra – Vilniaus miesto savivaldybė niekada neišdavė leidimo šiame pastate vykdyti ritualines paslaugas. Vis dėlto nei gyventojų skundai, nei savivaldybės argumentai ar net piniginės baudos UAB „Ligamis“ neįtikino nutraukti neteisėtą veiklą. Galbūt įtikins teismo nutartis“, – sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Teismo nutartis įsigaliojo nuo nutarties priėmimo dienos – spalio 20-osios. Jei vis tik įmonė sprendimo nepaisys ir piktybiškai tęs veiklą patalpose, laidojimo namų administracija gali užsitraukti baudą arba baudžiamąją atsakomybę už teismo nutarties nevykdymą. Nutarties nevykdymo atveju teismo sprendimo įgyvendinimą perimtų antstoliai.

Į teismą Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi radusi visą eilę teisės pažeidimų UAB „Ligamis“ veikloje. Pagal 2016 m. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos suderintą projektą, Medeinos g. 12 turėjo iškilti pastatas su prekybos paskirties patalpomis pirmame ir antrame aukštuose bei pagalbinėmis, techninėmis patalpomis pastato rūsyje.

Tačiau Nekilnojamojo turto registre pateikta informacija kardinaliai skyrėsi – 2021 m. pradžioje parduotuvėje buvo suformuoti 2 turtiniai vienetai – parduotuvė ir ritualinių paslaugų patalpos.

Statybos įstatyme numatyta, kad pastato paskirtis gali būti keičiama tik deklaravus statybų pabaigą, be to, prieš priimant paskirties keitimo nuosprendį klausimas teikiamas viešam svarstymui. Tačiau šiuo atveju nei viena, nei kita sąlyga išpildyta nebuvo.

Paaiškėjo, kad pastato baigtumas siekia tik 67 proc. Statybos inspekcija Vilniaus miesto savivaldybę informavo, kad deklaracija apie pastato statybos užbaigimą buvo patvirtinta neteisėtai, kadangi pakeitus esminius statinio projekto sprendinius negautas naujas statybą leidžiantis dokumentas. Atsižvelgiant į tai, deklaracija apie statybos užbaigimą buvo panaikinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.