Kuo būsto draudimas pravers atostogaujantiems

Atostogos daugeliui yra laukiamiausias metas, kai norėdami pailsėti ir pasisemti naujų įspūdžių žmonės palieka savo namus ir išvyksta keliauti. Tačiau ne visuomet šeimininkai susimąsto apie pavojus, tykančius jų būsto. Portalo draudimas.lt aptarnavimo grupės vadovė Donata Norkuvienė įvardina pagrindines rizikas, iškylančias būstui atostogų metu, ir pataria, kaip galima jas sumažinti. Draudimo ekspertės teigimu, nemaža gyventojų dalis maloniai nustemba, sužinoję apie būsto draudimo teikiamą papildomą apsaugą.

Portalo draudimas.lt aptarnavimo grupės vadovė Donata Norkuvienė.
Portalo draudimas.lt aptarnavimo grupės vadovė Donata Norkuvienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 10:00 AM

„Palikdami namus atostogų laikotarpiu dauguma gyventojų baiminasi įsilaužimų ir vagysčių – tam yra pagrindo, nes kasmet Lietuvoje įvyksta apie 8,5 tūkst. vagysčių iš namų, butų ir kitų gyvenamųjų patalpų. Tačiau būsto tyko kur kas daugiau pavojų, nuo kurių signalizacija ar saugos bendrovė gali apsaugoti tik iš dalies, – pasakoja D. Norkuvienė. – Didelių nuostolių gyventojams gali sukelti gamtos stichijos, name ar bute kilęs gaisras, trūkę vamzdžiai ir kiti nelaimingi atsitikimai, vagystės ir žalos tretiesiems asmenims.“

Pasak draudimo ekspertės, nuo aukščiau išvardintų rizikų galima apsidrausti įsigyjant būsto draudimą. O signalizacijos įsirengimas ir naudojimasis saugos bendrovių paslaugomis gali padėti sumažinti ne tik patirtus nuostolius, bet ir draudimo įmoką.

D. Norkuvienė pastebi, kad dauguma žmonių žino pagrindinius būsto draudimo principus, tačiau yra ir keletas faktų, kurie gali nustebinti ne vieną gyventoją ir išplėsti supratimą, kokias papildomas naudas gali suteikti tokia draudimo apsauga.

Draudimo polisas apima daug gamtos stichijų keliamų rizikų

Neretai manoma, kad būsto draudimas apima tik nuostolius, atsiradusius dėl vagysčių, gaisrų ar vandens pažeidimų. Tačiau kai kurių draudimo bendrovių polisai apima daug gamtos reiškinių, pvz., audrą, liūtį, krušą, sniego slėgį, žaibo iškrovą, potvynį, įgriuvą, medžio nuvirtimą ir kt.

„Vasaros Lietuvoje darosi vis šiltesnės, karštį nuplauna liūtys, dažnai pridarančios rimtų nuostolių. Stiprus vėjas nulaužia ar išrauna medžius – jiems krintant neretai apgadinamas turtas, o patirti nuostoliai gali siekti tūkstančius eurų“, – aiškina draudimo ekspertė.

Galima apdrausti daiktus, esančius sandėliukuose, verandoje ar kieme

Žmonėms patogu pagalbinėse patalpose laikyti instrumentus, sezoninius daiktus, padangas, sodo ir buitinę techniką, dviračius ir kitus daiktus. Draudimas gali galioti ir sandėliukuose bei ūkiniuose pastatuose esančiam turtui, taip pat – daiktams, laikomiems aptvertame namo kieme ar terasoje. Šeimininkams išvykus šie daiktai tampa ypač patrauklūs vagišiams. Apdrausdami būstą pasitikrinkite, ar jūsų polisas numato žalos atlyginimą minėtų daiktų vagystės atveju.

Dviračiams, vežimėliams ir paspirtukams taip pat gali būti taikoma apsauga

Apsauga gali apimti ir už būsto ribų esantį turtą. Paprastai manoma, kad nuo vagystės draudžiami tik būste esantys daiktai, tačiau dalis draudimo bendrovių išplečia apsaugą ir atlygina nuostolius, jei buvo pavogti ar apgadinti dviračiai, riedžiai, paspirtukai, vaikų ar neįgaliojo vežimėliai, su kuriais nukeliavote į parduotuvę ar kitą vietą. Dažniausiai draudimo įmonės reikalauja, kad šie daiktai būtų pritvirtinti prie stacionarių įtvirtinimų, o įvykus vagystei būtina nedelsiant pranešti policijai.

