Jei su kaimynais nusprendėte keisti daugiabučio stogą: šiais atvejais prireiks statybų leidimo

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) dažnai sulaukia gyventojų klausimų, susijusių su stogo keitimu daugiabučiame gyvenamajame name. Atsakome, kuriais atvejais keičiant daugiabučio namo stogą reikalingas leidimas ir kas jį išduoda, bei kas atsakingas už tokių pastatų stogų dangos priežiūrą ir įvertinimą.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) dažnai sulaukia gyventojų klausimų, susijusių su stogo keitimu daugiabučiame gyvenamajame name.<br>VTPSI nuotr.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) dažnai sulaukia gyventojų klausimų, susijusių su stogo keitimu daugiabučiame gyvenamajame name.<br>VTPSI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Jul 28, 2023, 12:21 PM

Daugiabučio gyvenamojo namo stogo dangos keitimas priskiriamas prie statinio paprastojo remonto darbų. Paprastojo remonto darbams statybą leidžiantis dokumentas (SLD) būtų reikalingas:

– keičiant ypatingojo ar neypatingojo daugiabučio gyvenamojo namo, esančio mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, stogo dangą, kai keičiasi pastato išvaizda;

– keičiant daugiabučio gyvenamojo namo, kuris yra kultūros paveldo statinys, stogo dangą, kai keičiasi pastato išvaizda.

Kitais atvejais norint keisti daugiabučio namo stogo dangą, SLD gauti neprivaloma.

Pastato išvaizdos keitimu, keičiant stogo dangą, laikytini šie darbai: šlaitinio stogo dangos keitimas (keičiant spalvą ir (ar) dangos tipą), dažymas (keičiant spalvą), stoglangių įrengimas ant šlaitinio stogo, stoglangių keitimas (keičiant spalvą, matmenis, suskaidymą).

Žinotina, kad tais atvejais, kai daugiabučio gyvenamojo namo stogo dangos keitimui SLD privalomas, reikia parengti statinio projektą ir kreiptis į savivaldybės merą ar jo įgaliotą savivaldybės administracijos valstybės tarnautoją dėl SLD išdavimo. Statinio projektą gali parengti projektuotojas, turintis teisę užsiimti statinio projektavimu (statinio projektuotojo pareigos ir teisės nustatytos Statybos įstatymo 16 straipsnyje).

Daugiabučio gyvenamojo namo stogas yra pastato bendrojo naudojimo objektas ir norint keisti stogo dangą (atlikti paprastąjį remontą), vadovaujantis Civilinio kodekso 4.85 straipsnio nuostatomis, visada turi būti gaunamas butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimas dėl stogo remonto darbų atlikimo, nepriklausomai nuo to, ar statybos darbams privalomas SLD.

Primename, kad pastatytų daugiabučių gyvenamųjų namų naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybių administracijos, o daugiabučio gyvenamojo namo stogo dangos priežiūrą, įvertinimą, ar danga tinkama eksploatuoti, nustato paskirtas statinio techninis prižiūrėtojas, kurį skiria administratorius, bendrija ar namo savininkų jungtinės veiklos sutartimi paskirtas asmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.