Privačių namų ir daugiabučių gyventojų kaimynystė Kaune įkaito – nesutaria dėl žolės

Kauno pakraštyje esančiuose Sargėnuose yra ne tik privačių namų, bet ir nemažai daugiabučių. Juose įsikūrę gyventojai bando derinti savo interesus, bet tai ne visada sekasi. Ginčų kyla ir dėl automobilių, ir dėl žolės.

Z.Kazlauskas nepatenkintas, kad buvusioje pievoje dabar laikomi automobiliai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Z.Kazlauskas nepatenkintas, kad buvusioje pievoje dabar laikomi automobiliai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 7:11 PM

Pienių gatvės 8-ajame daugiabutyje gyvenantis Zigmas Kazlauskas pasakojo, kad penkiaaukštyje yra 80 butų. Juose įsikūrę ir senjorai, ir jaunesni žmonės.

Visiems pavyko sutarti, kad pastatą reikia atnaujinti, ir tai buvo padaryta.

Vėliau prasidėjo nesutarimai.

Veja prie namo sunyko

„Namo gale visada buvo veja, augo mūsų pačių pasodinti medžiai. Kai vyko daugiabučio renovacija, darbininkai toje vietoje buvo pasistatę namelį, sukrovę statybines medžiagas. Šiemet, kai darbai buvo atlikti ir darbininkai išvyko, pieva liko sunykusi“, – pasakojo vyras.

Senjoras tikėjosi, kad žolė bus pasėta iš naujo ir veja vėl sužels. Tačiau kai kurie kaimynai toje vietoje įsigudrino statyti automobilius, žolė taip ir nesužaliavo.

„Vietų automobiliams kieme galima rasti, bet kai kurie juos nori laikyti kuo arčiau namo. Su namo bendrijos pirmininke Sonata Aukštuoliene kalbėjome, kad reikia padaryti tvarką, bet niekas nesikeičia“, – pasakojo Z.Kazlauskas.

Žolynuose gali veistis erkės

Vyrui apmaudu ir dėl jaunesnių kaimynų požiūrio į erdvę, esančią už daugiabučio. Ten greta žydinčių prižiūrimų gėlių auga nešienaujami žolynai.

Kiek tolėliau už daugiabučio senjorai yra įsirengę lysves ir augina įvairias daržoves. Z.Kazlauskas pasakojo, kad tai privatus sklypas. Jo savininkas už tai, kad ši žemė bus šienaujama, leido joje gyventojams įkurti daržus.

„Senutės prižiūri gėlynus ir savo daržus, bet jėgų šienauti žolę nebeturi. O jaunieji bendrijos nariai to daryti nenori. Blogai, nes žolynuose gali veistis erkės ir kelti pavojų tiems, kurie eina prie gėlių ar į daržą“, – svarstė senjoras.

Neįmanoma padaryti greitai

Daugiabučio bendrijos pirmininkė S.Aukštuolienė sakė, kad Z.Kazlauskas yra linkęs pernelyg greitai skųstis.

„Namo gale buvusią pievą atkursime ir automobilių ten niekas nestatys. Tik to negalime padaryti taip greitai, kaip nori kaimynas.

Greta yra darželis, jis dabar taip pat atnaujinamas. Kai remontai ten bus baigti, galėsime atkurti ir žolyną, iki tol to daryti nėra prasmės, nes remontuojant darželį jis vėl bus suniokotas“, – aiškino S.Aukštuolienė.

Namui priklausantis sklypas, pasak bendrijos pirmininkės, kartkartėmis bendrijos narių lėšomis šienaujamas. Bet to daryti gyventojų lėšomis sklype prie daržų pirmininkė sakė neketinanti.

„To sklypo savininkas mirė, ką su juo darys paveldėtojai, kol kas nežinome. Bet galioja daržininkų įsipareigojimas prie lysvių žolę šienauti patiems.

Daržus čia turi ne tik Pievų 8-ojo daugiabučio, bet ir kelių Vandžiogalos gatvės namų gyventojai. Jie ir turi sutarti, kas turi rūpintis šienavimu“, – sakė S.Aukštuolienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.