Nepataria laikyti namuose tam tikrų rūšių šunų ir egzotiškų gyvūnų

Yra draudimo polisų, numatančių sąlygas dėl gyvūnų. Daugelis būsto draudimo polisų apima ir civilinės atsakomybės draudimą, susijusį su gyvūnais: pvz., jei jūsų šuo sukėlė žalą kaimyno nuosavybei. Tačiau yra draudimo polisų, kuriuose yra ribojimų dėl tam tikrų gyvūnų rūšių, pvz. agresyvių šunų, gyvačių ar graužikų. Kai kurios draudimo bendrovės gali netaikyti apsaugos, jei laikote tam tikrų veislių šunis ar egzotiškus gyvūnus, nes jie laikomi potencialiais rizikos šaltiniais. Todėl draudimo ekspertai pataria prieš įsigyjant būsto draudimo polisą patikrinti, ar draudimo sąlygose nėra ribojimų dėl turimų gyvūnų.

Civilinės atsakomybės draudimas atlygins žalą, padarytą kitiems dėl įvykio jūsų namuose

Dauguma būsto draudimo polisų numato ir šeimininko civilinės atsakomybės draudimą. Atvejų, kai tokios draudimo apsaugos gali prireikti, yra labai daug: jūsų namuose trūkęs vamzdis, dėl kurio užliejami ir apgadinami kaimynų būstai; gaisro padaryta žala šalia gyvenančių žmonių turtui; jūsų kieme dėl vėtros nuvirtęs medis, apgadinęs kaimyninio namo stogą ir kt. Taigi, perkant būsto draudimą pravartu pasitikrinti, ar įtrauktas ir civilinės atsakomybės draudimas.

Nuomojatės būstą? Jo draudimą taip pat gali suteikti jūsų turimas polisas!

Jei turite laikiną gyvenamąją vietą, pvz., nuomojatės butą, būsto draudimas gali būti taikomas ir jam. Yra specialūs draudimo polisai, skirti nuomotojams, kurie apsaugo nuomojamąją vietą nuo potencialių nuostolių ir nelaimingų atsitikimų, susijusių su vagystėmis, vandens pažeidimais ar kitomis įprastomis rizikomis. Kaip ir ankstesniais atvejais, tokia paslauga paprastai numato ir civilinės atsakomybės draudimą, kurio prireiks, jei dėl įvykio jūsų būste būtų padaryta žala tretiesiems asmenims.

Jei turite vertybių ar meno kolekcijų

Apdraudžiant būstą galima išplėsti draudimo poliso teikiamą apsaugą. Jei turite ypač brangių daiktų, meno kolekcijų ar kitų vertybių, jas taip pat galima apdrausti. Draudimo ekspertai pastebi, kad paprastai vertybės apdraudžiamos automatiškai, kartu su būsto draudimu. Tačiau, jei vertybės yra labai brangios ir įprastos draudimo sumos joms apdrausti nepakanka, patariama su draudimo specialistais atskirai susitarti dėl papildomų draudimo sąlygų.

Galite užsisakyti būsto draudimą kartu su kelionių draudimu

Atsižvelgiant į gyventojų poreikius, portale draudimas.lt pirkdami kelionių draudimą atostogautojai gali kartu užsisakyti būsto draudimą – jis galios tiek pat laiko, kiek galios kelionių draudimas. Kelionės metu netikėtai nukentėjus būstui, draudimas padės kompensuoti patirtą žalą.

„Būsto draudimas yra svarbi ir būtina priemonė siekiant apsaugoti savo turtą nuo įvairių pavojų. Tai užtikrina finansinę ir emocinę ramybę, suteikia didesnę apsaugą nuo vagysčių, plėšimų, gamtos stichijų sukeltų nelaimių ir kitų nepageidaujamų įvykių padarinių, – apibendrina portalo draudimas.lt atstovė. – Prieš įsigydami būsto draudimą skirkite laiko susipažinti su įvairių įmonių taisyklėmis ir pasidomėkite, kokių papildomų naudų galėtumėte gauti. Turėdami plačią apsaugą, galėsite maloniau ir ramiau jaustis tiek atostogų metu, tiek joms pasibaigus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.